Joan Ørting: 'Psykopaten drysser rosenblade i dit badekar'

Han kommer som en feststorm ind i dit liv og charmerer dig. Han bringer champagnen, gør alt det der med rosenblade i badekarret. Det er så overvældende, og så er det svært at sige nej til.

joan oerting

”Vi skal lade være med at have de fantasier, hvor det handler om, at en skal komme udefra og redde vores liv og give os alt det, som vi ikke kan give os selv.” Det fastslår sexolog Joan Ørting i bogen ’Slip fri af psykopatens kløer’, der er skrevet af Gitte Lindholt.

Ifølge Joan Ørting kommer psykopaten ind i dit liv som en feststorm med champagne og rosenblade i badekarret. Du tror, at din lykke er gjort, men virkeligheden viser sig at være en anden, for psykopaten har sit helt egen dagsorden.

Når psykopaten spiller ridder
”Der er plads til en psykopat, hvis du går og kigger ud i horisonten efter ridderen, efter ham, der skal redde dig ud af etværelseslejligheden og det kedsommelige liv, ligesom i Woody Allens film Blue Jasmin. Det er så sjovt, at det handler om en kvinde, der stiger masser af grader i økonomi og forkælelse og luksus, fordi hun bliver kæreste med en rig gangster. Nu kommer hun ud af sit proletarliv. Men det viser sig, at hun ryger tilbage lige så snart, hun ikke er sammen med gangsteren mere”, fortæller Joan Ørting, der selv har haft en psykopat tæt inde på livet – ikke som partner, men som kollega. Hun mener, at det er nødvendigt, at vi selv fylder vores liv med alt det, vi drømmer om:

”Vi skal selv lave de trappetrin til vores egen succes. Hvis vi vil have status og luksus, må vi selv skabe det i vores liv.”

Han lader som om, han ser lyset i dig
Ifølge Joan Ørting giver psykopaten dig alt det, du drømmer om. Han kommer lige ind det sted, hvor du selv er svag, usikker eller utryg:

”Så vil han køre på det der med: ’Jeg vil give dig tryghed. Jeg giver dig det, du mangler’. Det er selvfølgelig bare ord. Så bliver man tryg og tænker fedt, at han tager sig af det, mens han i virkeligheden med den anden hånd bedrager dig, lyver, stjæler og kører sin egen dagsorden, som kun er til gode for ham selv.”

Ørting mener, at det er kvinder med romantiske drømme, som falder for en psykopat. Det er kvinder, der føler, at de har brug for lidt hjælp udefra:

”Grundlæggende mangler vi jo alle sammen noget selvværd. Vi lider alle sammen lidt af noget mindreværd, og så bliver man fascineret af, at der er en, der gider en og overhovedet ser lyset i en. Det er jo hans teknik, at han lader som om, han ser lyset i en.”

Læs interviewet med Joan Ørting i sin fulde længde i bogen ’Slip fri af psykopatens kløer’ >>