Sådan kan en mor - eller far - blive kørt ud på et sidespor i barnets liv

For nogle år siden dukkede 'Fars chikane-manual' op på nettet. Foreningen Far nægtede noget kendskab til manualen, men uanset dens oprindelse, rummer den en opskift på, hvordan en far eller mor kan køre den anden forælder ud på et sidespor i børnenes liv, når skilsmissen er en realitet

Ulykkelig mor dreamstime s 93981909

Det er altid svært at blive skilt og bryde en familie op, og særligt svært er det, hvis den ene forælder har udsat den anden for psykisk vold. Den psykiske vold stopper nemlig ikke nødvendigvis, blot fordi forældrene flytter hver for sig. Volden kan fortsætte længe efter skilsmissen og i værste fald føre til, at en mor - eller far - ender med helt at miste kontakten til sine børn.

For nylig tog ALT.dk temaet op med en klumme fra stifter af Powerkvinderne Anne-Mette Barfod under overskriften 'Voldsramte kvinder risikerer at miste deres børn'. Ifølge klummen kræver det superkræfter at forlade en psykisk voldelig partner, og derfor er det ulykkeligt, at den psykisk vold fortsætter også efter samlivets ophør:

"Den voldsudsatte kan komme rigtig galt afsted i mødet med myndighederne, fordi psykisk voldelige partnere kan være sande mestre i at manipulere og vende virkeligheden på hovedet. Det er ikke kun offentlige myndigheder, som kan falde for charmen. Også nære familiemedlemmer, venner og naboer kan miste virkelighedssansen i mødet med en psykisk voldelig distanceblænder. Dermed risikerer den kvinde, som er udsat for psykisk vold at stå meget, meget alene i verden, mens hendes børn risikerer både at miste deres mor og at vokse op med den psykisk voldelige far, som hun er flygtet fra."

Manipulation med myndigheder og børn
"Ikke overraskende fortæller kvinder, at psykisk voldelige fædre også kan finde på at manipulere med børnene", skriver Anne-Mette Barfod i sin klumme i ALT.dk. Det dokumenteres i rapporten 'Med barnet som gidsel - stalking af mødre', som er udgivet af Sille Schandorph & Ask Elklit, Videnscenter for Psykotraumatologi, Syddansk Universitet 2013.

En psykisk voldelig forælder kan bevidst udnytte offentlige sagsbehandleres manglende indsigt i psykisk vold til at trække den voldsudsatte igennem stribevis af systemovergreb. Den psykisk voldelige forælder kan anvende metoder, som til forveksling minder om de råd, der findes i 'Fars chikane-manual', som dukkede op på nettet for nogle år siden. Dengang troede mange, at det var Foreningen Far, der stod bag manualen. Dette har foreningen imidlertid benægtet.

Her kan du læse chikane-manualens 12 råd, så du er forberedt, hvis du som mor - eller far - skulle blive udsat for den form for overgreb og manipulation i forbindelse med og efter skilsmissen:

 1. Anklag mor for at være psykisk syg (ikke direkte, men hentyd til det). Sig, at små børn normalt hører til hos deres mor, men at du er bekymret.
 2. Søg fuld forældremyndighed eller 7-7. Formålet er for så vidt ikke at se børnene, da du bare ønsker at slippe for børnebidrag.
 3. Vær altid punktlig og overhold alle samvær. Så udvidelse hver gang barnet bliver lidt ældre. Chikanér mor på alle tænkelige måder, som ikke er strafbare, såsom ødelæggelse af skiftetøj og manipulation af barnet under samvær. 
 4. Underret konstant kommunen om din bekymring for barnet.
 5. Påklag og ank alle sager i alle instanser.
 6. Tal aldrig virkelig dårligt om moderen – fasthold i stedet din bekymring. Kom mors bekymringer over din adfærd (stalking og incest) i forkøbet ved at underrette kommune, politi og forvaltning om at moderen vil komme med falske anklager, og at dette er fast “procedure” for denne type mødre.
 7. Påtal altid stille og roligt manglende beviser og fasthold din uskyld, og at du er offer for falske anklager.
 8. Start sager op om alt muligt hele tiden: transport, børnepenge, injurier, samvær, feriesamvær, bopæl, forældremyndighed.
 9. Skriv slimede breve til mor om, hvor godt barnet har det og hvor inderligt, du ønsker at samarbejde – hvis hun hopper i med begge ben, kan du påvise samarbejde og beholde forældremyndigheden trods chikane.
 10. Søg bopæl når du har opnået 9-5-ordning, når barnet starter i skole og hver gang mor flytter.
 11. Gå i fogedretten hver gang barnet ikke udleveres til samvær – også ved sygdom. På dén måde ligger der mange sager i fogedretten, og mor fremstår chikanerende og kan med tiden miste bopælen pga. dokumenteret samværschikane.
 12. Anmeld mor for alt du kan komme i tanke om. Det kan godt være at du ikke får medhold af politiet, eller at de fælder dom. Men det at du kan bevise at du har måtte anmelde mor, det viser hun er ustabil og chikanerende. For uanset om der bliver fældet dom eller ej, så vil du kunne bruge det i din sag, så de kan se hvor forfærdelige et menneske hun er.

Kilder: Alt.dk og Barnet i klemme