Det er stærkt belastende for børn at leve i et hjem med alkoholmisbrug

Øget alkoholmisbrug hos forældre indebærer stærkt øget risiko for vold, overgreb og psykisk vold, der ofte foregår i familierne i årevis. Det er belastende at vokse op i et hjem, hvor der er risiko for vold og overgreb

DRUK dreamstime s 170073337

Alt for mange børn i Danmark lever med forældre, der drikker for meget. Det er langt mere belastende og skadeligt, end mange tror – med konsekvenser, der kan forfølge børn op i voksenalderen. Men at tale om alkoholproblemer er tabu, og derfor kan børn af misbrugere ofte mangle en forklaring på, hvorfor de har det svært - samtidig med at omverdenen overser misbruget. Det skriver Alt om Psykologi.

Omkring 860.000 danske voksne er storforbrugere af alkohol, og af dem har 585.000 et skadeligt alkoholforbrug, ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen. Styrelsen estimerede i 2008, at omkring 122.000 børn levede med forældre, der drak for meget. Kun få af disse forældre erkender selv, at de har problemer eller skjuler problemerne.

Sløret omsorgsevne
Når forældre drikker, bliver deres evne til omsorg sløret eller druknet. Der er gode grunde til, at vi ikke må køre bil, når vi har drukket. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, der påvirker vores hjernefunktioner både på kort og lang sigt. Det går ikke kun ud over evnen til at føre bil – det går også ud over forældreevnen. Når vi drikker, bliver mentaliseringsevnen påvirket, og en beruset forælder har sværere ved at mærke, hvordan børnene har det. Børn af alkoholmisbrugere kan levende beskrive, hvordan deres far eller mor forsvinder ind i rusen.

Børnene bliver mestre i overblik, ansvar og kontrol, men samtidig sårbare, fordi de ikke mærker deres egne følelser og grænser. I stedet er de optagede af, hvordan forældrene har det.

Stærkt øget risiko for vold og overgreb
Øget alkoholmisbrug indebærer også stærkt øget risiko for vold, overgreb og psykisk vold, der ofte foregår i familierne i årevis. Børnerådet lavede en undersøgelse af over 4.000 danske børn i 7. klasse, der viste, at alkohol- og stofmisbrug er den faktor, der bedst kan forudsige vold i hjemmet.

Det er stærkt belastende at leve i et hjem, hvor der er en risiko for vold og overgreb. Det kan sætte sig som invaliderende, traumatiske symptomer som øget vagtsomhed, angst og flashbacks. Børn af forældre med alkoholproblemer lider derfor også ofte af stress, mistillid, søvnproblemer og mareridt.

Børn af alkoholikere kan som voksne få svært ved at have tillid til andre, og det kan skade deres relationer til kærester, venner og familie, så derfor er det en god ide at søge hjælp enten hos lægen eller via en organisation som TUBA.

Kilde: AltomPsykologi.dk.