Ambivalente mænd - og kvinder, der elsker dem

Han vil ikke rigtig forpligte sig og holder følelsesmæssig afstand. Hun lader sig nøje, kæmper for forholdet og bliver sammen med ham lige meget hvad - alt sammen i håbet om, at det en dag bliver bedre

 

Han er svær at nå ind til, og når du forsøger, trækker han sig måske endnu mere væk fra dig. Derfor gør du alt, hvad du overhovedet kan, for at forsøge at forstå ham og please ham, så han kan åbne sig for dig, og I kan leve lykkeligt til jeres dages ende.

Selv om det umiddelbart lyder som et forhold, som det ikke er værd at kæmpe så hårdt for, er den type ulige parforhold utroligt udbredte. Det skriver psykologen Jill P. Weber (ph.d.) på sin blog på PsychologyToday.com.

Det store spørgsmål er imidlertid, ifølge Weber, hvorfor kvinder, der lever i sådanne følelsesmæssigt ensidige forhold, vælger at være tro mod manden og blive ved med at kæmpe en ørkesløs kamp for forholdet.

Én af grundene kan være, at kvinden tror på, at hans tilbagetrukkethed gør ham til en mere attraktiv scoring. Hun tror måske, at hvis hun bliver sammen med ham længe nok og kæmper for forholdet, vil han på et tidspunkt begynde at knytte sig til hende. Det vil betyde rigtig meget for hende, fordi det så vil være hende, der har udrettet mirakler, efter at han har været så ambivalent. Hun øjner med andre ord en chance for at blive bekræftet, hvis hun er i stand til at gøre sig fortjent til hans opmærksomhed, når det samtidig ikke er lykkedes for andre kvinder.

Frustrerende kærlighed
Kvinder, der lever i sådanne følelsesmæssigt ulige forhold, oplever ifølge Jill P. Weber kun sjældent at leve lykkeligt sammen med manden til deres dages ende. I stedet ender det ofte med, at kvinden står tilbage med en følelse af ikke at være god nok. Samtidig er hun frustreret over, at hendes egne behov ikke bliver mødt, og det får hende til at bombardere manden med spørgsmål, som får ham til at opfatte hende som følelsesmæssigt sulten:

”Hvor er du?, ”Hvornår skal vi ses?”, ”Har du en anden?”, ”Er du tiltrukket af mig”, ”Hvem er det, du skriver til?”.  Alle disse spørgsmål bekræfter manden i, at kvinden er tung at danse med. Samtidig nyder han imidlertid godt af, at det er ham, der får al opmærksomheden - opmærksomhed, som han ikke ville være i stand til at få på andre måder.

Opdragelse af piger og drenge
Ifølge Jill P. Weber falder mønsteret i denne type ulige parforhold godt i hak med de roller, som kvinder og mænd bliver socialiseret til:

Drenge opdrages tradtionelt til at være mænd, der er følelsesmæssigt uafhængige, mens piger opdrages til at drage omsorg for andre, please, være afholdte og samtidig gerne være venner med alle.

For kvinder er denne form for socialisering imidlertid problematisk, fordi alt for mange kvinder på den måde ikke indgår i parforhold, hvr de er ligeværdige partnere med mænd. Det gør det svært for kvinderne at realisere sig selv og nå resultater både professionelt og personligt. Der er specielt tilfældet, når kvinder også bliver mødre og dermed ansvarlige for små børn. I den anden ende af skalaen oplever vi mænd, der ikke er følelsesmæssigt tæt knyttet til deres partnere, og som samtidig har færre nære relationer til venner, familie og deres egne børn.

Kvinders selvværd skal styrkes
Ifølge Jill P. Weber er det ikke vejen til lykke for en kvinde at kæmpe for at trække en ambivalent mand til truet i håb om at få ham til at drikke. Ambivalente mænd er tit sårbare, fordi de fra barnsben har oplevet, at det er farligt at vise følelser. Derfor kan vejen til lykke være lang og trang.

I stedet gælder det for kvinden om at finde en ligeværdig partner, som hun kan skabe et dejligt og følelsesmæssigt trygt forhold til. Det kræver, at hun finder en mand, der er i stand til at forpligte sig følelsesmæssigt, men det kræver også at hun som kvinde er i besiddelse af både selvtillid, selvværd og en selvstændig identitet.

Det er med andre ord en taberstrategi at forsøge at få en ambivalent mand til at forpligte sig. I stedet lyder rådet fra Jill P. Weber, at du som kvinde i et sådant forhold med fordel kan arbejde med dig selv og acceptere dig selv. Det vil sandsynligvis medføre, at du fremadrettet vil tiltrække sunde partnere, der sætter pris på dig som den kvinde, du er.

Kilde: PsychologyToday.com

Jill P. Weber er forfatter til bogen Having Sex, Wanting Intimacy.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce