Det kræver superkræfter at bryde ud af et psykisk voldeligt parforhold. Selv om du rent fysisk er kommet væk, risikerer du at blive mødt med den narcissistiske ekspartners hævn – uanset om det er bagvaskelse, retssager, økonomisk vold, forældrefremmedgørelse, stalking, trusler på livet - eller i værste fald drab
”FANDEN TAGE DIG” er titlen på en bog, som er skrevet af digteren og forfatteren Niels Frank, tidligere rektor på Forfatterskolen. Her fortæller han om sin søster, der er udsat for psykisk vold. Sammen med familien hjælper han hende med at bryde fri af et 30-årigt ægteskab, hvor hun har været udsat for nedgøringer, ydmygelser og utryghed.
Det lykkes søsteren at komme væk og leve skjult. Hun får plads på et krisecenter og er efterfølgende så heldig at få et hyggeligt rækkehus. Niels Frank fortæller, hvordan søsteren blomstrer op, men det fremgår også af beskrivelsen, hvor skræmmende det er både for søsteren og resten af familien, at ingen ved, hvad hendes eksmand kan finde på. Om han vil hævne sig.
Han hævner sig ved at skyde sin ekskone på klodshold, så hun falder om og er død på stedet foran flere vidner, herunder parrets to voksne sønner. Det er et mareridt og samtidig særdeles traumatiserende, da familien efterfølgende skal vidne i den retssag, som resulterer i, at eksmanden bliver idømt 14 års fængsel. I retten manipulerer han med virkeligheden, fortæller historier, som der ikke er hold i og fremstiller sig selv som offeret – manden, der er blevet svigtet af sin ekskone og af resten af familien, som har rottet sig sammen mod ham.
Hævnen kan have mange ansigter
Mord på ekspartneren er den ultimative hævn, som en psykisk eller på andre måder voldelig ekspartner kan begå, men den narcissistiske partners hævn kan have mange ansigter. Hævnen kan bestå i alt fra at trække en bodeling i langdrag, skabe konflikter omkring børnene, anlægge endeløse retssager, fremkomme med falske beskyldninger eller fedte sig ind hos svigerfamilien og fælles venner for at isolere offeret.
Mange ofre for psykisk vold kan tale med om, hvor svær tiden og årene efter bruddet kan være, og hvor dårligt de føler sig beskyttede i mødet med myndighederne. Problemet er, at myndighederne ofte ikke har tilstrækkeligt indblik i, hvad psykisk vold er, og at det alt for ofte fejlagtigt antages, at konflikten er et samspil mellem to personer, der er lige gode om at skabe den. Vi er nødt til at blive klogere og forstå, at dette IKKE er tilfældet. Den narcissistiske partner er udgangspunktet og hovedpersonen i disse konflikter, og det er så godt som umuligt for det sande offer at undgå at blive en del af denne konflikt.
Drabet er den narcissistiske partners ultimative hævn, og der bliver i gennemsnit dræbt en kvinde om måneden i Danmark. Som Niels Frank påpeger i bogen, kunne disse drab forebygges, hvis flere – herunder politiet – havde større indsigt i de voldsdynamikker, der fører til kvindedrab. Disse drab er nemlig ikke begået i affekt. De er kulminationen på et voldeligt forhold - såkaldte 'voldsdrab', som Niels Frank kalder dem.
Da Niels Frank forud for drabet på sin søster kontaktede politiet, blev henvendelserne ikke taget særlig alvorligt. Politiet forklarede, at mennesker ofte kommer med trusler og bruger store ord i pressede situationer – trusler, som sjældent bliver ført ud i livet. Niels Franks tidligere svoger var truende ved at komme med skræmmende og uhåndgribelige antydninger. Han truede ikke direkte med at slå sin ekskone ihjel, men han spredte frygt og søvnløse nætter med sine sms'er, sin adfærd og sine beskeder.
