6 tegn på, at du har været udsat for psykisk vold i din barndom

Hvis du er udsat for psykisk vold, kan du med fordel spole tiden tilbage til din barndom. Selv om du har meget godt at sige om dine forældre og ikke har savnet smør på brødet, kan du alligevel have udviklet et ubevidst mønster, som fører til, at du igen og igen indgår i usunde relationer

Gynger dreamstime s 151771018

Da du var meget lille, kunne dine forældre ikke gøre noget forkert – mest af alt fordi du endnu ikke havde et klart billede af, hvad der var rigtigt og forkert, og fordi deres ord derfor var lov.

Efterhånden som du blev ældre, begyndte du at tænke over, hvordan dine forældre havde været i din barndom, og måske kunne du se, at der var forskel på dine forældre og dine venners forældre.

Det er typisk vores forældre, der på godt og ondt har den største indflydelse på vores liv, fordi de har formet vores syn på livet og vores opfattelse af, hvordan andre mennesker skal behandle os. Professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet Ask Elklit. udtrykker det som følger:

”Hvis du er vokset op med forældre, der vedvarende er kritiske over for dig, har du allerede fra barnsben vænnet dig til at blive nedgjort, kritiseret og frosset ude. På den måde er den psykiske vold  blevet en normalitet i dit liv.”

Hvis du er vokset op med psykisk vold, danner det psykisk voldelige mønster udgangspunktet for dit følelsesliv: Hvis du er vant til at blive såret af mennesker, som foregiver at elske dig, vil du ofte senere i livet finde sammen med mennesker, der ikke er gode for dig – i håb om at finde kærligheden der.

Goalcast.com finder du seks tegn på, at du er vokset op med en psykisk voldelig forældre uden at vide det:

  1. Du opsøger usunde forhold, som spejler den måde, dine forældre behandlede dig på; Hvilke slags forhold har du typisk? Hvordan behandler din partner dig? Hvis du er udsat for psykisk vold i dit parforhold, er det et tegn på, at du er vokset op med en psykisk voldelig forælder. Samtidig kan en psykisk voldelig forældre have skadet din tillid til andre mennesker, idet der er tale om en almindelig forsvarsmekanisme. Denne mekanisme spænder ben for dig, når du ønsker at opbygge et nært og positivt forhold til en partner.
  2. Du har et lavt selvværd: Et lavt selvværd er et af de primære tegn på, at du er vokset op med en psykisk voldelig forælder. Det tager tid at udvikle et lavt selvværd, og årsagen til det lave selvværd skal ofte findes enten i form af psykisk vold i hjemmet eller mobning i skolen. Et lavt selvværd kan føre til depression også i dit voksne liv – indtil du vælger at arbejde med det.
  3. Du holder dine følelser tilbage: Hjernen lærer at håndtere psykisk vold på mange forskellige måder. En af metoderne er ved at lukke ned og undertrykke psykisk smerte. Det gælder specielt, hvis du som barn fik at vide, at det var et svaghedstegn af vise følelser. Mange ofre for psykisk vold har lært at undertrykke deres følelser. Det er hjernens måde at beskytte sig selv på.
  4. Du søger anerkendelse: Psykisk vold kan føre til lavt selvværd og lav selvtillid, hvilket igen kan føre til et behov for anerkendelse fra mennesker omkring dig. Problemet er, at andre menneskers anerkendelse kun bringer dig varme for en kort stund: Du får det bedre, fordi du oplever at få den opmærksomhed, som du ikke fik som barn. Behovet for anerkendelse kan vise sig ved, at du søger professionel anerkendelse eller anerkendelse i relationer til mennesker omkring dig. Du søger andre mennesker anerkendelse, fordi du ikke selv føler, at du er god nok.
  5. Du føler aldrig, at du kan gøre noget godt nok: Du har en følelse af, at du aldrig kan gøre noget godt nok - uanset om det er, når du arbejder på et projekt, når du skal holde et oplæg, eller når du skal være en god kæreste. Denne følelse kan udspringe af en opvækst med en psykisk voldelig forælder. En almindelig form for psykisk vold er, når en forælder presser sit barn til at præstere, men uanset hvor godt barnet præsterer, modtager det ikke forælderens kærlighed og omsorg. Selv hvis du får succes – og større succes end dine forældre havde – vil du stadig have en kritisk, indre stemme, som minder dig om, at du ikke er god nok, eller at der er noget galt med dig.
  6. Dine forældre forsøgte at få dig til at føle dig skyldig: Skyld er et af de værktøjer, som forældre nogle gange bruger for at få dig til at gøre, som der bliver sagt. Det handler om, at forælderen først og fremmet skal have opfyldt sine egne behov. Hvis du husker, at en eller begge dine forældre ofte fik dig til at føle dig skyldig, er det et tegn på, at du har været udsat for psykisk vold.

Kilde: Goalcast.com

Hvis du vil læse mere om emnet, kan du gøre det i bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre', hvor forfatter og psykolog Signe M. Hegestand går ind i den indre dynamik, som kan holde dig fanget i en voldelig relation Bogen har fået en flot anmeldelse af Dansk psykolog Forening, og du kan købe den her:

Signe Hegestand bogomslag uden kant