Nytårsoprydning styrker din personlige livskraft

Den japanske oprydningsguru og bestsellerforfatter Marie Kondo er blevet verdenskendt for sin simple metode til, hvordan du kan få styr på dit hjem og dit liv: Du skal sortere i alle dine ting og skille dig af med dem, der ikke bringer dig glæde. Det gælder også mennesker

Oprydning dreamstime s 135541335

Marie Kondos bog ”Magisk oprydning – En simpel, effektiv metode, der én gang for alle fjerner rod” udkom på dansk i 2014. Metoden går ud på, at en dramatisk omorganisering af hjemmet medfører tilsvarende dramatiske forandringer i din livsstil og i dit perspektiv. Hvis du bringer dit hjem i orden, bringer du derfor også dit liv, din fortid og din fremtid i orden.

Ifølge Marie Kondos metode skal du gennemgå alle ting i dit hjem og smide alt det ud, som har udtjent sit formål. Det kan være kjolen fra vejfesten i 2005, som du ikke længere kan passe, og det kan være feriebillederne med den gamle kæreste, der var dig utro og knuste dit hjerte. Når du ser på disse gamle fotos, bliver du igen og igen mindet om, hvordan du følte dig svigtet, og derfor er det en blandet fornøjelse – og ikke en sand glæde - at bladre billederne igennem.

Kondos metode går ud på, at du rydder op i dit hjem, men du behøver ikke at stoppe der. Måske har du i det nye år også brug for at rydde op i dit familieliv, dit arbejdsliv eller i din venne- og bekendtskabskreds.

Sådan gør du
En vigtig regel i Marie Kondo-metoden er, at du skal starte med at smide ud, og dernæst skal du organisere. I processen skal du tænke grundigt over tingenes sande formål i dit liv – og overveje, om de mon har udspillet deres rolle? Anerkend det bidrag, tingene har givet og giv slip på dem med taknemmelighed. Selv din forfærdelige tante Oda har måske givet dig noget - nemlig en værdifuld viden om, at du ikke skal stole blindt på mennesker, selv om du er i familie med dem.

Hvis du er den type, som har svært ved at skille sig af med ting, så skal du ifølge Kondo starte med de lette ting. Det kan være at rydde op i tøjskabet og skille dig af med det tøj, du ikke har gået med længe, fordi det ikke passer, ikke klæder dig særlig godt og ikke bringer dig glæde. Efterhånden som du vænner dig til at skille dig af med ting, kan du gå videre og skille dig af med ting, som du måske har sværere ved at give slip på. Det kan være ting, som har affektionsværdi, men som ikke bringer dig glæde og god energi. Måske skal du også skille dig af med din bankrådgiver, fordi han eller hun hele tiden sidder og ser på dig med stram mine og ikke stoler på, at du kan generere et økonomisk overskud på din konto i fremtiden.

Du styrker dig selv
Vores selvtillid og beslutningsevne vokser ifølge Kondo, når vi tager stilling til hver enkelt genstand i vores hjem – det er nemlig en evne, vi kan overføre på resten af vores liv. Du kan se nærmere på de mennesker, der er i dit liv og spørge dig selv, om de giver dig glæde, eller om de tværtimod tærer på din livskraft.

Kig nærmere på dine familiemedlemmer, din vennekreds, dine kolleger, din chef og dine bekendte. Er du glad for at have hver enkelt af dem i dit liv? Føler du, at de respekterer dig? Føler du dig tryg og glad sammen med dem? Hvis svaret er nej, har du måske også brug for at rydde grundigt op i dine relationer.

Ligesom med gamle ting, der har affektionsværdi, kan det være svært at rydde ud i bekendtskaber, som på forskellig vis har fulgt dig i mange år – uanset om det er venner, familiemedlemmer, gamle flammer eller din barndomsvenindes forældre. Du har måske svært ved at vinke farvel til dem, fordi de på forskellig vis har fulgt dig i dit liv, og i mange år har været dine livsvidner. Deres tilstedeværelse er på den måde forbundet med minder ligesom de slidte jeans med røde roser på, som du bar på ferien til Syditalien for snart 20 år siden.

Måske er der mennesker – måske endda kæresten – som bringer dig større sorger og bekymringer end glæde og energi. Hvis disse mennesker tærer på din livskraft, er tiden måske kommet til at kysse dem farvel eller bevidst minimere kontakten til dem, deres plads i dit hjerte og den tid, I tilbringer sammen.

Fyld dit liv med glæde
Når du har ryddet op i dit hjem og i dit liv efter Marie Kondos metode, er du omgivet af tøj, tallerkener, støvler, lamper og mennesker, som virkelig bringer dig glæde.

Selv om det er svært at sammenligne mennesker med tøj i dit klædeskab, så har de det til fælles, at nogle passer bedre til dit liv nu, end andre gør, og nogle bringer dig primært ærgrelser og bekymringer. Nogle får dig endda til at tvivle på dig selv og på, om du i det hele taget er god nok som den, du er. Måske har du også mennesker i dit liv, som igen og igen overskrider dine personlige grænser med nedladende kommentarer, mistænkeliggørelse eller massiv kritik. Sådanne mennesker stjæler din livsenergi, frihed og glæde, hvorfor du med fordel enten kan parkere dem på et sidespor i dit liv eller beslutte, at de slet ikke skal være en del af dit 2021.

I stedet kan du holde fast i mennesker, som respekterer dig, og som vil dig det bedste. Det er mennesker, som er der for dig, og som ikke manipulerer med dig, taler om dig bag din ryg og spejler deres egne dårlige egenskaber over på dig, så du føler, at du ikke passer ind i deres beskrivelse af dig. Det er mennesker, som ikke får dig til at føle dig forkert eller dårligt tilpas - på samme måde, som en gammel kjole, der strammer, ikke føles rar at iføre sig. Det er mennesker, som løfter dig op, gør dig glad og giver dig mod på livet og fremtiden.