MajBritte Ulrikkeholm: ”Man må aldrig miste sin frihed”

Voldelig adfærd er et tydeligt tegn på, at personen ikke er i kontakt med sin kerne. Han eller hun får tilført en masse energi i det øjeblik en anden udviser frygt, skriver sanger, musiker og forfatter Majbritte Ulrikkeholm i sin bog ”Det magiske rum”

”Man må være opmærksom på, at voldelig adfærd ikke kun behøver at være fysisk. Den voldelige kommunikation kan foregå på mange måder, og én måde er verbal kommunikation.”

Sådan skriver sangerinden og forfatteren Majbritte Ulrikkeholm i sin bog ”Det magiske rum - en bog om kreativitet, indsigt og forvandling”.

”Man kan presse andre ved at bruge en voldelig stemme. Man kan råbe ad andre, man kan true og skræmme. Dette er alt sammen voldeligt, og fordi der er tale om omgang med energi, er man ikke nødvendigvis mere voldelig, fordi man slår. Man kan opleve mennesker, som udøver magt igennem dominans og bevidst overlegen optræden.”

Ifølge Majbritte Ulrikkeholm kan man opleve mennesker, der nedgør, nedrakker og udtværer, og dette er præcis lige så voldeligt som at stikke en flad:

”At betvinge et menneske sorterer under voldelig adfærd. Og hvis jeg oplever, at et andet menneske forsøger at tiltvinge sig magt over mig og mit liv, må jeg begynde med at indse, at dette er det samme som at drive rovdrift på min energi.”

Magtmennesker
Mange mennesker i magtfulde positioner lever ifølge Majbritte Ulrikkeholm udelukkende af den energi, de tapper fra andres frygt:

”Måske tænker de ansatte, at de kan miste deres stilling, hvis ikke de lader deres overordnede have magt over dem. Og hvis man oplever en sådan situation, må man straks skride til handling. For den, der lever i et sådant fængsel, vil ikke på nogen måde opleve, at han har energi til at være andet end den overordnedes slave og af samme grund vil han heller ikke kunne finde den fornødne energi til at skabe og avancere. Han vil afgive sin energi til den overordnede, som sidder trygt i sin magtfulde position, fordi alle afgiver deres energi til ham eller hende. ”

Ligegyldigt hvor på rangstigen vi nu end befinder os, er det ifølge forfatteren vigtigt at gøre sig klart, at frihed kommer indefra:

”Ingen kan give mig frihed. Mange tror, at de må vente til nogen kommer forbi og forærer dem friheden. Så vil de blive kreative og blomstrende mennesker. Men sådan forholder det sig ikke. Frihed er noget, jeg giver mig selv. Frihed er noget, jeg tager – ikke noget, jeg får. Og hvis man vil friheden, så må man være villig til at miste. Alt. Man kan ikke være magelig og samtidig ønske sig friheden. Jo, man kan godt ønske sig den, men man får den ikke. Man må tage den.”

Materielle omkostninger
Det kan have store materielle omkostninger at tage sin frihed:

”Men på et åndeligt plan er der alligevel kun tale om tomme værdier. Hvis jeg sætter mig op imod min chef, så mister jeg måske mit arbejde og min gode løn. Ja, men de penge er intet værd, hvis man indeni er en slave. Af andres vilje, af andres plan. Og om man så har børn at forsørge, må man vide, at friheden er vigtigere end dyre skoletasker og smarte biler.”

Et frit menneske med få midler har ifølge Majbritte Ulrikkeholm langt mere at give sig selv og sine omgivelser end et ufrit menneske med flere midler til rådighed:

”Man må aldrig miste sin frihed. Og hvis andre forsøger at tage den fra en på en så voldsom måde, at det for en tid er umuligt at udtrykke den i verden, så må man blive ved med at bevare troen på friheden. Man må håbe på friheden. For selv i voldelige systemer som Apartheid og lignende har selve historien vist, at det er umuligt at sejre over friheden. Man kan betvinge den. Man kan undertrykke den, men man kan ikke sejre over den. For den findes ikke i den ydre verden. Den findes som en mulighed i hvert eneste menneskes hjerte.”

Kilde: ”Det magiske rum – en bog om kreativitet, indsigt og forvandling” af Majbritte Ulrikkeholm, Lindhardt og Ringhof, 2002.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce