ADVARSELSTEGN: Er du udsat for psykisk vold?

Der er store forskelle på parforhold med psykisk vold og sunde relationer. Den britiske coach Annie Kaszina, der er forfatter til bogen ’Elsker du en tyran?’ fortæller hvilke advarselstegn, du skal være opmærksom på i dit parforhold

abuse dreamstime xs 44331667

Køb bogen 'Elsker du en tyran?'>>

Hvis du lever i et psykisk voldeligt parforhold, hvor du jævnligt bliver udsat for kritik, kolde skuldre og trusler, risikerer du stille og roligt at miste troen på dig selv. I stedet for at drage omsorg for dig selv, investerer du store mængder energi i at gøre din partner tilfreds i håbet om, at I kan blive lykkelige sammen. Det er imidlertid skruen uden ende at forsøge at gøre en psykisk voldelig partner tilfreds.

Ifølge den britiske coach Annie Kaszina, der er forfatter til bogen ’Elsker du en tyran’, er der 12 tydelige forskelle på samspillet i et psykisk voldeligt parforhold og i et sundt forhold

 1. Du bilder dig selv ind, at du ikke kan overleve uden din partner: Hvis du går rundt og tror, at dit liv nærmest vil være forbi, hvis du mister din partner, er det et tegn på, at du lever i et usundt parforhold. I et sundt parforhold ønsker du ikke at miste din partner, men du frygter ikke, at dit liv vil være slut uden ham eller hende.
 2. Du er frygtsom det meste af tiden: Det er helt logisk, at du er frygtsom, hvis du lever i et psykisk voldeligt forhold. Du ved nemlig aldrig, hvad din partner kan finde på. Det eneste du ved, er, at han eller hun kan være særdeles ubehagelig. Frygt er ikke en fast ingrediens i et sundt og kærligt forhold.
 3. Du føler dig under angreb det meste af tiden: Hvis du lever i et psykisk voldeligt forhold, er det rent faktisk sandheden, at du er under angreb det meste af tiden. I et sundt parforhold er det utænkeligt, at den ene partner med vilje vil udsætte den anden for konstante angreb.
 4. Du skal drage omsorg for din partners følelser: Det er din opgave at sørge for, at din partner ikke føler sig såret, vred, frustreret eller deprimeret. Utroligt nok skal du faktisk beskytte ham eller hende mod sine egne følelser, mens din partner har frit lejde til at ignorere dine følelser. I et sundt parforhold støtter de to partnere hinanden også i svære tider.
 5. Du har et overdrevet stort ansvar for din partners opførsel: Hvis din partner opfører sig dårligt, er det din skyld. I et sundt parforhold kan du og din partner godt drage hinanden til ansvar, men det sker uden formømmelse og i gensidig respekt.
 6. Du får skyld for alt og intet: Hvis din partner giver dig skylden for alt og konstant går rundt og er hævngerrig, er jeres parforhold giftigt. Psykisk vold er ubehagelig. Det er sund kærlighed ikke.
 7. Du tror ikke på dig selv: Du er enig med din partner i, at du ikke er i stand til at tænke selvstændigt. Det kan meget vel være sandt, fordi din partner gennem længere tid har undergravet din tro på dig selv. I et sundt parforhold vil din partner støtte og opmuntre dig.
 8. Du mister din selvstændighed: En psykisk voldelig partner er slet ikke interesseret i at høre din mening. Et psykisk voldeligt parforhold handler om kontrol og monolog. I et sundt parforhold vil din partner se jer som jævnbyrdige og værdsætte det, du har at byde ind med.
 9. Du frygter at blive forladt: Du har måske tidligere prøvet at blive forladt, eller du har måske aldrig følt dig accepteret og værdsat som barn. Derfor har du en – ubegrundet – frygt for, at din partner vil forlade dig. Hvis du lever i et psykisk voldeligt parforhold er virkeligheden, at din partner for længst har forladt dig. Det skete dengang, han holdt op med at behandle dig som et værdifuldt menneske. I et psykisk voldeligt forhold blæser der skiftevis kolde og varme vinde. Sund kærlighed er stabil.
 10. Du har ansvaret for at gøre din partner lykkelig og helstøbt: Din partner giver dig ansvaret for at håndtere alle hans eller hendes svære følelser. I et sundt kærlighedsforhold flygter den ene partner ikke fra sine egne følelser og lægger dem over på dig.
 11. Du føler dig altid drænet: At elske betyder, at du yder, men sund kærlighed betyder også, at du modtager. I et psykisk voldeligt parforhold yder du uden at nyde. Du går og håber på, at den uligevægt en dag vil forandre sig. Det vil aldrig ske. Du kaster al din kærlighed i en bundløs brønd.
 12. Du opgiver dig selv: Kvinder i psykisk voldelige forhold har store mængder af evner og talenter, som ikke bliver bragt i spil. I et psykisk voldeligt parforhold er der ikke plads til dig. Sund kærlighed handler om at dele alt det gode - og også gå hånd i hånd i svære tider.

Kilde: RecoverFromEmotionalAbuse.com

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce