Sådan gennemskuer du din psykisk voldelige partners magtspil

Mange kvinder – og mænd – ved ikke, at de er udsat for psykisk vold. Alt for mange vænner sig gradvist til den dårlige behandling. Derfor er det nødvendigt at være opmærksom på, hvordan du egentlig har det sammen med din partner

Husslave dreamstime xs 69317559

Det er udmattende og ødelæggende for selvværdet at leve sammen med et menneske, der systematisk udsætter dig for kritik, nedladende bemærkninger og trusler om at forlade dig. Derfor er det nødvendigt, at du tager dig selv og din krops signaler alvorligt.

Hvis du oplever, at du bliver dårligt eller uretfærdigt behandlet, eller hvis du føler, at du ikke er god nok – skal du søge hjælp. Du har brug for nogen at snakke med - et menneske, der ser dit parforhold og det, du bokser med, udefra. På den måde får du et vidne på, at det, du er udsat for, ikke er normalt, sundt og kærligt.

Psykisk vold handler dybest set om, at din partner ønsker at få magt over dig. Der er mange måder, en psykisk voldelig partner kan presse dig på, og mange af metoderne er usynlige og svære at dokumentere. Det gælder specielt, hvis din partner også er sød og god mod dig i ny og næ.

Powerkvinderne har samlet 10 små eksempler på magtspil fra hverdagen med en psykisk voldelig partner. Måske kan du spejle erfaringer fra dit eget liv i nogle af eksemplerne:

