Bille August: ”Når han var hjemme, dukkede dæmonerne op”

Bille Augusts far var udadtil et charmerende, åbent og vellidt menneske. Men han havde to ansigter. Psykopat er ifølge filminstruktøren et hårdt ord, men ”mennesker med to ansigter, mistænker man for psykopati.”

August

”Min far var eksperimentalpsykolog. Uadtil var han et charmerende, åbent og vellidt menneske. Men når han var hjemme, dukkede dæmonerne op. Og den måde, han mente, vi skulle opføre os på, og som han straffede os på, kunne være ond for os børn.”

Det fortæller filminstruktør Bille August i et klip fra tv-dokumentaren ’Fri os fra forældre’, som DR2 sendte i 2019. Augusts far kunne finde på at true sin søn med at ringe til ”de små, hvide mænd med de lange negle”, så de kunne komme og hente ham.

”Han gik hen og løftede røret. Så skulle jeg bede ham om ikke at ringe til dem.”

Faderens to ansigter
”Da jeg var otte år, blev min mor syg af kræft. Igennem et års tid ryger hun ind og ud fra hospitalet. Så en dag ringede telefonen, og vores far tog den, og så fik han beskeden om, at vores mor var død. Det er den eneste gang, jeg har set ham græde. Det var den eneste gang, vi fik lov til at sove i hans seng. Næste morgen kaldte han os sammen og sagde, at der ikke var nogen grund til at tænke på de døde.

Fra nu af måtte vi ikke nævne vores mor. Og alle fotografierne i albummerne blev taget væk. Så hun var ikke eksisterende for os.”

En ny 'mor'
Efter kort tid introducerede Bille Augusts far sine børn for en ny kvinde, som han havde kendt, mens moderen lå på hospitalet. Hun flyttede ind i hjemmet og relativt kort tid efter blev børnene bedt om at kalde hende mor.

"Jeg har prøvet at analysere min far og forstå, hvad der ligger til grund for hans måde at være på. Jeg tror, at det er en form for frustration. Psykopat er et hårdt ord. Mennesker med to ansigter, mistænker man for psykopati. 

Der må ligget meget i den måde, han blev behandlet på.

Da jeg fik beskeden om, at han var død, så var det en lettelse. Ved begravelsen var der selvfølgelig meget sorg. Jeg græd, fordi min søster græd. Men jeg følte også en befrielse over ikke at føle noget."

Kilde: dr.dk

Læs også: