Mænd, der krænker kvinder, gør det ofte i forbindelse med et stort indtag af alkohol

Ofte er der alkohol involveret, når ellers pæne mænd er grænseoverskridende og krænkende overfor kvinder. Det gælder til julefrokosten, på diskoteket, til den private fest, men også i det voldelige parforhold, hvor indtag af alkohol kan trække tæppet væk under julehyggen i familien og skabe utryghed

Druk julen dreamstime s 3459720

Pæne mænd som den tidligere formand for 'Det Radikale Venstre' Morten Østergaard, tidligere overborgmester Frank Jensen og senest tv-vært Jens Gaardbo har måttet forlade deres flotte stillinger. Årsagen er, at de har opført sig grænseoverskridende og krænkende overfor kvinder. Frank Jensen har tidligere været i mediernes søgelys, og fælles for de krænkelsessager, som Frank Jensen vedstår sig, er, at de har fundet sted i festligt lag med indtagelse af alkohol.

For de fleste af os er det imidlertid kommet som en overraskelse, at pæne Morten Østergaard (R) og pæne Jens Gaardbo kan finde på den slags. Morten Østergaards adfærd har været så grænseoverskridende over for kvinder, når han har været beruset, at 'Det Radikale Venstre' ifølge hans partifælle Ida Auken blev nødt til at have en oppasser på ham ved festlige lejligheder.

Morten Østergaard trådte i efteråret tilbage som formand for de Radikale og erkendte, at han har krænket kvinder, mens det er mere uklart, hvorfor Jens Gaardbo har måttet forlade jobbet som tv-vært. TV2 oplyser således ikke, hvad Jens Gaardbo konkret har gjort - og om han har været beruset - men han bekræfter selv i en pressemeddelelse at have overtrådt TV 2s personalepolitik:

"Det er ganske vist længe siden, og tiden var en anden. Men jeg er enig i, at der var eksempler på dårlig dømmekraft, og at jeg i visse tilfælde opførte mig forkert... Det var ikke i overensstemmelse med den værdighed, der bør være i jobbet som leder – eller i jobbet som et af stationens ansigter udadtil. Det tager jeg nu ansvaret for og konsekvensen af," siger Jens Gaardbo i pressemeddelelsen.

Den danske drukkultur
I Danmark har vi en tendens til at grine lidt, når vi hører om, hvordan en kollega faldt i søvn under bordet eller dansede tango i sofaen med sekretæren til julefrokosten. På en eller anden måde synes vi, at der er noget frigørende i at miste kontrollen i en ellers skemalagt hverdag.

I et indlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift påpeger misbrugsekspert hos Alkohol & Samfund, Bjarne Stenger Elholm imidlertid, at mange krænkelser foregår under påvirkning af alkohol, hvilket er tilfældet både i forbindelse med Morten Østergaards og Frank Jensens sager om sexchikane. Til trods for dette har vi en tendens til at se gennem fingre med krænkelser, der er begået i fuldskab:

”I Danmark har vi en fest og drukkultur, som vi helst ikke vil pille ved, fordi vi er nødt til at kigge grundigt på os selv, hvis vi begynder at tale om det. Og der er nok mange af os, der har lavet ting, vi ikke er stolte af under indflydelse af alkohol,” siger misbrugseksperten.

”Og så ligger det lige for at have en kollektiv beslutning om, at alkohol mildner det personlige ansvar for egne handlinger.”

Men lige så vel som spritbilisten også må stå til ansvar for, at han er skyld i et trafikuheld, må en mand, som drikker sig sanseløs beruset, også stå til ansvar for, hvordan han opfører sig over for kvinder, når han har drukket:

”Man er ligeså ansvarlig for sin adfærd, når man har drukket alkohol, som man er, når man er ædru,” fastslår Bjarne Stenger Elholm. 

Alkohol og partnervold
Selv om firmajulefrokosterne er aflyst her i 2020, er det ikke ensbetydende med, at den giftige cocktail, der er mixet af alkohol og krænkelser, ikke bliver serveret i julen i familiens skød. Alkoholrelaterede krænkesler finder sted både i det sociale boligbyggeri og i middelklassens pæne hjem, hvor udadtil pæne mænd kan krænke både hustru og børn i påvirket tilstand:

Når din partner har alkohol i blodet, er der ifølge psykolog Janna Sonne større risiko for, at han eller hun udsætter dig og dine børn for psykisk vold. Janna Sonne hjælper til daglig voldsramte kvinder og børn af misbrugere, og hun påpeger, at hvis din partner drikker for meget eller ligefrem er ude i et misbrug, stiger risikoen for, at du og dine børn bliver udsat for overgreb i form af krænkelser og psykisk vold:

”Promillen i blodet går ud over evnen til at tænke klart, handle hensynsfuldt og føle empati. Når den psykisk voldelige partner drikker, mister han eller hun sin impulskontrol og hæmningerne forsvinder. Hvis din partner ikke har bearbejdet sine indestængte aggressioner, betyder det, at disse kan slå ud i lys lue, når alkoholen antænder følelserne.”

Hvis din partner har et misbrug, ligger årsagen ifølge psykologen typisk i, at han eller hun ikke har lært at regulere sit følelsesliv:

”Når det gælder alkohol, opstår afhængigheden, fordi alkoholen bliver brugt til at regulere følelser med. Problemet er bare, at alkoholen forstærker det dysfunktionelle, og dermed kan alkoholen være med til at forstærke psykisk vold både mod partner og børn.”

Krænkelser i juletiden
Det er ingen hemmelighed, at partnervolden lige nu eskalerer i danske hjem, fordi vi lever mere isolerede sammen vores partner under coronakrisen. Nedlukningen har ifølge Lev Uden Vold givet rødglødende krisehotlines, idet flere er fanget i corona-vold.

Isolation i hjemmet kan få uenigheder til at blusse op - særligt slemt er det i hjem, hvor den ene partner er psykisk eller på anden måde voldelig. Ifølge psykolog Signe M. Hegestand, som er forfatter til bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre', befinder vi os under coronapandemien i en kollektiv krisetilstand:

”Konflikterne kan tage til i styrke og udvikle sig, så de kan blive både ekstreme og farlige. For den voldsudsatte kan det føles som om, han eller hun er taget til fange i hjemmet."

Når vi er pressede, som vi er i øjeblikket, er der mange af os, som griber til stimulanser for at dulme vores ubehag, stress og utryghed. Det kan være cigaretter eller hjemmebagt chokoladekage, som lige tager toppen af ubehaget, men det kan ifølge Signe M. Hegestand også være alkohol:

”I et hjem med psykisk vold, kan alkohol virkelig gøre ondt værre. Hvis din partner drikker sig fuld og bliver ubehagelig, er det en meget utryg situation for dig at være i. Her er det utroligt vigtigt, at du passer godt på dig selv og undgår diskussioner og skænderier. Hvis I har børn, skal du passe på, hvad de bliver udsat for. De er naturligt nok allerede påvirkede, fordi de ikke kan være sammen med deres kammerater og også mærker den utrygge stemning. Derfor har de ikke brug for mere utryghed. Det er grunden til, at flere byer i Grønland har forbudt salg af alkohol under coronakrisen. Fulde forældre er ganske enkelt ikke rare af være sammen med for børn.”

Køb Signe M. Hegestands anmelderroste bog:
'Psykisk vold - sådan kommer du videre'

Signe Hegestand bogomslag uden kant