Hverdagspsykopaten lever i parcelhuskvarteret

Hverdagspsykopaten kan være din chef, din nabo eller endda din mand, for det er ikke kun filmverdenens uhyggelige figurer, der kan have psykopatiske træk. De lever også i parcelhuskvarteret og på jobbet, påpeger psykiater

Mere end 200.000 danskere er psykopatiske, og derfor risikerer du at møde en psykopat både på jobbet, blandt vennerne og bag hjemmets fire vægge. Det skriver Ekstrabladet i et tema om ’hverdagspsykopaten’.

”Jeg vil tro, at op imod 200.000 danskere er psykopatiske”, siger psykiater Henrik Day Poulsen til Ekstrabladet. Disse hverdagspsykopater er ikke lige så farlige som filmverdenens massemorder, men alligevel efterlader de ofre, der er både angste og dybt traumatiserede.

Hverdagspsykopaten findes i de danske parcelhuse, i virksomhedernes direktionslokaler og som lokkende tilbud om kærlighed på datingsider og diskoteker, og ifølge Henrik Day Poulsen sidder kun en lille del af dem i fængsler.

”Det er derfor helt forkert, hvis man forestiller sig, at psykopater kan typecastes som massemordere eller som frække Brian, der stjæler hos købmanden. Det kan sagtens komme til udtryk hos byretsdommeren, advokaten eller journalisten”, siger psykiateren, som henviser til befolkningsundersøgelser, der dokumenterer, at to til tre procent af befolkningen har tydeligt psykopatiske træk.

Med i det skræmmende billede hører også, at en stor del af psykopaterne får løn for at dirigere rundt med andre, og deres opførsel kan smadre arbejdsmiljøet.

Psykopaten kan manipulere
Problemet er, ifølge Henrik Day Poulsen, at mange psykopater er eksperter i at lyve - også for sig selv:

”Mange af dem har viklet deres kolleger, ansatte og kærester så effektivt ind i et morads af mindreværdsfølelser, utryghed og angst, at de ikke vover at tage kampen op imod urimelighederne. Først i tilbageblik kan og tør mange af ofrene udtale sætningen ’gid jeg dog havde set og lyttet til faresignalerne i tide’.

Psykopaterne er upraktisk nok er ofte charmerende, dynamiske og intelligente, så de har nemt ved at indynde sig.

”Det kan derfor være svært at gennemskue, at netop de skiller sig ud ved ikke at eje reel medfølelse”, fastslår Henrik Day Poulsen. Hans råd til ofre for psykopater lyder, at de skal se ondskaben i øjnene:

”Generelt vil jeg opfordre folk med psykopatiske chefer til at sige op, og har de en kæreste med de samme personlighedsforstyrrelser, så er det en god idé at komme væk. Min erfaring er, at folk bliver alvorligt psykisk nedbrudte, hvis de forsøger at give det en chance.”

Henrik Day Poulsens succesbog 'Psykopater - når mennesker bliver hensynsløse og farlige', udkommer i andet oplag i foråret 2014.

HER BØR DINE ALARMKLOKKER RINGE

Det kan være svært at gennemskue en hverdagspsykopat, og i Ekstrabladets tema er der oplistet en række adfærdsmæssige kendetegn, blandt andre:

  1. For god til at være sand - eksempelvis overdrevent høflig, opmærksom og selviscenesættende.
  2. Mig, mig, mig - det er konstant den ene i parforholdet, der skal tage opvasken, hente børnene, støvsuge og finansiere fællesudgifterne.
  3. Det er altid andres skyld - evnen og viljen til selvindsigt og selvkritik er ikke-eksisterende.
  4. Kontrollerende - har et udtalt behov for at kontrollere og manipulere med omgivelserne.
  5. Har store følelsesudsving - aggression, vrede og vold, hvorefter selvmedlidenheden kan sætte ind.

Kilde: Ekstrabladet,Magasinet Ekstra med temaet ’Psykopater’, lørdag den 22. februar 2014

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce