Psykisk vold i hjemmet er nu strafbart i Skotland

Den skotske regering har indført ny lovgivning, der anerkender den ødelæggende effekt af ikke-fysiske overgreb på ofre for partnervold

Den skotske regering har netop vedtaget en ny lov, som anerkender, at psykisk vold i hjemmet er ødelæggende for ofrene. Det skriver GlasgowLive. Dermed følger Skotland i kølvandet på Storbritanien, der i 2015 gjorde psykisk vold strafbart.

Den nye lov i Skotland kriminaliserer vold mod en partner eller ekspartner – herunder tvang og kontrollerende adfærd. Det kan eksempelvis være underkastelse, ydmygelse eller isolation fra familie, venner og hjælpeforanstaltninger. Samtidig er det gjort strafbart at styre og overvåge sin partners daglige aktiviteter.

”Jeg er stolt over, at vi som samfundet er nået så langt, at vi ved, at vold i hjemmet ikke kun er fysisk”, lyder det fra den skotske premierminister Nicola Sturgeon.

”Sandheden er, at ar på sjælen efter psykisk vold kan være ødelæggende for ofrene, og denne regering vil arbejde hårdt for, at krænkerne får den straf, de fortjener.”

Ifølge Nicoal Sturgeon vil den nye lov være en håndsrækning til politiet og retssystemet, som vil få mulighed for at straffe psykisk vold. Samtidig sender loven ifølge premierministeren et vigtigt signal om, at regeringen bakker op om, hjælper og støtter kvinder og mænd, der er udsat for psykisk vold.

Skotsk politi tager psykisk vold alvorligt
Også politiet i Skotland tager psykisk vold alvorligt. På det skotske politis hjemmeside er der et særligt afsnit om partnervold, hvor der blandt andet står:

Hvis du oplever fysisk, psykisk, seksuel eller økonomisk vold, eller hvis du bliver intimideret eller truet af en nuværende eller tidligere partner, er du offer for partnervold.

Du føler dig måske bange, isoleret og skamfuld.

Du er ikke ansvarlig for det, der sker mod dig. Det er IKKE din skyld. Vigtigst af alt: Du skal vide, at du ikke er alene, og du behøver ikke at lide i stilhed. Der er hjælp at hente.

På det skotske politis hjemmeside bliver ofre for partnervold opfordret til at anmelde overgrebene. Samtidig er det muligt for voldsofre via onlineformularen 'Ret til at spørge' at bede politiet om at tjekke baggrundsoplysninger på en nuværende eller tidligere partner.  Hvis politiets undersøgelser viser, at en person tidligere har udsat andre for partnervold – eller der er informationer i politiets arkiver, som tyder på, at der er risiko for partnervold – vil politiet overveje at dele denne viden med de mennesker, der bedst er i stand til at beskytte det potentielle voldsoffer.

Mens politiet i Skotland via hjemmesiden gør meget ud af at række ofre for partnervold en hjælpende hånd, viser en søgning på det danske politis hjemmeside, at det stort set ikke muligt at finde oplysninger om partnervold - og genveje til at søge hjælp.

Kilde: GlasgowLive

LÆS OGSÅ:

Danmark er bagud med bekæmpelsen af psykisk vold >>