5 grunde til at du kan have en magnetisk tiltrækningskraft på narcissistiske mennesker

Hvis du igen og igen tiltrækker partnere, venner eller kolleger med narcissistiske træk, kan du med fordel stille skarpt på, hvorfor du er en magnet for personer, som ønsker at udnytte, nedgøre og kontrollere dig

Magnet dreamstime xs 76009435

Bliver du ved med at tiltrække narcissistiske mennesker i dit liv? Hvis det er tilfældet, lukker du mennesker ind i dit liv, som kan være skadelige for din psykiske sundhed. Det er mennesker, som ikke evner at føle empati, som overdriver deres egen betydning, og som har et ekstremt behov for beundring. Disse personlighedstræk danner ikke grobund for en sund og ligeværdig relation med dig.

Hvis du igen og igen oplever, at du finder partnere eller venner, som har stærke narcissistiske træk, så har psykoterapeut  Dana Dorfman konkrete bud på, hvorfor det er tilfældet. Hun har samtidig gode råd til dig om, hvad du kan gøre, hvis du vil undgå narcissistiske personligheder i din indercirkel.

Derfor er du en magnet for narcissister
Hvis du igen og igen tiltrækker mennesker med narcissistiske træk, kan du med fordel stille skarpt på, hvad årsagen til dette kan være. Dana Dorfman definerer her fem konkrete årsager til, at du igen og igen er som en magnet for narcissistiske mennesker:

  1. Du har en narcissistisk forælder: En af grundene til, at du kan virke som en magnet på narcissister, kan være, at du har en narcissistisk forælder. Helt ubevidst kan du gå efter en partner, som har de samme personlighedstræk som din forælder. Årsagen er, at vi som mennesker er tiltrukket af det, vi kender. Vi har således en tendens til at gentage bestemte mønstre i vores relationer til andre. Vores forældre symboliserer vores første erfaring med kærlighed, og derfor har vi som voksne tendens til at gentage de mønstre og dynamikker, vi oplevede i relationen til vores forældre. Det velkendte føles godt, og derfor inviterer vi ofte det velkendte ind i vores liv.
  2. Du er et empatisk menneske: Empati er evnen til at relatere til og mærke et andet menneskes følelser. Selv om empati er en god egenskab, skal du være opmærksom på, om din empati bliver udnyttet. Mennesker med empati bliver tiltrukket af narcissister, og narcissister elsker at udnytte empatiske og forstående mennesker.
  3. Du har problemer med dit selvværd: Alle mennesker kæmper med selvværdet, men narcissister har en tendens til at udnytte dit manglende selvværd til egen fordel. Traumeterapeuten Támare Hill fortæller, at kvinder, som kæmper med selvværdsproblemer – og som har været udsat for vold, traumatiske oplevelser, mobning eller har identitetsproblemer – har en tendens til at tiltrække narcissister. Narcissisten kan iscenesætte sig selv, så han eller hun fremstår som din redder og et menneske, som er klar til at løfte dig op. Et narcissistisk menneske starter ofte et forhold med såkaldt ’love bombing’, hvor du bliver bombarderet med søde ord, roser, romantiske middage og forelskede blikke. I virkeligheden udnytter narcissisten din manglede tro på dig selv til at blæse sit eget ego op og siden hen vil han eller hun styre og kontrollere dig.
  4. Du fornægter dine egen behov: Oplever du, at det er dig, der giver og giver og yder og yder uden at skænke det mange tanker, hvad du har brug for? Narcissister prioriterer sig selv højere end noget andet menneske. Derfor er du en god scoring for en narcissist, hvis du tilsidesætter sig selv og har hele dit fokus på ham eller hende. Hvis du samtidig er bange for at blive opfattet som krævende, risikerer du ifølge Dorfman at ignorere dine egne behov. Konsekvensen kan være, at du sætter narcissisten i fokus og dig selv i sidste række.
  5. Narcissisten får dig nogle gange til at føle dig godt tilpas: En narcissist vil kritisere dig igen og igen under fire øjne, mens han eller hun vil fremhæve dine bedrifter overfor andre. Det skyldes ifølge Dorfman, at narcissisten ser sin partner som en forlængelse af sig selv. Narcissisten ønsker, at du skal kaste glans over ham eller hende. Derfor bliver et narcissistisk menneske ofte tiltrukket af mennesker, som har egenskaber, som han eller hun beundrer. Disse egenskaber vil samtidig styrke narcissistens selvbillede. Hvis du tager dig godt ud i andre menneskers øjne, håber narcissisten, at mennesker også vil se beundrende på ham eller hende. Derfor ønsker narcissisten at styre dig, så du altid tager dig bedst muligt ud i offentligheden – også selvom det er skadeligt for dit personlige velvære.

