Kvinder udsat for psykisk vold kan få samme symptomer som soldater hjemvendt fra krig

Konsekvenserne af et psykisk voldeligt forhold kan være lige så alvorlige som de eftervirkninger, soldater kan opleve, når de vender hjem fra krig. Det viser nyere forskning

PTSD dreamstime xs 145287345

Når et menneske er ude for en ekstrem psykisk belastning – et traume – er det naturligt, at kroppen reagerer. Men hos nogle forsvinder kroppens stressreaktion ikke, og den bliver i stedet siddende i dem som en langvarig og ofte invaliderende lidelse.

PTSD er en forkortelse for posttraumatisk stressforstyrrelse, og det er en lidelse, som vi ofte forbinder med soldater, der har været i krig. Hvad mange ikke ved, er, at sygdommen også rammer kvinder - og mænd - der har levet i et psykisk voldeligt parforhold. Symptomer på PTSD er uønskede flashbacks, at man er ekstra vagtsom og gør alt for at undgå steder og situationer, der minder om traumet.

Det skriver Alt.dk, som sammen med krisecenteret Dannner sætter fokus på vold i nære relationer under overskriften 'Vi taler højt om vold - tal med'.

Nyere forskning viser, at det især er psykisk vold begået af en person, der står dig nær, som kan føre til en langt værre og mere kompleks variant af sygdommen kaldet PTSD.

En usynlig lidelse
”PTSD er en usynlige lidelse, og den har en kæmpe negativ indvirkning på den enkeltes liv. Det er derfor vigtigt, at disse kvinder opsøger hjælp til at forstå, hvad det egentlig er for nogle symptomer, de har. Ellers kan det være svært for dem at få et arbejde, at være i verden og være i relationer", forklarer Therese Aas Schultz, som er psykolog på Danners krisecenter til Alt.dk.

Man kan ikke forudse, hvem der udvikler PTSD. To mennesker kan opleve den samme ulykke, hvor denne ene hurtigt kommer sig over chokket, mens den anden får PTSD. Hos nogle vil sygdommen på sigt gå over igen, mens den hos andre aldrig forsvinder. Men fælles for alle er, at livskvaliteten daler, hvis man ikke får behandling. Problemet er, at mange ikke ved, at sygdommen er udbredt blandt voldsudsatte.

"Når man lever i et forhold, hvor man hele tiden skal gå og konstant være på vagt, så påvirker det en rigtig meget psykisk – og fysisk også. På den måde er det meget sammenligneligt med krig, det er bare ikke lige så anerkendt derude. Eller måske forstår folk ikke, at det at leve i en voldelig relation kan svare til det at være i krig?”, påpeger Therese Aas Schultz.

Voldsramte er særligt hårdt ramt
Blandt de PTSD-ramte er der en fremtrædende gruppe: Kvinder, der har været udsat for vold i en nær relation, forklarer Sarah Bøgelund Dokkedahl, der er ph.d.-studerende i psykologi ved Syddansk Universitet med speciale i traumer og PTSD.

”I dag har vi den viden, at det er mere skadeligt og alvorligt at blive udsat for traumatiske hændelser, som fysisk og psykisk vold, når det begås af en person tæt på dig, der bevidst ønsker at gøre skade. Det skyldes, at dér kan du ikke distancere dig fra det på samme måde, som du kan i en krig med en lidt mere ”fjern” fjende. Det er det samme med naturkatastrofer, hvor du hellere ikke har oplevelsen af at være blevet forrådt af en, du holder af og måske elsker. Det har en helt anden psykisk eftervirkning, når det er noget, der sker i de nære relationer,” forklarer Sarah Bøgelund Dokkedahl til Alt.dk.

Verdenssundhedsorganisationen WHO siden 2018 udvidet sin liste over anerkendte sygdomme med diagnosen Kompleks PTSD, som i Danmark kommer til at være en officiel del af sundhedssystemet fra 2022. Kompleks PTSD udløses af særligt voldsomme, langvarige og gentagende traumer, hvor det fx er ens kæreste, ægtefælle eller en person, man har en anden nær relation til, som udsætter en for traumatiske overgreb. 

”Mange har ikke indsigten i, hvad vold gør ved en person. Hvor vidtrækkende konsekvenser det har, når man er udsat for noget så voldsomt," lyder det fra Sarah Bøgelund Dokkedahl.

Dette kan du også læse på ALT.dk: