Boganmeldelse: ”Slip fri af Psykopatens kløer”

"En vigtig faktuel bog om psykopater og deres ofre", skriver An-Magritt Wibell Nygaard - Ech i sin anmeldelse af bogen 'Slip fri af psykopatens kløer'. An-Magritt er selv forfatter til bestselleren 'Kærlighedens lænker' om den stærke kvinde Dinas livsfarlige kærlighed til en psykopat                                   

An Magritt

Af An-Magritt Wibell Nygaard - Ech

Der er skrevet adskillige fakta- og fagbøger om psykopater. Mange af bøgerne er skrevet af professionelle psykologer eller psykiatere, mens andre er skrevet af mennesker, der har tager afsæt i deres egne oplevelser med en psykopat tæt inde på livet. ’Slip fri af psykopatens kløer’ af Gitte Lindholt er vigtig, fordi den både bygger på forfatterens personlige erfaringer og samtidig er spækket med ekspertinterviews. Derved er den både personligt vedkommende for kvindelige ofre og fagligt stærk.

Forfatteren ønsker at oplyse, dele sin viden og give råd og vejledning til kvinder, der er fanget i kløerne på en psykopat:

  • Hvordan er en psykopat?
  • Hvordan påvirker psykopatens handlinger partneren i hele processen?
  • Hvordan misbruger psykopaten de offentlige instanser?
  • Hvor nemt falder offentlige sagsbehandlere for psykopatens løgne og manipulation?

Forfatteren formår at tydeliggøre, hvad det er for et menneske, vi står overfor, når vi har en psykopat tæt inde på livet. Bogen er troværdig, konkret og spækket med værdifuld og letforståelig viden og analyse fra forskellige typer af eksperter. Derved får man som læser den nødvendige nuancering.

Bogen er glimrende gennemarbejdet, idet forfatteren systematisk har lagt vægt på at få underbygget teksten med udtalelser fra forskellige fagfolk. Den behandler emnet fra flere kanter, og det gør bogen relevant for alle. Den kan læses og bruges både af fagpersoner, ofre, familiemedlemmer eller sagsbehandlere i statsforvaltningerne. Den sidstnævnte gruppe burde have bogen liggende på skrivebordet og læse i den, når de skal træffe afgørelser i børnesager. Bogen kan give sagsbehandlere en større forståelse for, hvad der foregår bag facaden, når den ene partner er psykopatisk. Den vil også egne sig godt som undervisningsmateriale.

Bogen henvender sig også direkte til offeret for psykisk og fysisk vold. For ofrene er bogen en guide til at komme videre og slippe fri af psykopatens kløer - uanset hvor de er i processen. Den kan virke meget direkte, og for en kvinde, der befinder sig i en voldelig relation, kan denne direkte facon måske virke påtrængende. Men forfatteren har formået at skrive bogen med en gennemgående positiv undertone, der indgyder læseren håb og tro på fremtiden.

Bogen er en hjælp, selv om realiteterne gør ondt og er svære at gennemskue, når man sidder midt i det. Til disse kvinder vil jeg sige: Der sker intet ved at læse bogen. Din situation bliver hverken værre eller bedre, men bogen kan forhåbentlig sætte en proces i gang, så du kan få det bedre. Det er dig, der bestemmer, hvornår det skal ske, og hvornår du er klar til at bevæge dig væk og vriste dig fri af psykopatens kløer.

Bogen kan fint læses i mindre bidder. Det er også let at finde frem til de kapitler i bogen, der beskæftiger sig med de forskellige faser i frigørelsesprocessen, fordi den er skrevet kronologisk og med råd og konkret vejledning hver gang, der kommer et skift i de givne faser.

Konklusion: Hjælp til selvhjælp, forklaringer og gode råd sat ind i et kronologisk forløb og system, så det er nemt at forstå og giver et godt overblik. Faktuelt på højt niveau. Velskrevet i et sprog, så alle kan være med. Ikke alle ofre for en psykopat vil kunne genkende sig selv i bogens eksempler, da forskellige psykopater bruger varierende tidsintervaller for, hvornår hans personlighedsbrist introduceres i forholdet. Man skal derfor ikke lægge vægt på tidsintervaller, men forholde sig til indholdet i det, der sker i samlivet med en psykopat. For her vil ethvert offer genkende situationen, løgnene og manipulationen. Selv om bogens ekspertudtalelser kan fremstå som en smule generaliserende i forhold til hvilke kvinder, der falder for en psykopat, så er det ikke forstyrrende, da der er plads til flere teorier. Fokus er på den kvinde, der er blevet offer for en psykopat, og hvad hun udsættes for. Bogen er oplysende, men også en hjælp til at styrke krop og sjæl med ernæring og tips om styrkelse af ens stressede krop, mens man er i situationen. Bogen kan til og med bruges som opslagsværk.

Af An-Magritt Wibell Nygaard – Ech er forfatter til bestselleren ’Kærlighedens lænker”, der er en thriller om en stærk kvindes forhold til en psykopatisk mand.

KØB SLIP FRI AF PSYKOPATENS KLØER >>

Slip fri af psykopatens kler

LÆS INDLÆG AF AN-MAGRITT WIBELL NYGAARD - ECH:

Psykopatens kærlighed er en fodlænke >>