Døtre af narcissistiske mødre føler, at de er en livslang skuffelse i deres mors øjne

Hvis du er vokset op med en narcissistisk mor, har du ifølge fra psykolog og familieterapeut Annette Due Madsen og overlæge og psykiater Jørgen Due Madsen ikke lært at mærke dig selv. Du har ikke lært at være tryg og glad ved at være den, du er skabt til at være

Skuffet mor dreamstime xs 63712724 

”Christina voksede op med følelsen af aldrig at være god nok. Det har hun taget med sig ind i voksenlivet, hvor hun kæmper med lav selvfølelse.”

Sådan lyder indledning til et indlæg i brevkassen ”Spørg om livet” i Kristeligt Dagblad. I brevkassen svarer psykolog og familieterapeut Annette Due Madsen og overlæge og psykiater Jørgen Due Madsen på spørgsmål om familie- og samliv og menneskelige relationer.

Føler sig ikke værd at elske
Christina er anonym, og hendes spørgsmål til brevkassen rummer fortællingen om en datter, der aldrig føler, at hun er god nok og værd at elske:

”I min opvækst var min mor ofte skiftevis bekymret, fortravlet eller vred på en slet skjult måde. Hun var og er enormt optaget af, hvad andre tænker og tror om hende og om os. Når hun var ude i verden, eller vi fik gæster, var hun ofte smilende og overvenlig, men bagefter kunne hun være kritisk og tale negativt om de selvsamme mennesker. Når der opstod uenighed i familien, blev hun enten småfornærmet eller såret på en slags ynkelig måde. I det hele taget handler det meget ofte om hende, og hun går aldrig i sig selv eller siger undskyld.”

Om sin far skriver Christina:

”Min far er en stille type. Han føjer som regel mor i hendes indfald. Han vil det så godt, men han bliver ofte kritiseret. Jeg synes ofte, det er synd for min far, og samtidig kunne jeg ønske, at han kunne have udfordret min mor noget mere.”

Når mor er verdens navle
”Når vi læser dit brev, slår det os, at centrum og akse for det hele er din mors bekymringer, humør, tilfredshed, vrede, sårethed, synspunkter om dit og dat, og at du bliver mere drænet i samværet end opbygget. Vi lægger også mærke til, at det er uforanderligt, fra du var helt lille til i dag. Det handler således ikke om en periodisk ting eller en konkret krise, men om hendes personlighed”, skriver Annette og Jørgen Due Madsen i deres brevkassesvar til Christina. I den forbindelse anbefaler de den bog af Karyl McBride, som er udgivet på Powerkvindernes forlag Powerpress:

”Vi har mødt flere, som kender til de samme ting, som du skriver om, som har haft stor glæde af at læse bogen: ”Bliver jeg nogensinde god nok” af Karyl McBride. Den handler om voksne døtre af mødre med narcissistiske træk. Du kan selv læse i den og se, om den spejler din virkelighed.”

Ifølge psykologen og psykiateren siger det sig selv, at er man barn og vokser op med en forælder med narcissistiske træk, så lærer man ikke grundlæggende at mærke sig selv og være tryg og glad ved at være den person, som man er skabt til at være. I stedet lærer man tidligt at have antennerne ude og mærke efter, hvilke ”dele” som behøves, for at man kan føle sig elsket.

”Er dette gennemtrænet gennem hele opvæksten, overføres det let til andre vigtige personer i livet, også som voksen, hvor man ofte kan føle: Jeg er ikke god nok, jeg er ikke værd at elske.”

Kilde: Christina har aldrig følt sig god nok: Jeg er en skuffelse i min mors øjne, Kristeligt Dagblad, 19. januar 2018

Køb bogen 'Bli'r jeg nogensinde god nok' af Karyl McBride >>

Bliver jeg nogensinde god nok McBride