Ny serie om psykisk vold, misbrug og en svær bevisbyrde i sag om forældremyndighed

På Netflix kan du nu se serien 'Maid', der handler om en ung mor, som i ly af natten flygter fra sit hjem med sin to-årige datter på armen. Hun er udsat for psykisk vold, men ved det ikke selv. Hun ved bare, at hun er bange for sin datters far, som er alkoholiker. Problemet er, at den unge mor ikke har nogen blå mærker, og derfor er det umuligt at dokumentere volden, da faderen anlægger sag mod hende

Maid

Den unge mor Alex ligger med bange øjne og kigger på sin kæreste en sen nattetime. Hun skal sikre sig, at han sover, og samtidig kører tankerne igennem hendes hoved. Hun har en plan, som i al sin enkelthed går ud på at flygte fra ham i ly af mørket med deres datter på to år. Alex har stort set ingen penge, da hun kører afsted ad mørke veje med sin datter uden nogen plan for, hvad hun skal gøre med sit liv. Den eneste plan er, at hun skal væk og i sikkerhed.

Alex er ikke selv klar over, at hun er udsat for psykisk vold, selv ikke da hun bliver henvist til et krisecenter med sin datter. Hun vil nødig optage en plads, for som hun udtrykker det, er der andre kvinder, som har mere brug for den plads, end hun selv har. Hun tænker på kvinder, der har været udsat for fysisk vold, og der går flere afsnit, før den unge mor erkender, at hun selv har været udsat for vold, og at der er noget, der hedder psykisk vold.

En tung bevisbyrde i retten
Faderen lægger kort tid efter hendes flugt sag an mod Alex for at få forældremyndighed og samvær. Det går op for den unge mor, at hun står ufatteligt dårligt i en sag om forældremyndigheden, fordi hun ikke kan dokumentere volden, ikke har noget sted at bo, og ikke kan forsørge sin datter.

I retten træffer dommeren en foreløbig afgørelse om, at den to-årige datter skal være en uge hos sin far, Sean, før næste retsmøde skal finde sted. Hvad dommeren ikke ved, er, at Sean er alkoholiker, og selv om han møder op i retten iført jakkesæt og slips, har han så massive problemer i sit eget liv, at han ikke formår at være en stabil forælder for sin datter. Derfor er det primært Seans mor, der passer datteren i den uge, som retten foreløbig har fastsat, at hun skal bo hos ham.

Mange ofre for psykisk vold herhjemme vil genkende problematikken: Den voldelige og måske også alkoholiserede forælder, der formår at iscenesætte sig selv, manipulere med de offentlige myndigheder og på den måde få succes med at skjule sin egen gruopvækkende adfærd bag facaden.

Det ultimative svigt
Alex står i et forfærdeligt dilemma, og den eneste vej frem for hende er at finde job og bolig, hvis hun ikke skal vende tilbage til volden. Alt er imidlertid op ad bakke, og Alex må vælge mellem at købe benzin eller mad. Hun finder et job som rengøringsassistent til en så ussel løn, at hun får brug for alverdens offentlige tilskud for overhovedet at klare dagen og vejen.

Alex's far kender til Seans alkoholmisbrug, og da hun har svært ved at bevise misbruget og den psykisk vold i retten, beder hun sin far om at skrive en vidneerklæring. Hun beder ham basalt set blot om at fortælle sandheden, så hun ikke mister sin datter til en far, som ikke formår at passe ordentligt på hende.

Alex's far vil imidlertid ikke skrive den vidneerklæring. Måske identificerer han sig med Sean, fordi han minder så meget om ham selv som ung. I hvert fald siger han til sin datter, at han ikke kan gøre det, og dermed svigter han både Alex og sit barnebarn totalt. Med sit nej demonstrerer han, hvor dysfunktionel hele familien er på tværs af generationer. Af hensyn til sin alkoholiserede svigersøn vælger han at sige nej til at hjælpe, også selvom han på den måde står til at miste kontakten til sin datter og sit barnebarn.

Mange voldsudsatte er fightere
Den unge mor, Alex, spilles af Margaret Qualley, som både i serien og i virkelighedens verden er datter af Hollywoodstjernen Andie MacDowell. Andie MacDowell spiller moderen Paula, som er psykisk ustabil og derfor kun til sporadisk hjælp. Serien, som rummer 10 afsnit a 50 minutter, beskriver således, hvordan vold og druk kan gå i arv gennem generationer, og hvordan alle de mennesker, der burde støtte den unge mor og hendes lille datter, på forskellig vis svigter.

Den unge mor er derfor i høj grad alene, men som så mange andre kvinder i den situation er Alex en fighter. Det er det eneste valg, hun har. Hun bliver nødt til at klare det hele, for hun har en lille datter, som hun skal tage bedst muligt vare på. Hende vil hun for alt i verden ikke miste med risiko for, at hun skal vokse op med en misbrugende og psykisk voldelig far.

Om Alex vinder kampen, skal vi ikke afsløre her, men vi vil gerne afsløre, at der er mange kvinder også her til lands, som ikke formår at dokumentere den psykisk vold eller alkoholmisbrug hos den anden forælder, og som derfor taber sagen om forældremyndigheden. Der er også forældre, som er langt værre en Sean, og som ikke befinder sig på samfundets bund. Det gør det kun endnu sværere at bevise volden, når en psykisk voldelig forælder udadtil fremstår sympatisk og succesrig.

Du kan se traileren her >>