Test om mennesker i dit liv forsøger at tryne dig

Den norske socialpsykolog og feminist Berit Ås definerede i 1979 fem såkaldte 'Herskerteknikker'. Test, om du er - eller har været - udsat for én eller flere af teknikkerne

Føler du ind imellem, at mennesker omkring dig tryner dig? Eller har du oplevet, at du har følt dig nærmest usynlig, ikke hørt eller  udsat for personlig kritik? Så har du måske været udsat for en eller flere af de såkaldte 'herskersteknikker', som den norske socialpsykolog og feminist Berit Ås definerede i 1979.

Der er god grund til at være opmærksom på teknikkerne, for når du kender dem, er det lettere at tackle dem, hvis du føler sig som den lille i forhold til kolleger eller chefer, eller hvis du føler dig mast, når du er sammen med familie, venner eller din partner.

Hvis du er udsat for en eller flere af teknikkerne, er det vigtigt for din selvfølelse, at du træder i karakter, så du føler dig både set, hørt og forstået. Du har - som alle andre mennesker - krav på at blive behandlet med respekt:

HERSKERTEKNIK 1:
USYNLIGGØRELSE

Oplever du, at mennesker ignorerer dig. Bliver du afbrudt, når du prøver at sige noget, eller bliver det, du siger, tiet ihjel? Har du en følelse af, at andre ikke hører efter, hvad du siger eller måske glemmer, hvad du har sagt? Er der mennesker omkring dig, som virker ligeglade med, hvad du mener?

HERSKERTEKNIK 2:
LATTERLIGGØRELSE

Har du været ude for, at andre har gjort nar af din adfærd, dit udseende, dine bevægelser, dit tøj. Har du følt, at andre har hånet dig, gjort grin med dig eller ikke taget dig alvorligt? Har du fået at vide, at du er overfølsom, snerpet eller humorforladt? Har du oplevet, at dine ord er blevet twistet, så du har følt dig dum?

HERSKERTEKNIK 3:
TILBAGEHOLDELSE AF INFORMATION

Har du oplevet, at du ikke har fået den nødvendige information? Hvis du ikke har adgang til den nødvendige viden, bliver du sat uden for indflydelse. Du kan ikke argumentere for din sag, og hvis information bliver skjult for dig, er de andre et hestehoved foran dig, når beslutninger skal træffes.

HERSKERTEKNIK 4:
DOBBELTSTRAF

Dobbeltstraf vil sige, at du bliver anklaget både for det, du gør, og det, du ikke gør. Eksempelvis kan en kvinde opleve at møde kritik, hvis hun går for meget op i sin karriere, fordi det går ud over børnene. På den anden side, kan hun også risikere at møde kritik, hvis hun drosler ned på karrieren for at tage sig af børnene.

HERSKERTEKNIK 5:
PÅFØRELSE AF SKYLD OG SKAM

Har du følt dig ydmyget og udsat for skæld ud. Føler du, at din ære er blevet krænket? Har du fået at vide, at alt er din skyld, at der er noget galt med dig, og at det er dig, der ikke kan finde ud af noget?

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce