Har du en trold i dit liv?

’En trold er en person, det ikke er rart at være sammen med i længden. En som bliver ved med at såre dig, selv om du siger fra.' Det skriver Henriette Eiby Christensen i sin bog ’Trolde Tanker'

”Nu sad Lene igen og græd på køkkengulvet. Hans ord havde flænget hendes boble af lykke, og hendes selvværd hang i laser. Han havde endt med at sige, at de kunne jo bare blive skilt og havde vist hende, at han allerede havde printet formularen ud fra internettet.”

Citatet er taget fra bogen ’Trolde Tanker’ af Henriette Eiby Christensen. Ifølge forfatteren er en trold en person, det ikke er rart at være samen med i længden. En som bliver ved med at såre dig, selv om du siger fra. Problemet med en Trold er bare, at han eller hun kan tryllebinde dig, så du bliver alligevel.

Bogen ’Trolde Tanker’ består af små noveller, der skildrer hverdagssituationer med trolde. Trolden kan være både en kvinde og en mand. Mange af de små historier handler om Trolden i parforholdet og kvinden, der elsker for meget, får overtrådt sine egne grænser, mister troen på sit eget værd og i sidste ende risikerer at miste sig selv.

Psykisk vold er nedbrydende 

"Ofte skifter manden ikke de kærlige smil ud med slag fra den ene dag til den anden. Som regel sker forandringen gradvist. Langsomt skubber han til kvindens grænser, og på den måde kommer han til at bestemme mere og mere over hende. Nogle kvinder siger fra og går måske fra manden. Men alt for mange bøjer nakken." Det vurderer Chris Poole, der er specialist i vold i parforhold.

Ifølge Chris Poole bliver piger opdraget til at være flinke og rare. Det gør det svært for den voksne kvinde at sige fra, når kæresten begynder at presse hende. Samtidig kan det være svært at se, at han er ved at umyndiggøre hende. For han begynder med psykisk vold.

Sådan virker psykisk vold

Psykisk vold er alle måder at skade, skræmme eller krænke på, som ikke er direkte fysiske i sin natur - eller måder at styre eller dominere andre på ved hjælp af bagvedliggende trusler.

Det kan være ved skæld ud, trusler, gentagen sårende kritik, ignorering, ydmygelse, urigtige beskyldninger og forhør. Psykisk vold nedbryder selvtilliden og er nærmest umulig at forsvare sig imod.

Grænserne for, hvad der er acceptabel adfærd kan langsomt blive rykket, og du oplever måske, at du bliver i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert i det, du oplever og føler. Nogle gange kan det føles som om, at virkeligheden er helt fordrejet.

Glædens vej

”Hun gik til lægen og fik hjælp til en psykolog. Der var op- og nedture i de år, der kom efter, men det blev bedre. En dag gik hun glad i seng. Endnu senere opdagede hun, at der faktisk var en mening med galskaben – hvis bare hun kunne hjælpe andre mennesker, så de ikke skulle bruge så stor en del af deres liv på at være ulykkelige og kæmpe. Så hårdt.”

Sådan slutter Henriette Eiby Christensen sin novellesamling om Trolde, og til allersidst får du som læser spørgsmålene:

”Er det dig? Hvordan har du det? Hvilken vej? Glædens vej! Din vej!”

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce