Derfor får du aldrig en undskyldning fra dem, der sårer dig mest

Når mennesker sårer dig, svigter dig eller overskrider din grænser, er du i din gode ret til at forvente en undskyldning. Problemet er bare, at de mennesker, der har opført sig allerværst over for dig, måske slet ikke magter at give dig en undskyldning

Vi kan allesammen komme til at såre et andet menneske, og de fleste af os er hurtige til at stikke en undskyldning - så længe det er småting, vi ikke har gjort med vilje. Det kan være, at du kommer til at træde en gammel dame lidt over over tæerne, når du står i kø i supermarkedet. I den situation vil ordet ’undskyld’ sandsynligvis hurtigt flyve ud mellem dine læber.

Imidlertid er det ikke altid så let for os mennesker at undskylde eller beklage. Det er tilfældet, hvis vi har påført et andet menneske stor smerte ved at opføre os skidt. Årsagen til, at vi har så svært ved at undskylde store synder, er, at vi først er nødt til at erkende over for os selv, at vi ikke er så gode mennesker, som vi selv går rundt og tror.

Et udtryk for selvbedrag
På sitet PsychologyToday beskriver psykolog og forfatter Harriet Lerner, hvorfor det er så svært at undskylde store synder:

“Den menneskelige evne for selvbedrag er ekstraordinær. Uanset om det er i en personlig eller politisk sammenhæng er vi alle i stand til at bygge høje forsvarsmure, når vi ikke magter at håndtere den skam, der er forbundet med at bryde med vores eget værdisæt og skade andre mennesker.”

Som eksempel nævner Lerner en far, der i sit eget hoved forsvarer sine egne seksuelle overgreb mod sine døtre med, at døtrene havde brug for seksuel erfaring, før de mødte fremmede mænd.

Drop håbet om en undskyldning
Ifølge Harriet Lerner er det nyttigt at forstå, at den person, der har forrådt dig, udsat dig for overgreb eller svigtet dig alvorligt, sandsynligvis aldrig nogensinde vil beklage eller undskylde:

”For mennesker, der har forvoldt alvorlig skade på andre, er forsvarsmekanismerne ikke en simpel vejspærring, som de kan bryde igennem – heller ikke selv om du konfronterer dem med din vrede og din smerte. Når mennesker har mistet kontaktet til deres egne livsværdier, lever de i forsvarsposition. For at overleve vil de blive ved med at være viklet ind i et tæppe, der er spundet af forsvarsmekanismer og benægtelse.”

Hvis du går og venter på en undskyldning fra din partner, dine forældre, din chef eller din søster, kan det derfor vise sig at være spild af både tid og kræfter. I stedet anbefaler Harriet Lerner, at du skyder en hvid pil efter den undskyldning, du drømmer om:

”Du kan bevæge dig videre i dit liv med optimisme og håb uden den undskyldning.”

Kilde: PsychologyToday.com

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce