Narcissister er ikke de mennesker, som de giver sig ud for at være

Selv om det kan virke som om, narcissisten har en stærk personlighed, er det ofte blændværk. Narcissistens selvbillede er pumpet op for at kompensere for et lavt selvværd

Narcissist sh

Det er en almindelig misforståelse, at mennesker med narcissistiske personlighedstræk elsker sig selv. Sådan lyder det fra Darlene Lancer, som skriver om giftige parforhold på sin blog på Psychology Today.

I virkeligheden har narcissisten en stor modvilje mod sig selv. Narcissistens selvros, perfektionisme og arrogance har til formål at dække over et selvhad. Samtidig har narcissisten tendens til at spejle sine egne dårlige sider over på andre mennesker i stedet for at forholde sig til dem. Det kan gøre forholdet til en narcissist endog særdeles giftigt, fordi du som partner kan blive mødt med både urimelig og barsk kritik.

Narcissisten ude – og hjemme
I daglig tale er en narcissist blot et selvoptaget menneske, men narcissisme kan også være en personlighedsforstyrrelse. Hvis du er partner med et menneske med stærke narcissistiske personlighedstræk, kan du opleve, at han eller hun kan være et helt andet menneske bag hjemmets fire vægge, end den facade, som andre mennesker ser. Som partner kan det være rigtig svært at leve op til en narcissistisk partners forventningspres:

”Forsøget på at gøre en narcissist tilfreds er en utaknemmelig opgave. Det svarer til at fylde en bundløs brønd”, lyder det fra Darlene Lancer. Hun gør opmærksom på, at narcissisten vil finde fejl ved alt, hvad du gør. Hvis narcissisten for en kort stund er tilfreds med din indsats, vil han eller hun kort tid efter være nedladende over for dig og bede dig om at yde en større indsats.

“Partneren skal tilpasse sig narcissistens kolde verden og vænne sig til at leve med følelsesmæssig afvisning. Efter kort til begynder partneren at tvivle på sig selv og miste selvtillid og selvværd.”

Hvis du som partner til en narcissist forsøger at tale med din partner om dine oplevelser, vil dine ord ifølge Darlene Lancer typisk blive fordrejet, og du vil blive mødt med anklager og nedgøringer.

Powerkvindernes samarbejdspartner Susanne Møberg har skrevet bogen ’Forelsket i en narcissist’. Hun gør dig klogere på, hvordan en narcissistisk partner kan udsætte dig for psykisk vold, og hvordan du kan blive bedre til at passe på dig selv, så du ikke kører ned. Køb ’Forelsket i en narcissist’ >>

Kilde: PsychologyToday.com