Kvinder må betale højere renteudgifter på deres virksomhedslån end mænd

I den første analyse af sin art kan Danmarks Nationalbank nu påvise en foruroligende ulighed i bankernes behandling af mandlige og kvindelige virksomhedsejere. Kvinder betaler højere renteudgifter på virksomhedslån end mænd

28. juni 2021

Det er ikke, fordi det er store beløb. Til gengæld er tendensen tydelig: I den første analyse af sin art kan Danmarks Nationalbank nu påvise en foruroligende ulighed i bankernes behandling af mandlige og kvindelige virksomhedsejere. Det skriver Politiken.

Analysen viser, at kvinder må betale højere renteudgifter end mænd på virksomhedslån.

Analysen er den første af sin art, og den er baseret på store mængder mikrodata, avanceret statistik og en stikprøvekontrol af 45.000 aktive lån til små og mellemstore virksomheder.

Helt konkret handler det om en renteudgift på mellem 700 og 1.000 kroner om året.

Selv om beløb i den størrelse næppe vælter virksomhedsbudgettet, er det med Nationalbankens ord et både statistisk og økonomisk signifikant analyseresultat, der i øvrigt flugter andre, tilsvarende studier i udlandet, fortæller Thomas Sangill, chef for Nationalbankens afdeling for systemisk risiko – analyse og politik:

"Man kan have en formodning om, at mænd måske er mere aggressive, når de forhandler lånevilkår med banken. Ligesom man kan formode, at kvinder er mere fokuseret på at drive virksomhed end på at forhandle om småpenge i rentevilkårene".

Ifølge Mia Wagner, der blandt andet er medstifter og direktør i virksomheden Nordic Female Founders, er der en mangel på respekt og en uvilje til at tage kvinder alvorligt:

"Så kan det godt være, at det her kun handler om 700 rentekroner om året, men det er princippet, og det er bare ikke i orden", siger Mia Wagner, der opfordrer bankerne til at få justeret moralen.

Kilde: Politiken