Du skal kysse frøer, før du finder den rigtige prins

Når jeg ser tilbage, blev jeg frøen i den historie, hvor man putter en frø ned i en gryde med vand. Stille og roligt bliver vandet varmere, mens frøen dør langsomt og ofte uden at være klar over, at den er ved at dø

 Lone Svendsen blogger

Af Lone Svendsen, forfatter
’Husk din usynlige krone’

Der var engang…

Sådan starter alle eventyr, og på sidste side slutter fortællingen med, at de levede altid lykkeligt til deres dages ende. Vi vil så gerne have eventyret, men for mange af os bliver virkeligheden en ganske anden.

I eventyrene bliver frøen altid til en prins, men da jeg mødte min tidligere kæreste, lignede han allerede en prins. Jeg troede nærmest, at han var prinsen på den hvide hest, indtil hans sande ansigt dukkede frem.

De overdådigt skønne, charmerende prinser er nok bare for gode til at være sande. Ingen mennesker er så helt igennem fantastiske.

Når jeg ser tilbage, var det i virkeligheden mig, der blev frøen i den historie, men det var alt andet end et romantisk eventyr. Det var i stedet historien, hvor man putter en frø ned i en gryde med vand. Stille og roligt bliver vandet varmere, mens frøen dør langsomt og ofte uden at være klar over, at dens dage er talte. Frøen vænner sig gradvist til temperaturstigningen, indtil vandet koger, og den er død.

Denne ”leg” med temperaturen i gryden kan fortsætte i mange år, og det var netop det, jeg oplevede. Jeg var en udholdende frø, og jeg tilgav igen og igen den mand, som skruede op og ned for temperaturen. Frøen får jo også at vide, at den er dejlig, og at den er elsket, men den får samtidig at vide, at den bare ikke er særlig god til at være en frø, siden den er lidt sart omkring vand.

Mit liv var ikke noget eventyr sammen med ham. Han var ikke nogen prins, og jeg var hverken en frø eller en prinsesse. I virkeligheden levede jeg i et psykisk voldeligt forhold, uden at vide det.

Jeg blev rost, elsket, anerkendt og puttet op på piedestalen, og da jeg sad der og havde en følelse af at være oprigtig elsket, blev jeg devalueret, kasseret og hevet ned. Så brat, at det føltes som om, jeg aldrig rigtig landede på mine ben, før turen begyndte igen, og jeg skulle igennem hele molevitten en gang til.

Nøjagtig som med frøen, der puttes i vandet, handlede det om udholdenhed: Hvor meget er du villig og i stand til at miste af dig selv, hver gang gryden sættes i kog, for ikke at miste ham...

Jeg elsker eventyr, og jeg læste eventyr højt for mine børn, da de var små. Men når jeg ser tilbage på mit forhold til ham, må jeg indrømme, at jeg ville ønske, at jeg havde formået at leve lidt mere i min virkelighed. I stedet levede jeg med eventyrets drøm om en lykkelig slutning.

Hvor ville jeg ønske, at jeg havde lært ham at kende, før jeg kastede mig ind i eventyret, for han rummede mere dybde og grusomhed, end jeg så ved første øjekast.

Jeg lærte med årene, at facade er vigtig for mange, og at falske prinser ofte puster sig op og gør sig bedre, end de nogensinde formår at være. De vil gøre alt for at undgå, at facaden krakelerer, for gør den det, skal de forholde sig til de dele i sig selv, de så ihærdigt skjuler og projicerer over på andre.

Mange falske prinser ligner og agerer mennesker med styr på tilværelsen, men deres favn er ikke tryg.  Jeg ønsker ikke at ende i gryden med det kogende vand igen. Så lader jeg hellere end gerne prinsen ride forbi mere end en gang.

Idag møder jeg mig selv med omsorg og medfølelse, tager min egen usynlige krone på og er sikker på, jeg nok skal finde modet og få kysset den rette frø.

HUSK DIN USYNLIGE KRONE af Lone Svendsen er en indsigtsfuldt bog til dig, der lever i et parforhold med psykisk vold, er kommet ud af et parforhold med psykisk vold eller er pårørende til en, som lever i et psykisk voldeligt parforhold. Men bogen kan også bruges af fagpersoner, der ønsker et indblik i, hvordan psykisk vold kan udfolde sig, både i barndommen af forældre og i de voksne relationer. Bogen giver indblik i de mekanismer, som bruges til at opnå kontrol, og i konsekvenserne af psykisk vold, såsom blandt andet lavt selvværd og ensomhed.

Anne-Cathrine Blegvad, psykolog

Køb bogen her >>

 

 .