Sarah Mahfoud om psykisk vold: Mine grænser blev rykket

I en serie i tre afsnit på DR3 fortæller verdensmesteren i boksning, Sarah Mahfoud, at hun har været udsat for psykisk vold. Selv om hun er ude af forholdet, lever hun med eftervirkningerne. Psykolog Anne-Cathrine Blegvad hjælper Sarah med at bearbejde de traumatiske oplevelser og finde sig selv igen

AftenshowetDu kan se et interview med bokser Sarah Mahfoud og psykolog Anne-Cathrine Blegvad i Aftenshowet på DR,dk, 29 minutter inde i udsendelsen.

”Jeg blev hele tiden holdt lidt nede, for jeg skulle ikke tro, at jeg var for god.”

Sådan lyder det fra verdensmesteren i boksning Sarah Mahfoud, der har været udsat for psykisk vold. I en serie på tre afsnit på DR3 følger vi hendes kamp både i bokseringen og i sit indre.

I programrækken fortæller den seje bokser, at hun har været i nogle relationer, som ikke har været sunde for hende:

”Jeg har glemt mig selv. Mine grænser er blevet rykket. Jeg har haft svært ved at finde ud af, hvad der gjorde mig glad.”

Grunden til at bokseren, som også har vundet Vild med dans, er gået ind i sådan nogle relationer, er ifølge hende selv, at hun har haft brug for grænser. Hvis ikke hun oplevede, at der blev sat grænser for hende, skulle hun selv finde grænserne, så hun kunne være sig selv. Men det kunne hun ikke finde ud af.

Den psykiske vold har ligget og ulmet
Sarah Mahfoud har prøvet at tie den psykiske vold ihjel, men den har hele tiden ligget og ulmet under overfladen. Derfor søger bokseren i DR3-serien hjælp hos Powerkvindernes samarbejdspartner, psykolog Anne-Cathrine Blegvad, som har specialiseret sig i at hjælpe kvinder, der er eller har været udsat for psykisk vold.

Psykisk vold er ifølge Blegvad systematisk og gentagende, og lige så langsomt starter der en nedbrydningsproces. I udsendelserne beskriver Sarah Mahfoud da også, hvordan hun føler sig tom og ikke føler, at hun er tilstede. Hun beskriver det som om ”tingene sker herude, men jeg er herinde”.

Dengang Sarah var udsat for psykisk vold, kunne hun få hjertebanken på et splitsekund, og i programrækken fortæller hun, at hun har en oplevelse af at snyde folk, fordi de ikke ved, hvordan hun er bag den glittede facade. Udadtil fremstår hun stærk og succesrig, og det gør hun ifølge udsendelserne ikke indadtil.

Skyld og skam
”Jeg føler, at det er min egen skyld, at jeg har det sådan. Jeg har ikke stået fast og taget kampen. Jeg føler mig lidt ynkelig. Alt på papiret er perfekt. Hvorfor kan jeg ikke være tilfreds med det, jeg har? Hvorfor skal jeg have en følelse af, at der mangler noget?”

Uroen og rastløsheden forsvinder, når Sarah Mahfoud besøger sin mormor på Færøerne. Der er en anden ro og en anden stemning:

”Her er der ikke noget, jeg skal. Der er ikke noget, jeg skal nå.”

Imidlertid dukker efterdønningerne af den psykisk vold op i løbet af udsendelsesrækken:

”Jeg kan ikke bare skubbe det væk. Jeg bliver nødt til at se det i øjnene. Jeg bliver nødt til at se mig selv i øjnene. Hvad fanden er det, der er galt?”

Gik alene med symptomerne
”Min familie ved det ikke, for jeg vil ikke gøre dem ked af det. Min familie er også mit frirum, hvor det handler om det, der er godt, og det kan jeg godt lide”, fortæller Sarah Mahfoud, som dog i løbet af udsendelsesrækken tager sig mod til at fortælle sin familie om den psykiske partnervold, hun har været udsat for. Det får hun mod til med hjælp fra psykolog Anne-Cathrine Blegvad.

Ifølge bokseren er psykologhjælpen den bedste gave, hun kunne give sig selv:

”Så kan jeg blive den bedste bokser, jeg kan blive.”

”Jeg har rigtig mange ideer om det perfekte menneske, og hvis jeg ikke lever op til reglerne, gør jeg det ikke godt nok” lyder det fra bokseren, som mener, at hun har behandlet sig selv rigtig, rigtig dårligt, fordi hun ikke har kunnet finde ud af andet:

”Jeg troede aldrig, at jeg ville få sagt, at jeg har været udsat for psykisk vold”, fortæller Sarah og stiller sig selv nogle af de spørgsmål, som mange ofre for psykisk vold stiller sig selv: Hvordan er det, du har behandlet dig selv? Hvordan er det, du har ladet andre behandle dig?

Du kan se udsendelserne med Sarah og Anne-Cathrine Blegvad her >>