For første gang nogensinde skal kvindelandsholdet spille kamp i Parken

Kvindelandsholdet stormer frem og for første gang nogensinde skal kvinderne i aften spille i Parken. For Lykke Friis er det en pigedrøm, der går i opfyldelse og et bevis på, at kvinder får stadig flere muligheder for at udfolde sig og ruske op i forældede normer om, hvad kvinder kan præstere

LykkeFriis"Det er jo en pigedrøm, der går i opfyldelse", lyder det fra Lykke Friis i Aftenshowet på DR1, fordi kvindelandsholdet for første gang nogensinde skal spille kamp i Parken.

24. juni 2022

For første gang nogensinde spiller kvindelandsholdet i Parken. Det bliver i en kamp mod Brasilien, og ifølge Lykke Friis, der er inkarneret fodboldfan – og i særdeleshed kvindefodboldfan – er kampen mere end bare en kamp:

”Det er jo en pigedrøm, der går i opfyldelse, for da jeg som pige spillede fodbold, kunne man hverken drømme om eller forestille sig, at kvindelandsholdet skulle spille inde i Parken. Det var fuldstændig utænkeligt.”

Lykke Friis er trukket i landsholdstrøjen i Aftenshowet på DR1, og begejstringen over aftenens kamp skyldes ikke kun hendes glæde over fodbolden:

”Det er jo også en ligestillings- og mangfoldighedshistorie, fordi vi nu kommer væk fra det med, at man bliver begrænset af sit køn. Da jeg spillede fodbold, var det sådan, at der blev kigget skævt til ens forældre. Min gymnasielærer skrev en artikel i B.T., som han lagde i min stol: ’Livet er for kort til kvindefodbold’. Nu kan man bare gøre det, man har lyst til, og det er jo fantastisk.”

Åbenhed og brud med stereotyper
Kampen i aften er andet og mere end en kamp om at score flest mål. På holdet er der nemlig også spillere, som tør stå frem som de kvinder, de er:

”Hvis du tager en spiller som Pernille Harder, så er hun blevet et ikon på verdensplan. Hun er en af dem, der tør være åben omkring sin egen seksualitet”, påpeger Lykke Friis, og dermed er en spiller som Harder med til at cementere et budskab:

”Det er noget med at turde, at stå ved, den man er.”

Lykke Friis påpeger, at kvinder i dag har flere muligheder, og det viser sig også på fodboldbanen:

”Der var en tid, hvor kvinder ikke kunne være præster, og nu er det helt almindeligt. Vi havde også en tid, hvor kvinder ikke kunne være læger, eller hvor der ikke var mange kvindelige læger. Nu er der så flere, så der sker noget i vores samfund. Man får brudt nogle fordomme om køn, som ikke bare fortsætter derudaf. Vi får rusket op i det, og så skal vi jo også have med, at kvinderne er blevet væsentligt bedre fodboldspillere."

En fantastisk tv-produktion
At kvindefodbolden er blevet professionaliseret, så landsholdsspillere i dag kan leve af at spille, er ifølge Lykke Friis ikke den eneste årsag til kvindefoldboldens succes:

”Det hjælper jo også noget, når medierne ikke bare – som i min ungdom – stiller en enkelt fotograf op på Hjortshøj Stadion. Nu er det en fuldstændig fantastisk tv-produktion, ligesom tilfældet er for herrefodbolden.”

Kilde: Aftenshowet, DR1, 23. juni.