Frygten i stemmen
Hvis du lytter til Niels Fransk bog som lydbog, kan du fornemme frygten og stakåndetheden i hans stemme. Han beskriver minutiøst, hvad der skete før, under og efter drabet, og hver lille hændelse er skræmmende – ikke mindst, fordi den fantasi, vi som mennesker er i besiddelse af, forstærker frygten. En psykisk voldelig ekspartner kan så frygt alene med antydninger.
Det begrænsede sig dog ikke til trusler og antydninger i dette tilfælde, hvor Niels Franks værste frygt blev til virkelighed den dag, eksmanden begik drabet på hans søster. Det var den dag, hvor bodelingen skulle finde sted på parrets tidligere fælles adresse. Den dag hvor eksmanden skulle vinke endegyldigt farvel til samlivet og den kontrol over sin ekskone, han ikke ville give slip på.
Op til drabet frygtede både ekskonen og alle omkring hende for deres liv. Selv under retssagen var parrets to voksne sønner og Niels Frank bekymrede for, om den tiltalte på en eller anden måde skulle angribe dem. Denne bekymring bærer Niels Frank stadig på, idet han frygter, at den tidligere svoger vil hævne sig, når han på et tidspunkt har afsonet sin straf i Herstedvester Fængsel.
Niels Frank fortæller om et kvindedrab ud fra broderens perspektiv. Han ser, hvor nedbrudt søsteren er efter i årevis at have levet med psykisk vold. Hun har fysiske smerter, og han erkender, at hun ikke kan klare mere og risikerer at gå helt til grunde. Hun må ud af forholdet. Derfor går det også gennem marv og ben hos læseren, når han beskriver, hvordan han skriger, som han aldrig har skreget før, løber rundt og får åndenød, da han bliver ringet op og får beskeden om, at søsteren er blevet skudt. Det er ganske enkelt fuldstændig forfærdeligt.
Narcissistiske personlighedstræk
Eksmanden har en ’gennemgående afvigende personlighed med bl.a. narcissistiske træk’. Det fremgår af en mentalerklæring, som blev udvirket i forbindelse med retssagen. Samtidig fremgår det igennem bogen, at drabsmanden er mester i at manipulere, vende sandheden på hovedet og skabe en alternativ virkelighed. Drabsmanden ser sig sig selv som offeret, selv om han har udsat sin hustru for psykisk vold i årevis. Han ser sig selv som offeret, selv om hun efterhånden var så nedbrudt af hans kritik og ydmygelser, at hendes ryg smertede så meget, at hun kun var i stand til at gå meget korte strækninger, selv om hun kun var i starten af 60'erne.
Under retssagen får vi som læsere indblik i, hvordan Niels Frank oplever, at svogerens manipulationer overgår enhver fantasi. På anklagebænken er denne mand ikke bleg for at manipulere med sandheden, spille offer og endda kræve politibeskyttelse – sandsynligvis fordi han har forklaret politiet, at familien kan finde på at overfalde ham i retten. Alt er på den måde vendt på hovedet, og ikke uden grund beskriver forfatteren, hvordan han taber underkæben.
Kvindedrab er den værst tænkelige udgang på et psykisk voldeligt forhold, og derfor er det så nødvendigt, at såvel myndigheder som pårørende får indblik i, hvad psykisk vold kan føre til. Den narcissistiske partner kan blive hævngerrig, når partneren bryder ud af det psykisk voldelige forhold – og det kan føre til årelang hævn i form af psykisk nedbrydning, trusler, økonomisk vold, retssager om børnene - og i allerværste fald drab.
”FANDEN TAGE DIG” er udkommet på forlaget Gyldendal den 2. september 2022. Du kan også læse den som e- eller lydbog, og jeg giver den mine bedste og varmeste anbefalinger.
LÆS OGSÅ:
- Vi skal helt væk fra, at det er kvindens skyld - se videoklip med Niels Frank
- Stream Gyldendals interview med Niels Frank om mordet på hans søster
- Mænd, der dræber kvinder, følger ofte et helt bestemt mønster med psykisk vold
- Mænd, der dræber kvinder er ofte sympatiske på overfladen
- Kun få mennesker ser psykopatens sande ansigt
- Pæne psykopater kan gøre stor skade på omgivelserne