Narcissisten udsætter dig for psykisk vold

Du skal lære din narcissistiske partner godt at kende, før du opdager den psykisk voldelige del af hans personlighed. Sådan lyder det fra Susanne Møberg i bogen ’Forelsket i en narcissist

solbriller dreamstime xs 76152311

Psykisk vold indtræffer ikke fra den ene dag til den anden. De psykologiske overgreb er små i starten, men tager til i hyppighed og styrke over tid. Derfor får du måske ikke rigtig sagt fra i tide. I stedet vænner du dig gradvist til din partners stadig mere grænseoverskridende adfærd.

"Den mand, du forelskede dig i, bliver oftere og oftere humørsyg og negativ, og I ender i konflikter og diskussioner eller med larmende tavshed, uden at du forstår hvorfor, og hvor det kommer fra." Sådan skriver Susanne Møberg i sin bog ’Forelsket i en narcissist’, som stiller skarpt på, hvor ødelæggende det kan være at være forelsket i en mand med denne type personlighed.

Ifølge Møberg kan både mænd og kvinder have narcissistiske træk i personligheden. Narcissisten kan være vanskelig at gennemskue, da han – eller hun – fungerer godt udadtil, men samtidig har en problematisk opførsel med manipulation, løgne og et ekstremt stort behov for opmærksomhed.

En underlig fornemmelse
Hvis din partner er narcissist vil du opleve, at små ubetydelige emner ender i uenighed og ødelægger stemningen mellem jer. Han forvirrer dig, og han skaber usikkerhed, utryghed og frygt i dig. Du ved ikke, hvor du har ham.

”Du bliver vedvarende udsat for angreb, som bryder dig ned, fordi du ikke ved, hvornår det næste angreb kommer. Du indretter dig, går på listefødder og forsøger at undgå hans angreb og reaktioner”, lyder det fra Susanne Møberg.

En narcisisstisk partner vil ofte møde dig med endeløse krav, og du vil opleve, at din partner bliver mere og mere kontrollerende. Ifølge Susanne Møberg projicerer han alt over på dig, som om du alene er årsagen til jeres problemer:

”Du får mere og mere en underlig fornemmelse i maven af noget, du ikke kan sætte fingeren på, hvad er. Du har overhørt advarselstegnene og slået det hen og tænkt, at du tager fejl. Du kan jo se, at han fungerer godt udadtil. Han er ikke fysisk voldelig. Han taler ikke vulgært til dig, og han har ikke en udpræget asocial og afvigende adfærd.”

I starten har du ikke fantasi til at tro, at den mand, du elsker, har en skjult og egoistisk dagsorden. Derfor tænker du ifølge Susanne Møberg, at det hele nok skal gå. Men som tiden går, bliver det kun værre.

Stjæler din opmærksomhed
Efterhånden kredser hele din opmærksomhed om ham og om forholdet, alt imens du langsomt rykker dine grænser, tilsidesætter dig selv, dine behov og dine værdier, fordi du intuitivt ved, hvad der er tilladt og ikke tilladt – i hans øjne.

”Du bliver i tvivl om alting, og han giver dig skylden for, at jeres forhold ikke fungerer. Du er tilbøjelig til at give ham ret, fordi du i afmagt ofte overreagerer og opfører dig på en måde, du ikke kan genkende i dig selv”, påpeger Susanne Møberg.

Hvis det en dag lykkes dig at komme væk, vil du have en oplevelse af, at han slet ikke er det menneske, han udgav sig for at være:

”Det er meget forvirrende og frustrerende, og det tager tid at forholde sig til.”