Du kan blive rundtosset og ødelagt af en psykisk voldelig karruseltur

Hvis du er udsat for psykisk vold, risikerer du skiftevis at blive suget ind i relationen, idealiseret, devalueret og kasseret. Det kan være som en endeløs karruseltur, hvor du sidder på forskellige heste, mens du bliver slynget rundt i et endeløst, følelsesmæssigt kaos med op- og nedture

Psykisk voldelige mennesker kan bruge en cyklus, der består af fire faser, til at holde dig fanget i en evig karruseltur. Disse faser kan gentage sig igen og igen i en relation. Formålet med at køre dig rundt i karrusellen er at skabe en stærk afhængighed og forvirring hos dig. Derved kan den psykisk voldelige person opnå en magtposition.

Lad os se nærmere på hver fase og på, hvordan de kan sammenlignes med et billede af en karussel med fire heste: En gul, en grøn, en rød og en sort:

  • Den gule hest: Dette er den fase, hvor den psykisk voldelige person forsøger at vinde din tillid og kærlighed tilbage efter en periode med devaluering eller kassering. Han eller hun kan bruge forskellige taktikker såsom at undskylde, love at ændre sig, vise falsk omsorg eller endda bombardere dig med kærlighed. Målet er at suge dig tilbage ind i relationen. Den psykisk voldelige person ønsker at få dig til at tro, at det bliver bedre denne gang. Det kan sammenlignes med den gule hest på karrusellen, fordi den er lys og iøjnefaldende. Den tiltrækker sig din opmærksomhed og nysgerrighed. Men den er også farlig, fordi den er en del af en ond cirkel, der vil føre dig til mere smerte og lidelse.

  • Den grønne hest. Dette er den fase, hvor den psykisk voldelige person behandler dig som den perfekte partner, sjæleven, søn eller datter. Han eller hun viser en overdreven interesse, begejstring, ros og hengivenhed over for dig og spejler din personlighed, dine værdier, dine interesser og mål. Den psykisk voldelige person får på den måde dig til at føle dig speciel, forstået og værdsat og skaber en illusion af en ideel relation. Målet er at skabe en stærk følelsesmæssig binding, der vil gøre dig afhængig af den psykisk voldelige person - og blind for hans eller hendes fejl. Idealisering kan sammenlignes med den grønne hest på karrusellen, fordi den er frisk og livlig, og den giver dig en følelse af glæde og håb. Men den er også falsk, fordi den er baseret på en overfladisk og manipulerende facade, der vil falde fra hinanden i næste fase af karruselturen.

  • Den røde hest. Dette er den fase, hvor den psykisk voldelige person begynder at trække sig væk fra dig og blive kold, fjern og kritisk. Han eller hun begynder nu at finde fejl hos dig, nedgøre dig, ignorere dig, afvise dig og manipulere, lyve, snyde, bagtale eller endda misbruge dig på forskellige måder. Det kan få dig til at føle dig usikker, forvirret, skyldig, værdiløs og elendig, hvilket går ud over din selvtillid og dit selvværd. Målet er at skabe en ubalance og opnå magt og kontrol ved at få dig til at føle dig mindre værd, isoleret og afhængig af den psykisk voldelige person og dennes synspunkter. Devaluering kan sammenlignes med den røde hest på karrusellen, fordi den er intens og aggressiv, og den giver dig en følelse af frygt og smerte. Men den er også uundgåelig, fordi den er en del af den psykiske volds natur og mønster.

  • Den sorte hest. Dette er den fase, hvor den psykisk voldelige person pludselig afbryder relationen til dig og måske forlader dig uden nogen forklaring, medfølelse eller afslutning. Det kan være ud fra et ønske om at straffe dig for noget. Det kan ske på en meget respektløs og sårende måde, f.eks. ved at ghoste eller blokere dig eller ved at lukke af følelsesmæssigt og være tavs og kold igennem længere tid. Målet er at skabe en følelse af chok, sorg, vrede og tab hos dig og få dig til at føle dig forladt, erstattet og glemt. Kasseringsfasen kan sammenlignes med den sorte hest på karrusellen, fordi den er mørk og dyster. Den giver dig en følelse af tomhed og håbløshed.

    Efter noget tid, kan den psykisk voldelige person igen skifte til den gule hest, og sådan bliver det ved og ved og ved og ved, indtil du hopper af karrusellen og ikke lader de fire heste manipulere med dig på skift. Du lader dig ikke forblænde af den gule og grønne hest. Du lader dig ikke trække ned af den røde, og du føler dig ikke kasseret af den sorte. Du gennemskuer, at de fire heste alle er falske - og at du fortjener bedre og med fordel kan sadle din helt egen hest.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce