Sådan takler du psykopatens barske anklager mod dig

Hvis din partner har psykopatiske træk, risikerer du at blive udsat for grove, verbale overgreb. Han eller hun bebrejder dig alt mellem himmel og jord. Formålet er at nedgøre dig og give dig dårlig samvittighed

bebrejdelser dreamstime xs 66150670

En psykisk voldelig partner trigger din dårlige samvittighed med konstante bebrejdelser, og det er ikke kun dig, der står for skud. Bebrejdelserne kan også ramme din familie, dine venner og andre mennesker i dit liv. Selv om du ved med dig selv, at anklagerne er grundløse, og at du ikke har gjort noget galt, kan du alligevel få en klump i maven, når din partner igen og igen fortæller dig:

  • hvordan du udnytter ham eller hende
  • hvilket dårligt menneske, du er, og
  • hvor lidt du yder.

Uanset om du hopper på tungen for at leve op til din partners forventninger, vil en psykopatisk partner bebrejde dig alt mellem himmel og jord. Disse bebrejdelser vil ofte udvikle sig til decideret psykisk terror. Imidlertid skal du ifølge den norske psykolog Dag Øyvind Engen Nilsen hverken fortvivle eller tage den massive kritik til dig. Årsagen til de konstante bebrejdelser er nemlig ikke, at du er en omvandrende fiasko. Du bliver mødt med hårde ord, fordi din partner har brug for en slave. Alle bebrejdelserne har til formål at kue dig. Derfor kan du med fordel opfatte de hårde ord som slaveholderens pisk.

Hvordan er det kommet så vidt
Din partner er sandsynligvis startet med at bebrejde dig i det små, hvis du er trådt bare en smule ved siden af. Disse småting har resulteret i voldsomme raserianfald fra din partners side. Efterfølgende er hyppigheden gradvist eskaleret.

”De første gange svarer du igen, bliver indigneret eller oprørt, men efterhånden orker du ikke de skænderier, som følger med. Du begynder at tilpasse dig og gør dit bedste for et minimere risikoen for nye vredesudbryd. I stedet for at forlade din partner, giver du i praksis din partner kontrollen over dit liv. Kun mennesker, der har været udsat for noget tilsvarende ved, hvad det kan føre til”, fastslår Dag Øyvind Engen Nilsen. Han vurderer, at et menneske, der er blevet slave af en psykopat, er så langt nede, at han eller hun ikke kan overskue at tage de skridt, der skal til, for at komme videre i livet:

”I stedet leder man efter logikken i psykopatens opførsel. Du spørger dig selv: ”Hvordan kunne hun?” eller ”Hvad mener han egentlig?” I stedet for at blive vred og svare tilbage, vokser klumpen i maven.”

Nytteløst at diskutere
Hvis du fortæller andre mennesker om dine oplevelser med din partner, vil de sandsynligvis sige, at du skal stå op for dig selv. Imidlertid ved du, at det er nytteløst. Samtidig vil du nødig bevæge dig ned på psykopatens niveau. Når du reagerer sådan, bliver du ifølge Dag Øyvind Engen Nilsen ved med at kompensere for psykopatens opførsel og underordne dig. Imidlertid giver den norske psykolog dig ret i, at det er formålsløst at diskutere med en psykopatisk partner, og i den forbindelse præsenterer han en utraditionel taktik:

Du kan ifølge Dag Øyvind Engen Nilsen med fordel bevæge dig ned på din partners niveau - helt uden at være grov eller ondskabsfuld. Du kan blot vælge at være lige så usaglig, som din partner er. Husk på at bebrejdelserne mod dig er usaglige. Der er ikke tale om saglige argumenter, men om pisk, og for at undgå pisken må du sikre dig, at den ikke rammer dig. Her kan du med fordel lade dig inspirere af historien ”Goddag mand økseskaft”. I denne fortælling får den tunghøre færgemand besøg af to mænd. Eftersom han ikke kan høre, hvad de siger, prøver han at gætte sig frem. Samtalen ender med at blive så absurd, at de to mænd til sidst opgiver dialogen. Han svarer i øst, når de spørger i vest.

Ifølge Dag Øyvind Engen Nilsen er psykopatens ord lige så usaglig som den tunghøres svar, og du kan derfor overveje at matche denne usaglighed:

Når din partner fortæller, hvor ’ondskabsfuld, du er’, kan du eksempelvis svare, at du ’elsker frugt’. Når din partner anklager dine venner for dette og hint kan du svare, at ’de jo også bor i byen’. Hvis din partner anklager din far, kan du svare, at ’han jo også elsker at gå tur’, og hvis du får at vide, at din mor er en heks, kan du svare, at ’hun er en virkelig nydelig dame’.

Hvis taktikken ikke virker, og det ikke lykkes dig at undslippe psykopatens pisk, erindrer Dag Øyvind dig om, at din partner er lige så usaglig som den tunghøre i økseskaft-historien.

Det er vigtigt at huske dig selv på, så du ikke bliver slået ud af bebrejdelserne - og lader dig overmande af dårlig samvittighed.

Kilde: Psykopaten.info