Psykisk vold er et magtspil

Hvis du lever i et psykisk voldeligt forhold, lever du i en magtkamp, som du ikke ved, at du er en del af. Det fastslår psykolog Signe Hegestand, der hjælper mennesker, som er eller har været udsat for vold. Hun er forfatter til bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'

Lion dreamstime s 41869948

”Du vil så gerne tale med ham om jeres forhold. Måske drømmer du også om, at I kan gå i terapi sammen, så I kan blive bedre til at kommunikere. Faktisk vil du gerne rydde alle misforståelser ad vejen, så jeres kærlighed kan blomstre, og I kan blive lykkelige sammen. Lykke, kærlighed og ligeværd er bare ikke på hans dagsorden.” Sådan lyder det fra psykolog Signe Hegestand, der har specialiseret sig i at styrke kvinder, der har været udsat for psykisk vold og også har mænd blandt sine klienter. Hun er forfatter til bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'.

”En psykisk voldelig partner ønsker ikke et ligeværdigt forhold. Han eller hun ønsker at få magt over dig, så han kan styre og kontrollere dig. Derfor er det typisk spild af tid og kræfter, hvis du går rundt og drømmer om lykkelig kærlighed, hvor I støtter og elsker hinanden på lige fod.”

Du er under anklage
”Din partner kan få dig til at føle, at du er kvinden i hans liv, og det er sådan, han forfører dig i jeres første tid sammen. Men så begynder nedgørelserne og kulden, og han begynder på forskellig vis at straffe dig, når du ikke siger og gør, som det behager ham. Du tror måske, at det er din skyld, men i virkeligheden er du blevet inddraget i en magtkamp, som du ikke ved, at du er en del af”, fastslår Hegestand. Hun gør opmærksom på, at mange slet ikke ser, hvad der sker for dem, mens parforholdet bliver stadig mere grænseoverskridende:

”Du tror, at du har en ligeværdig relation, og derfor tror du, at I kan snakke sammen om jeres problemer. Sådan er det bare ikke, for en psykisk voldelig partner har ingen interesse i at løse jeres problemer. Han eller hun har interesse i at vinde magtkampen over dig. Derfor er du igen og igen under anklage, så du gradvist mister troen på dig selv, dine fremtidsdrømme og din dømmekraft.”

Når solen skinner på dig
”Ingen kan fortænke dig i, at du ind imellem får nok og overvejer at forlade den mand eller kvinde, der kan være så grov i mælet. Men hvis din psykisk voldelige partner mærker, at du er ved at trække dig, skruer han eller hun typisk charmen på igen og lader solen skinne på dig for et kort stund, så du igen føler dig elsket.”

Ifølge Signe Hegestand kan du føle, at du lever i et kærlighedsvakuum, når han overøser dig med blomster og kærlighed. I virkeligheden lever du lige midt i et magtspil, hvor din partner skifter mellem at være varm og kold for at forvirre og fastholde dig i forholdet:

”Det er helt utroligt stressende og nedbrydende at leve i et psykisk voldeligt forhold, og alt for mange bliver ramt af angst, depression og stress. Alt for mange føler, at det er deres egen skyld, at de ikke magter livet, og derfor søger de hjælp hos mig. Når vi så graver i problemerne, finder vi frem til, at de rent faktisk er udsat for psykisk vold.”

Ifølge Signe Hegestand er et en lang proces at vriste sig fri af et psykisk voldeligt parforhold, fordi du bliver nødt til at erkende, at den mand eller kvinde, du elsker, ikke er god for dig, og at drømmen om ligeværdig kærlighed er din – og ikke din partners.”

  • Køb Signe Hegestands bog 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'>>
  • Besøg Signes hjemmeside Hegestand.dk >>
  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 Signe Hegestand Bogomslag 500x500