Psykolog: Du kan blive dybt afhængig af hans kærlighed

Det føles helt fantastisk. Det føles som om, du har fundet din sjæleven. Han overøser dig med kærlighed og store ord. Sådan starter en psykisk voldeligt forhold ofte – og du risikerer at blive dybt afhængig af hans kærlighed

Addict dreamstime s 22399543

”Du får følelsen af at være noget helt særligt, når han kigger forelsket på dig. Faktisk kan du have oplevelsen af, at du har fundet din sjæleven. Han fortæller dig, at du er kvinden i hans liv, og du føler en dyb kærlighed til ham.” Sådan beskriver psykolog Signe Hegestand starten på det, der kan udvikle sig til et psykisk voldelig forhold.

”Forelskelsen brænder sig fast på din nethinde, så dit blik er rettet mod ham. Han er din drømmemand og den eneste ene. Derfor vil du gå gennem ild og vand for at kæmpe for jeres forhold, også selv om han gradvist behandler dig dårligere og overskrider dine grænser.”

’Love-bombing’
En psykisk voldelige partner bruger ifølge Signe Hegestand den taktik, der på engelsk hedder ’love-bombing’. Han bombarderer dig med kærlighed, så du får hjerter i øjnene, når du ser ham.

”Ved at bombardere dig med kærlighed, bekræfter han dig og styrker dit selvværd. Hvis du har brug for denne bekræftelse, kan du blive lige så afhængig af hans kærlighed, som en ludoman er af spil og stoffer.”

Den helt fantastiske forførelse er ifølge Signe Hegestand som et rusmiddel.

”Du oplever den samme rus som ludomanen, der hele tiden har en følelse af, at han eller hun er lige ved at vinde millionen. Derfor bliver ludomanen ved med at satse, indtil der ikke er mere at spille for. Der er nogle gevinster undervejs, og det er disse små gevinster, der giver ludomanen håb om at vinde den helt store præmie. For den kvinde, der elsker en psykisk voldelig mand, er præmien den drøm, hun har om en ’happy ending’. Drømmen om den store præmie får kvinden til at acceptere krænkelser – også fordi hun indimellem får små gevinster, når han har overtrådt hendes grænser.”

Han gør det bevidst
”Der er ingen tvivl om, at en psykisk voldelig partner bevidst skifter sindelag for at gøre dig afhængig af sin kærlighed”, lyder det fra Signe Hegestand.

”Han kan få dig til at svæve mellem himmel og helvede. Nogle dage tændes dit håb om et lykkeligt liv med ham. Andre dage er du helt til rotterne, fordi han manipulerer dig til at tro, at du intet er værd, og at du ikke har gjort dig fortjent til hans kærlighed.”

Signe Hegestand har haft mange kvinder i sin konsultation, som overser alle faresignalerne i form af krænkelser, kulde, kritik og afvisning, fordi de har fokus på, hvilken enestående mand, han kan være, når han er i et godt lune:

”Mange kvinder sidder med en følelse af, at de og partneren kan noget helt fantastisk sammen. Følelsen er stærk, selv om kærligheden på mange måder er destruktiv. Derfor er det så let at være til fals for hans undskyldninger eller løfter om, at alt vil blive bedre i fremtiden. Drømmen om den store præmie gør det også lettere at tilgive ham, hvis han pludselig dukker op med en stor buket røde roser. Så er han igen den mand, du tabte dit hjerte til, og drømmen om jeres fælles lykke lever videre.”

Det bliver kun værre
Selv om du bliver ved med at kæmpe for jeres forhold, er det ifølge Signe Hegestand nærmest dømt til at mislykkes:

”Når du er udsat for love-bombing er det fordi, din partner bevidst benytter denne strategi til at køre om hjørner med dig. Du bliver så lykkelig, når du mærker hans kærlighed, men der kommer til at gå længere og længere tid imellem, at du føler dig elsket.”

Drømmen om kærlighed får dig ifølge Hegestand til at leve af krummer. Du nøjes med små krummer af kærlighed i stedet for at tage for dig af retterne ved at gå efter en mand, der virkelig elsker dig – og som ikke manipulerer med dig og spiller magtspil.

”Derfor vinder du aldrig den store kærlighedspræmie, når du er sammen med en mand, der i stedet for at elske og styrke dig, vælger at udhule din tro på, at du er en kvinde, der er værd at elske.”