Har du det svært med din mor?

Nogle mødre lærer deres døtre, at kærlighed er noget, man skal gøre sig fortjent til. Hvis du ikke gør som din mor siger, er du ude i kulden. Bogen 'Bli'r jeg nogensinde god nok' giver gode råd til kvinder, der fra barnsben har lært, at de kun er "gode nok", hvis de lever op til mors forventninger

Køb bogen "Bli'r jeg nogensinde god nok" her >>

De fleste mødre er kærlige og elsker deres børn så højt, at de respekterer børnene og lader dem vokse op som hele mennesker. Men der findes også mødre, som er så optagede af sig selv og af at få opfyldt deres egne behov, at det går ud over børnenes trivsel og tro på sig selv.

Disse mødre har den amerikanske par- og familieteraput Karyl McBride (ph.d.) skrevet en bog til med den danske titel "Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre". Her sætter hun fokus på, hvordan det er at vokse op som datter af en narcissistisk og selvcentreret mor, og hvilke konsekvenser det har for resten af livet. Som voksen kæmper datteren af en narcissistisk mor nemlig ofte en hård kamp med følelser som utilstrækkelighed, skuffelse, følelsesmæssig tomhed og tristhed.

Den narcissistiske mor
Forholdet til vores mor starter den dag, vi kommer til verden, og vores relation til hende får betydning for resten af vores liv. Imidlertid oplever døtre af narcissistiske mødre typisk, at de savner noget vigtigt i deres liv, nemlig deres mors kærlighed.

Problemet er imidlertid, ifølge Karyl McBride, at alt for selvoptagede mødre ikke er i stand til at elske deres døtre. De har i stedet fokus på at få opfyldt deres egne behov, og datteren bliver et menneske, der skal leve og ånde for moderens skyld og som en forlængelse af hende. Det sker på bekostning af datterens selvstændighed og tro på sig selv.

Samtidig med at døtre af narcissistiske mødre savner troen på sig selv, må de, ifølge McBride, ofte knibe sig selv i armen, fordi deres egen mor ikke lever op til billedet af, hvordan en mor bør elske sit barn. Det resulterer i, at mange døtre tror, at det er dem selv, der er noget galt med, når deres mor kritiserer dem hårdt, fordømmer dem og vender dem ryggen, hvis de ikke lever op til hendes forventninger.

Derfor går døtre af narcissistiske mødre typisk meget alene med følelsen af tomhed, af at være forkert og af aldrig at være god nok til at fortjene moderens kærlighed.

Narcissistiske mødre er tabu
”Da jeg besluttede mig for at skrive bogen om mødre, som ikke drager tilstrækkelig omsorg for deres døtre, følte jeg, at jeg brød et tabu”, skriver Karyl McBride i bogen. Hun har selv følt på sin egen krop, hvad det vil sige at vokse op med en mor, der manglede evnen til empati og indlevelse i sin datters behov. Dette resulterede i en permanent følelse af ikke at være elsket og ikke være god nok som menneske.

Ifølge Karyl McBride lærer datteren af en narcissistisk mor allerede fra barnsben at undertrykke sine egne følelser og behov, men som voksen er det nødvendigt at indse, at drømmen om at vinde moderens kærlighed ganske enkelt er urealistisk. Den narcissistiske mor er nemlig ikke i stand til at elske sin egen datter.

”I mange år følte jeg, at lige meget hvor hårdt jeg forsøgte at gøre alting rigtigt, var det ganske enkelt ikke godt nok”, skriver McBride og gør opmærksom på, at moderens hårde kritik af hende generelt påvirkede hendes tro på sig selv i så negativ retning, at hun som voksen kæmpede med en stor indre kritiker, der hele tiden fortalte hende, at hun ikke var god nok uanset, hvor meget hun præsterede.

Det tomme spejlbillede
Ifølge Karyl McBride er det utroligt vigtigt for døtre af narcissistiske mødre at forstå, at deres mors opførsel og  manglende kærlighed ikke har noget med dem selv at gøre.

Hun påpeger, at man som datter typisk godt ved, at der er noget rivende galt i forholdet til moderen. Men det er først, når man indser, at problemerne skyldes, at moderen er narcissistisk, at det bliver muligt at forstå, hvorfor livet har været så svært. Erkendelsen af moderens narcissisme gør det samtidig muligt for datteren at se på sin mor med nye øjne, som det menneske hun er, og ikke som det drømmebillede, mange af os har af den kærlige mor, der elsker sine børn ubetinget.

Den narcissistiske mor evner ikke at elske sin datter, og på den måde er hun i praksis følelsesmæssigt handikappet. Det sande billede af den narcissistiske mor er derfor billedet af en kvinde, der ikke evner at elske sin datter.

Gør noget ved det
Hvis du har en mor, der ikke er i stand til at elske dig, kan du ifølge Karyl McBride gøre meget for selv at få det bedre og udfylde det, hun kalder ’dit tomme spejlbillede’.

Det handler om at få det godt med dig selv, finde ud af hvilket liv, du selv ønsker at leve, udvikle dine egne værdier, din egen identitet og dit eget ståsted i livet uafhængigt af din mors meninger og fordømmelse.

Det handler om, at finde ud af, at du er god nok, at du har værdi som menneske, at du er værd at elske præcis, som du er, og at du har masser at byde på.

Køb bogen her i Power-Shoppen >>

Karyl McBride, ph.d. er ægteskabs- og familieterapeut med mere en tyve års erfaring med børn af narcissistiske forældre, idet hendes primære fokus er på døtre af narcissistiske mødre. Læs mere på bogens hjemmeside: www.bliver-jeg-nogensinde-god-nok.dk