Uhøflighed signalerer magt

Mennesker, der opfører sig uhøfligt over for andre, signalerer magt. Det viser en hollandsk undersøgelse

Folk, der bryder sociale regler, virker mere magtfulde, end folk, der overholder dem.

Det viser den hollandske undersøgelse 'Breaking the Rules to Rise to Power: How Norm Violators Gain Power in the Eyes of Others' fra Amsterdams Universitet, som har været offentliggjort i tidsskriftet Social Psychological and Personality Science. Det skriver fri.dk.

Undersøgelsen består af fire delforsøg, hvor forsøgspersonerne gang på gang vurderer, at personer, som opfører sig uhøfligt og bryder sociale regler er mere magtfulde en flinkeskoleeleverne:

Del 1: 40 forsøgspersoner skulle bedømme en mand, som drak noget af personalets kaffe på rådhuset uden at få lov. Bagefter skulle de tilsbarende beskrive en mand, som befandt sig samme sted, men som ikke skænkede kaffe op til sig selv. Førstnævnte mand blev bedømt til at være langt mere magtfuld end sidstnævnte.

Del 2: Ligeledes vurderede 169 forsøgspersoner i del to af undersøgelsen, at en mand der ikke overholdt reglerne for bogholderi, var langt mere magtfuld og indflydelsesrig, end en mand, der overholdt reglerne.

Del 3: Her deltog 126 personer, som vurderede, at en mand virkede langt mere magtfuld, når han sad på en cafestol med fødderne oppe på en anden stol, mens han skoddede sin cigaret på jorden frem for at bruge askebægeret og samtidig talte uhøfligt til tjeneren, end når han opførte sig normalt, pænt og venligt.

Del 4: 52 studerende deltog i denne del. De vurderede, at en person, som sad med fødderne på bordet, og som kom for sent, var mere magtfuld en, en person, som ankom før tid og sad normalt.

Kilde: Fri.dk

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce