Kend din psykisk voldelige partners værktøjskasse

En psykisk voldelig partner går ikke så meget op i din trivsel og dit velvære. Han eller hun er mere optaget af at styre og kontrollere dig for at opfylde sine egne personlige behov. Til det formål kan din partner gøre brug af forskellige værktøjer

Metoder

Hvis du er udsat for psykisk vold, handler det ofte om, at din partner ønsker at styre og kontrollere dig. Det kan han eller hun bruge forskellige værktøjer til:

  1. Gaslighting: En psykisk voldelig partner kan manipulere med din opfattelse af virkeligheden ved at benægte, fordreje eller bagatellisere fakta. Dette får dig til at tvivle på din egen hukommelse eller dine oplevelser.
  2. Projektion: Psykisk voldelige mennesker kan have en tendens til at projicere deres egne negative egenskaber eller handlinger over på dig for at undgå ansvar eller selvransagelse. De beskylder ofte dig for de ting, de selv er skyldige i.
  3. Distraktion: En psykisk voldelig partner kan bruge forskellige former for distraktioner for at aflede opmærksomheden fra sine egne fejl eller mangler. Han eller hun kan fokusere på ubetydelige detaljer, skabe drama eller skifte emne for at undgå selv at tage ansvar.
  4. Splid: En psykisk voldelig person kan forsøge at skabe splid mellem dig og mennesker omkring dig ved at sprede rygter, så tvivl eller opfordre til rivalisering. Dette gør det muligt for din partner at opretholde kontrol og manipulere med andre mennesker.
  5. Idealisering og devaluering: En psykisk voldelig partner kan først idealisere dig ved at overøse dig med ros og beundring for senere at nedbryde dig og kritisere dig hårdt. Dette kan skabe en følelse af afhængighed og usikkerhed hos dig, fordi du kan hige efter din partners anerkendelse og accept.

Psykolog Signe M. Hegestands anmelderroste bog 'Psykisk vold - sådan kommer du videre' er en god hjælp til dig, der gerne vil skabe et sundt og trygt liv for dig selv.