Sådan stopper du med at tiltrække narcissister
Hvis du igen og igen tiltrækker narcissistiske mennesker, kan du med fordel stille skarpt på, hvordan du kan blive bedre til at passe på dig selv og få mennesker, som ikke er gode for dig, til at gå en bue udenom dig. Ifølge Dorfman er der fem ting, du kan træne dig selv i at blive bedre til:

  1. Sæt tydelige grænser: Hvis du vil holde narcissister ude af dit liv, er det nødvendigt, at du sætter tydelige grænser. Der er intet galt med at være empatisk og givende, men det er nødvendigt, at du sikrer dig, at disse positive egenskaber hos dig ikke bliver udnyttet. Det kan du gøre ved at holde fast i dine egne grænser ved at stille sig selv spørgsmålene: Hvilken adfærd vil du acceptere, og hvad er uacceptabelt? Hvad er du villig til at yde, og hvad nægter du at bidrage til - uanset hvad den anden måtte mene? Narcissister forstår ikke grænser, og vil ved enhver lejlighed forsøge at skubbe dine grænser, men hvis et menneske ignorer, overskrider eller er ligeglad med, når du trækker grænser, skal du ifølge Dorfman stærkt overveje, om du overhovedet skal blive i relationen.
  2. Du skal arbejde målrettet på at styrke din tro på dig selv: Hvis du er sammen med mennesker, som får dig til at føle, at du er mindre værd, skal du trække dig og søge nye græsgange. Narcissister elsker mennesker, som ikke tror på sig selv, så hvis du vil undgå narcissister i dit liv, skal du opbygge et stærkt selvværd. Det kan være en livslang rejse, men så snart du begynder at minde dig selv om, hvad du fortjener – og udstråler den tro på dig selv – vil narcissister opfatte dig som et menneske, som ikke let lader sig manipulere. Dermed er du ikke det attraktive offer, som narcissisten er på udkig efter.
  3. Vær opmærksom på menneskers værdier og holdninger: Et menneskes værdier og holdninger fortæller dig historien om, hvem han eller hun i virkeligheden er. Derfor er det en god ide at fokusere på et menneskes værdier og moral. Her skal du være på udgik efter objektive facts, og samtidig skal du lytte til din egen intuition, lyder det fra Hill. Hvis der er noget, som en narcissist ikke er i stand til at fingere, er det empati. Vi kan intuitivt fornemme, om der er en dybere følelsesmæssig kontakt til et andet menneske eller ej.
  4. Læg mærke til røde flag: Narcissisten kan fremstå særdeles attraktiv, men det du ser, er ikke nødvendigvis det, du får. En narcissists personlige fremtoning vil ændre sig dramatisk afhængigt af situationen. Derfor kan der være forskel på en narcissists fremtoning bag hjemmets fire vægge og ude i offentligheden. Hvis et menneske udadtil er charmerende og taler til mennesker med respekt, men bag hjemmets fire vægge er psykisk voldelig og nedgørende overfor dig, så er det et rødt advarselsflag, ifølge Dorfman. Det kan være let at overse røde flag, specielt hvis narcissisten kommer godt ud af det med andre mennesker. Derfor skal du stole på din egen intuition og udvise handlekraft, når du oplever røde flag.
  5. Undgå mennesker, som forsøger at styre og kontrolle din adfærd: Hvis du oplever, at et andet menneske forsøger at trække sine egne meninger ned over hovedet på dig, skal du være på vagt. Det gælder specielt, hvis han eller hun bliver vred, når du ikke makker ret. I den situation skal du tage benene på nakken. Det kan være, at han eller hun kritiserer dit udseende, din vægt, dit tøj, dit hår eller din makeup. Det kan også være, at et menneske konstant forsøger at kontrollere din adfærd for at få sin vilje. Dorfman forklarer, at disse former for kontrollerende adfærd er narcissistiske tendenser. Den rette partner vil anerkende dig for den, du er, i stedet for at træffe alle valg på dine vegne.

Kilde: Mindbodygreen.com

Hvis du vil vide mere om den narcissistiske partner og om, hvordan du styrker dig selv, kan du læse Susanne Møbergs bøger: Forelsket i en narcissist og Glad igen efter en narcissist. Du kan spare penge ved at købe begge bøger i en samlet pakke.

Forelsket i en narcissist Glad igen forside lille