Manden er i centrum i Sydkorea

Powerkvinderne har besøgt Sydkorea sammen med FIU-ligestilling, som er et partnerskab mellem fire fagforbund under LO. Formålet med rejsen er at udveksle internationale erfaringer omkring ligestilling mellem mænd og kvinder

 Audrey

Af Anne-Mette Barfod, Powerkvinderne

I øjeblikket hører vi mest om Nordkorea i de danske medier på grund af den optrappede konflikt mellem USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas præsident Kim Il-sung. I Sydkorea ånder der imidlerti. Formålet med vores rejse var at netværke og udveksle internationale erfaringer omkring ligestilling mellem kvinder og mænd.

Efter kun et døgn i Sydkorea er der ingen tvivl om, at det er et land, hvor manden er i centrum både i politik og erhvervsliv. På vores hotel hænger der en stor reklame for hotellets spa, men der er kun adgang for mænd. Den rare portier i receptionen bliver noget forlegen, da jeg forsøger at få ham til at svare på, hvorfor det kun er mænd, der har adgang til at slappe af med et spabad. Det tætteste, jeg kommer på et svar, er, at spaen kun er for mænd, fordi der kommer mange businessmænd på hotellet – og så er det en lille spa, hvor der ikke er plads til så mange. Der er altså slet ikke plads til kvinder, kan jeg konkludere...

Jeg spørger ham derfor, hvad jeg så skal gøre som businesskvinde, hvis jeg får brug for at slappe af. Han beroliger mig med, at jeg i den situation kan vælge at bestille en massage på hotellet. Jeg spørger dernæst, om denne massage så kun tilbydes kvinder, men åbenbart er massagelokalet større end spalokalet, for der er i hvert fald plads til begge køn, når det gælder kropsmassage.

Nu vil jeg ikke klandre vores rare hotelmand for hotellets husregler, og det virker da også som om, han slet ikke har tænkt over, at businesskvinder også kan få lyst til at gå i spa. Det er garanteret heller ikke ham, der har besluttet, at spaen kun er for mænd, og at jeg derfor kan lade badedragten ligge i kufferten. Måske er det bare en selvfølge her i Sydkorea, at manden kommer i første række. Det var i hvert fald det, vi fik at vide, da jeg sammen med FIU-delegationen blev kørt fra lufthavnen til hotellet i en smuk minibus med lilla guldgardiner og flæser. Ifølge vores lokale guide er der meget lang vej til ligestilling mellem mænd og kvinder i Sydkorea, selv om emnet - ligesom i store dele af verden - er meget hot. På restauranterne om aftenen er mændene klart i overtal blandt gæsterne. Måske er det fordi, de unge kvinder er hjemme med børnene.

Når vi træder ud på gaden udenfor hotellet, møder vi tre store plakater på en husmur. Igen er det manden - i dette tilfælde Albert Einstein - der er i centrum. Jeg ved ikke, hvad han er citeret for at sige, for det hele står på koreansk, men ved hans side - nærmest i en birolle – finder vi skuespilleren Audrey Hepburn med et citat. Den flinke portier på hotellet har oversat citatet for mig med Google Translate. Det viser sig at være skønhedstips, som jeg tænker, at både mænd og kvinder kan bruge både i Danmark og i Sydkorea. Måske kan Trump og Il-sung også lade sig inspirere, hvis de skulle kigge forbi, for Audreys skønhedstips lægger op til dialog - mellem mennesker, nationer, kvinder og mænd:

For at få smukke øjne, skal du kigge efter det gode i andre mennesker.
For at få smukke læber, skal du kun sige venlige ord.
For at få en slank figur, skal du dele maden med mennesker, der sulter.

Seoul, 24. september 2017