  1. Du slider og slæber i jeres fælles hjem: Selv om du forsøger at overbevise din partner om, at I skal deles mere ligeligt om alt fra rengøring og indkøb til tøjvask, børnepasning og madlavning, taler du for døve ører. Det sure slæb hviler på dine skuldre, og du knokler løs med pligterne, mens din partner kører sit eget løb – måske med karriere, hobbies og andre sysler. Den skæve fordeling af de huslige pligter kan give dig oplevelsen af, at du er mindre vigtig end din partner. Det er du ikke. Det er din partner, der snyder på vægten og ikke tager sin del af slæbet – og det går i sidste ende ud over din karriere og indtjeningsevne, fordi du er nødt til at gå ned i tid på jobbet.
  2. Du bliver kritiseret og nedgjort: Din partner tænder hurtigt af, hvis du gør noget, som ikke passer i hans eller hendes kram. Ordene rammer hårdt, og du får måske at vide, at der er alt muligt galt med dig. Det kan være, at der er noget galt med dit udseende, din uddannelse, dit job, dine meninger, dine venner, din familie, din smag, dine børn. En psykisk voldelig partner kan finde på at slå ned på hvad-som-helst, der rammer dig hårdt. Hvis du oplever, at du systematisk bliver kritiseret eller nedgjort, lever du i et usundt parforhold, der er skadeligt for dig. Du har - som alle andre mennesker - krav på at blive mødt med respekt – specielt af det menneske, der burde elske dig.
  3. Du bliver bagtalt: Måske har din partner en tendens til at bagtale dig, så han eller hun skaber splid mellem dig og din familie eller dig og dine venner. En psykisk voldelig partner spiller ofte dobbeltspil: Uadtil viser han eller hun charmesmilet og stor hjælpsomhed, men når I er alene, er der andre boller på suppen. Derfor ved du, at din partner har denne dobbelthed, mens mennesker omkring jer kun ser din partners tandpastasmil. Derfor risikerer du stille og roligt at blive isoleret fra de mennesker, der står dig nærmest. Din partner overtager dem for at styrke sig selv og samtidig svække og isolere dig.
  4. Du bliver presset økonomisk: Den psykisk voldelige partner skyer ikke nødvendigvis nogen midler for at presse dig. Det handler om, at du skal være underhund, mens han eller hun skal være overhund i jeres forhold. Derfor kan du komme ud for, at din partner styrer økonomien, så du kommer til at mangle penge. Måske mister du overblikket over jeres økonomi, og måske bliver du nødt til at optage kviklån for at få mad og tøj til dig selv og dine børn. Samtidig kan du risikere, at din psykisk voldelige partner stikker penge til side til sig selv, eller bruger jeres fælles penge til at forkæle sig selv. Hvis du er presset økonomisk, så forsøg at samle penge, så du kan komme væk.
  5. Du bliver truet: Den psykisk voldelige partner ved, at han eller hun betyder meget for dig. Måske drømmer du om at holde sammen på jeres familie, og derfor kæmper du en daglig kamp for at leve op til din partners forventninger. Alligevel er det sjældent godt nok, og derfor kan du risikere at blive truet. Mange psykisk voldelige partnere elsker at true med skilsmisse. Hvis du kæmper for jeres ægteskab og parforhold, er det handlingslammende at blive truet med skilsmisse. Du vil jo så gerne have forholdet til at fungere. Imidlertid skal du vide, at du fortjener en partner, der ikke truer med at forlade dig. Det er kold, kynisk og respektløs opførsel fra din partners side, og formålet er at handlingslamme dig. Der behøver slet ikke at være alvor bag truslen om at forlade dig.
  6. Din partner er tavs som graven: Et effektivt værktøj inden for psykisk vold er tavshed. Tavshed gør dig utryg, ligesom kolde blikke kan give dig urolig hjertebanken og kuldegysninger. Tavsheden er ondskabsfuld, fordi den overlader alt for meget til din fantasi. Du risikerer at gå som katten om den varme grød. Måske frygter du, at det endelige brud er nær, og at din partner nu definitivt har fået nok af dig. Måske har din partner fået dig til at tvivle på, om du er noget værd, eller om du blot er en omvandrende falliterklæring. Hvis din partner møder dig med en mur af tavshed, er det ham eller hende, der er urimelig over for dig. Derfor er det ikke dig, der skal bøje nakken og føle dig skyldig.
  7. Din partners humør svinger som et pendul: Det ene øjeblik virker din partner kærlig og forelsket, og du er hans eller hende livs lys i flødesovs. Det næste øjeblik lyser vreden og irritationen ud af hans eller hendes øjne, og du bliver udsat for verbale overfald. Jeres parforhold er som en rutsjebanetur op og ned i en uendelighed. Selv om denne uforudsigelighed kan gøre parforholdet intenst, er det også meget utrygt og stressende for dig at leve sådan. Du ved aldrig, om du er inde i varmen eller ude i kulden, og det er helt urimelige betingelser for dig at leve under. Et sundt parforhold er trygt, og selv om der ind imellem kan ryge en finke af panden, vil partnerne i det sunde parforhold tale episoderne igennem til fælles bedste.
  8. Din partner skaber fysisk distance: Det kan være, at din partner går uden om dig, ser på dig med væmmelse, undgår berøring og altid går i seng på et andet tidspunkt end dig. Hvis det sker, kan du komme til at føle, at du ikke er attraktiv. Det kan være en del af den psykisk voldelige partners magtspil, for hvis du ikke føler dig attraktiv, vil din partner opleve sig selv som din overhund. Derfor er det så vigtigt, at du er god mod dig selv og ved med dig selv, at du også fortjener knus, kram og kærlighed.
  9. Parterapi gør ondt værre: Det lykkes dig måske at få din partner trukket med til parterapi, men det udvikler sig til et sandt mareridt. Det kan være, at din partner formår at charmere terapeuten og få dig til at fremstå i et dårligt lys. Når du fortæller, hvordan du oplever situationen, får du måske at vide, at du er sart og tager dig alting for nær. I parterapien kan du derfor opleve, at du pludselig har to modstandere i stedet for en. Hvis det sker, er det en del af din partners magtspil mod dig. En kærlig partner vil gå i parterapi for at styrke kærligheden, mens en psykisk voldelig partner vil gøre det for at styrke sin egen magtposition.
  10. Din partner hævner sig: Du kan opleve, at din partner hævner sig, hvis du ikke gør, som han eller hun ønsker. Hvis du eksempelvis beslutter dig for at bryde ud af forholdet, kan din partner kvittere med at opsige alle betalingsaftaler, så du drukner i regninger. Det kan også være, at din partner nægter at flytte, eller nægter at sætte jeres fælles bolig til salg. Den psykisk voldelige partner kan også finde på at true dig eller stalke dig – eksempelvis via statsforvaltningen og retssystemet. Her er det vigtigt, at du skriver alting ned og har gode venner og professionelle at støtte dig til.

Køb bogen: Elsker du en tyran? >>