Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale på det familieretlige område med fokus på barnets bedste, når forældrene er i konflikt. Aftalen skal styrke barnets ret til begge forældre og samtidigt forbedre indsatserne til brudte familier i Familieretshuset
30. november 2023
Med en nye aftale styrkes barnets ret til begge forældre ved, at der med konsekvens og forebyggelse sættes ind over for chikane og forældrefremmedgørelse i sager om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær.
Det skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet.
Det tydeliggøres i loven, at chikane har en konsekvens, og at det særligt gælder i de situationer, hvor chikanen betyder, at den ene forælder fremstår som en fremmed for barnet, og kontakten afbrydes uden grund. Samtidig skal der arbejdes forebyggende, så chikane spottes så tidligt som muligt, og konflikter ikke eskalerer.
Hensynet til det enkelte barn skal være omdrejningspunktet. Det gælder både, når kontakten til begge forældre skal sikres, og når barnet skal skærmes mod reel risiko for dets trivsel, fx pga. vold
Ventetider skal nedbringes
Med aftalen afsættes der samtidig 129,5 mio. kr. til at forbedre indsatserne til familierne. Lange ventetider på børnesagkyndige undersøgelser skal nedbringes, og Familieretshusets indsatser til børnene skal styrkes, bl.a. så overvåget samvær, børnegrupper og børnesamtaler kan gennemføres i barnets nærmiljø.
Størstedelen af midlerne kommer fra efterårets aftale om fordeling af midler på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet, mens 9,6 mio. kr. er fra Udviklings- og Investeringsprogrammerne.
Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger:
"Når forældre er i konflikt, kommer børnene alt for ofte i klemme. Aftalen skal styrke barnets ret til begge forældre. Derfor skal chikane og forældrefremmedgørelse stoppes og forebygges – så forældre ikke bevidst bruger børnene som våben. Samtidig sætter vi mange midler af til at styrke indsatsen til de brudte familier. Der skal bl.a. gøres op med lange ventetider på børnesagkyndige undersøgelser, og indsatser til barnet skal styrkes, så barnet kan få hjælp i nærmiljøet."