Ghita Nørby havde det svært med sin mor

Vi siger, at mor er den bedste i verden og putter mødre op på piedestaler, men mange har det svært med deres mødre - hele livet

 

Ifølge dokumentaren ’Mor er den værste i verden’, der frem til den 7. juli kan ses på dr.dk, kan det være vanskeligt at sige højt, at man ikke bryder sig om sin mor. Også for Ghita Nørby:

”Ja, det er meget voldsomt at sige, at man ikke bryder sig om sin mor. Jeg vil sige det sådan, at min mor og jeg kom aldrig til at forstå hinanden”, siger hun i dokumentaren.

Ghita var den søde og artige datter, der altid var bange for at skuffe sin mor, og når hun havde kæreste med hjemme, talte moderen længe med dem, så Ghita ofte sad og ventede på, at drengene skulle blive færdige med at snakke med hendes mor.

”Og det synes jeg i og for sig med bagtanke var meget tarveligt at min mor. Man må vide sine grænser som mor. Det gjorde hun ikke. Hun overskred dem hele tiden.”

Ghita blev 50 år, før hun blev løsrevet fra sin mor og måtte gå i psykoanalyse i mange år for at blive et selvstændigt menneske.

”Når et barn mærker, at det kun bliver holdt af, når det er et sødt barn, så bliver det et sødt barn. Et menneske er jo lys og skygge, og jeg var jo også skygge. Og det var i og for sig kun lyset, man holdt af. Så derfor blev jeg sådan en lille, lys lattermild én, som løb rundt og var sød. Men det var jeg jo ikke, for jeg var jo også alt det andet.”

Ifølge Ghita Nørby kommer der så et tidspunkt, hvor man siger: ”Det kan jeg ikke bruge dette her. Jeg kan simpelthen ikke bruge det. Altså, hvad skal jeg bruge hende til? Jeg kan ikke engang rigtig holde af hende, da hun heller ikke holder af mig. Altså den person, jeg er.”

Ghita Nørby påpeger, at det er et stort valg i livet at sige:

”Nu ringer jeg ikke til min mor. Nu tager jeg ikke telefonen, når min mor ringer. Nu holder jeg mig for mig selv. Det har jeg nemlig lov til. Jeg har lov til at være mig.”

Se den spændende dokumentar, der er tilrettelagt af Anni Pape,
'Mor er den værste i verden' på dr.dk frem til den 7. juli 2014 >>

Ghita Nørby: Jeg fortalte grusomme historier om min mor