Som partner til en narcissist føler du dig som et nul

Selv om mennesker med en narcissistisk personligheds-forstyrrelse kan virke både charmerende, sympatiske, dygtige og begavede, gør de alt for egen vindings skyld. Som partner ender du med at føle dig som et nul uden værdi, og du bliver brugt

Narcissist stolpegaard

Mange narcissister er dygtige, begavede og smukke, men samtidig hensynsløse. De har en særlig evne til at navigere i samfundet med tanke på sig selv. Alt er for egen vindings skyld – for at tilfredsstille sig selv. Sådan lyder det fra Per Sørensen, der er centerchef på Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Gentofte i et interview i Berlingske.

”Skal jeg tegne et lidt karikeret billede af en narcissist, så er vedkommende utrolig afhængig af berømmelse, skønhed og beundring. Ideen om, at man er en fantastisk succes, uanset om det er på bekostning af andre. Nogle narcissister får med årene svært ved opretholde den form for bekræftelse. De falder af på den.”

Fra toppen til bunden
Nogle narcissister er gået fra ’styrtende succes i samfundet til bunden af et sort hul. Begavede, ofte smukke mennesker’, der er som en syg sol i et solsystem, hvor alt og alle cirkulerer om én – og kun én – nemlig dem selv, påpeger centerchefen, Selvom hans arbejde i dag udelukkende handler om ledelse, har han i årevis behandlet personer, som lider af personlighedsforstyrrelser, herunder ’narcissistiske problematikker’.

”Hvis du har en alvorlig fastlåst narcissistisk personlighedsstruktur, så kan du ikke udvikle dig ud af det, og så bryder du sammen. Bliver deprimeret, begynder at drikke eller begge dele. Vi kender nok alle mennesker, som har været succesfulde, og pludselig går de totalt ned.”

Den svære kærlighed til en narcissist
Psykoterapeut Christina Copty skrev i 2016 bogen "Den svære kærlighed" og fortalte samme år til Berlingske, at der for hver kvindelig narcissist er tre mænd:

"De fleste af os kan falde for den type, for narcissister kan være ekstremt forførende. Men når forelskelsen efter fire-fem måneder damper af, så er det, at man må overveje, om man kan fortsætte. For man skal indse, at forholdet ikke kan blive dybere, end det er nu."

I psykiatrien er der intet behandlingsprogram direkte til folk med en narcissistisk problematik, understreger Per Sørensen:

"Du kan ikke gå til lægen, få en henvisning og få stillet diagnosen 'narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Sådan fungerer det ikke. Narcissistiske problematikker kan derimod være del af en personlighedsforstyrrelse, eksempelvis borderline, som du kan behandles for.«

Gå i parterapi
På spørgsmålet om, hvordan man lever sammen med en person med en svær narcissistisk personlighedsforstyrrelse er svaret fra Per Sørensen klart:

"Rigtig dårligt. Man føler sig som et nul, man har ingen værdi, man bliver brugt. Vedkommende er hensynsløs. Det er ikke rart. Det er heller ikke rart at have en leder, som er svært narcissistisk."

Anbefalingen fra centerchefen er at gå i parterapi:

"Så finder man ud af, om det er noget, han eller hun evner at kigge på. Og om vedkommende har evnen til at forandre det."

Kilde: Berlingske

Hvis du vil vide mere om den narcissistiske partner og om, hvordan du styrker dig selv, kan du læse Susanne Møbergs bøger: Forelsket i en narcissist og Glad igen efter en narcissist. Du kan spare penge ved at købe begge bøger i en samlet pakke.

Forelsket i en narcissist Glad igen forside lille