Mens ukrainske mænd ligger nogenlunde på niveau med andre mænd, der er kommet til Danmark som flygtninge, så er ukrainske kvinders beskæftigelsesgrad over tre gange så høj som kvinder fra andre flygtningelande
6. december 2024
Da Rusland invaderede Ukraine, strømmede ukrainerne til Danmark, og næsten 10.000 ukrainere fik opholdstilladelse her i landet tilbage i april 2022. I alt har cirka 40.000 ukrainere fået beskyttelse, og folketinget har netop forlænget den særlov, der giver ukrainerne ophold, så de kan være her til marts 2026.
En ny analyse fra ROCKWOOL Fonden viser, at beskæftigelsen blandt mandlige ukrainere i Danmark kun er lidt højere end den for andre mandlige flygtninge, især fra Mellemøsten. Derimod udmærker ukrainske kvinder sig ved en markant højere beskæftigelsesgrad end kvinder fra andre flygtningegrupper. Mens beskæftigelsen blandt ukrainske kvinder er omkring 50 procent, er kun omkring 15 procent af flygtningekvinderne i arbejde.
Vant til at være i job
Kvindernes succes skyldes formentligt, at de i højere grad var vant til at være på arbejdsmarkedet i Ukraine end kvinderne fra især Mellemøsten, mener Jacob Nielsen Arendt, forskningsprofessor i ROCKWOOL Fonden.
”Ukrainske kvinder har typisk en arbejdsidentitet fra hjemlandet med i bagagen, når de kommer hertil. Den har kvinderne fra andre flygtningelande ikke med sig i samme grad, så vejen til job er længere for dem. Derudover er der nok også nogle uddannelsesmæssige forskelle,” siger han.
Til gengæld er han lidt overrasket over, at ukrainske mænd ikke ligger højere end andre flygtningemænd. Cirka 60 procent af de ukrainske mænd er i beskæftigelse, mens det gælder for 56 procent af andre mænd fra flygtningelande.
”Jeg havde måske forventet, at afstanden var større, for fortællingen har været, at ukrainerne er relativt nemme at integrere i både samfundet og på arbejdsmarkedet,” siger Jacob Nielsen Arendt.
Arbejdskraft har været efterspurgt
Generelt ligger andelen af flygtninge, der er i job inden for et år fra, de har fået opholdstilladelse, på det højeste niveau siden 2010. En del af succesen kan tilskrives højkonjunktur og arbejdsgivernes tørst efter arbejdskraft.
”Flygtninge, der ankom i 2022, herunder ukrainere, har draget fordel af et gunstigt arbejdsmarked med mange jobåbninger. Derudover kan tidligere reformer, som styrkede incitamenterne til arbejde og kommunernes integrationsindsats, have spillet en rolle,” mener Jacob Nielsen Arendt.
Højere løn og længere arbejdstid
Ukrainere arbejder primært i brancher som rengøring, landbrug, handel og industri, som er områder med mange ufaglærte stillinger. De mandlige ukrainere opnår dog en gennemsnitlig timeløn, der ligger over andre flygtninges, og de arbejder også typisk flere timer om måneden. Disse faktorer betyder, at deres gennemsnitlige månedsløn er cirka 6.000 kr. højere end andre mandlige flygtninges, viser analysen.
Kilde: Ritzau