Lever du et rigt liv - eller lader du dig nøje?

At leve et rigt liv handler ikke kun om penge, selv om penge bestemt er en vigtig del af det. Et rigt liv handler om at have råd til at føre den personlige livsstil, du gerne vil have

Mange kvinder giver tilsyneladende gladeligt afkald på en fed løn og materielle goder. I stedet ofrer de sig som en anden Florence Nightingale på jobbet og i hjemmet. Derved forringer kvinder deres handlefrihed, muligheder og personlige livsstil, som nødvendigvis må være mere spartansk, når løncheken er relativt lille.

Ifølge Lois P. Frankel, forfatter til bogen "Pæne piger scorer ikke kassen", er problemet, at kvinder begår en lang række fatale økonomiske fejl. Blandt andet er kvinder ganske enkelt ikke gode nok til at bede om en ordentlig løn. Samtidig skyder mange kvinder sig selv i foden ved at vælge at arbejde i brancher, hvor lønnen ikke er værd at skrive hjem om. Ved at træffe sådanne karrierevalg, forringer kvinder deres muligheder for at opnå den personlige livsstil, som de drømmer om.

Kvindeghettoer

Og Lois P. Frankels ord er ikke bare tom snak. Statistikkerne viser med al tydelighed, at rigtig mange kvinder har valgt at arbejde i de såkaldte ”kvindeghettoer”, som er fag, hvor medarbejderne forbliver underbetalte og undervurderede til trods for, at de knokler på jobbet og udfylder en vigtig funktion. Her taler vi sygeplejersker, pædagoger, socialrådgivere, sekretærer og diverse administrative job. Alle disse fag er typiske kvindefag, der - ifølge Lois P. Frankel - traditionelt set har været lavtlønnede, netop fordi de så ofte besættes med kvinder. Hendes påstand er, at jo flere kvinder, der er på et område, desto større sandsynlighed er der for, at lønnen er lav.

Drop Florence Nightingale

Myten om Florence Nightingale er myten om sygeplejersken med det gode hjerte, der så det som sit kald at hjælpe andre. De traditionelle kvindefag har ifølge Lois P. Frankel netop det til fælles, at de er ”hjælpende” erhverv: De medarbejdere, der arbejder i typiske kvindefag, skal først og fremmest udvise omsorg og hjælpe andre – i modsætning til at levere en erhvervsmæssig ydelse, fremstille et produkt eller bidrage med teknisk kunnen. Og hvem er det, vores samfund socialiserer til at være lavtlønnede hjælpere? Det er primært piger. Pæne piger. Søde piger. Piger der tager sig af andre mennesker - og selv lader sig nøje.

Kvinde - tjen flere penge!

Hvis du vil leve et rigt liv og tjene gode penge, skal du ifølge Lois P. Frankel tænke nyt og anderledes og vinke farvel til flinkeskolen. Det kan du blandt andet gøre ved at søge ind i fag, der ikke er traditionelle kvindefag, men som også tiltrækker mænd. Her er lederstillinger også en mulighed, da du typisk tjener mere i en lederstilling end som menig medarbejder og samtidig får flere personlige frihedsgrader.

Hvis du allerede har fødderne så solidt plantet i et ”hjælpende” erhverv, har Lois P. Frankel dog også råd for det: Først og fremmest skal du skille dig af med forestillingen om, at du ikke både kan ”gøre godt” og ”tjene godt”. Der er tilsyneladende alt for mange kvinder, der tror, at de kun kan bidrage til samfundet, hvis de lever i askese og mådehold. Det er ikke nogen forbrydelse at tjene penge samtidig med, at du tjener andre.

Find det, der gør dig unik

Hvis du arbejder inden for et ”hjælpende fag” kan du booste din bankkonto ved at finde et specialistfelt inden for dit fag, som du kan opdyrke og profilere dig på. Det handler om at finde et lille guldkorn i sandbunken, forstørre det og gøre det til dit personlige varemærke.

Som specialist kan du undervise andre, holde foredrag og tage rundt som konsulent. Derved kan du supplere din månedsløn med ekstraindtægter - og måske endda fordoble den.

Som specialist kan du også skabe dig et navn i din branche som Sigrid Riise har gjort det som sundhedsplejerske, Hanne Reintoft som socialrådgiver og Joan Ørting som sexolog. Disse tre kvinder er kvinder fra traditionelle kvindefag, som har forstået at profilere både sig selv og deres specialistviden, så de har fået deres budskab ud og er blevet kendte navne - eller "personlige brands" om du vil.

Forlang en god betaling

Du behøver ikke at være fattig, blot fordi du følger dit hjerte! Statistikkerne viser, at kvinder i løbet af karrieren går glip af flere millioner kroner sammenlignet med mænd. Dette sker blandt andet grund af vores tilbøjelighed til at gå ned i løn for at få fleksible arbejdstider, tjene familien, holde barsel og tage os af hjemmet og aftensmaden.

I stedet for at arbejde gratis som husmor og tjenende ånd i hjemmet kan du forlange en god betaling for dit eget arbejde og på den måde måske hyre lidt hjælp i huset eller en ung pige, der kan hente børnene en gang eller to om ugen. En god løn giver dig frihed og flere valgmuligheder. Og det er livskvalitet!

For yderligere inspiration læs bogen: ”Pæne piger scorer ikke kassen” af Lois P. Frankel.