BOGANMELDELSE: Når systemet begår overgreb

Gitte Lindholt, der er foredragsholder og forfatter til bogen 'Slip fri af psykopatens kløer' skriver her sin anmeldelse af bogen 'Far i klemme'. Bogen er en personlig kritik af det skilsmisse- og samværssystem, der holder hånden over forældre med manglende forældreevne, mens børn bliver mast

Gitte Lindholt

Af Gitte Lindholt, foredragsholder og forfatter til ”Slip fri af psykopatens kløer”, 29. juli 2018

Vi er desværre mange, som kan nikke genkendende til den historie, som Bruno Skibbild fortæller i sin nye bog ”Far i klemme” (udgivet på PowerPress, juni 2018). En hverdagsgyser om et offentligt system, der svigter så grueligt og begår overgreb på børn og ikke mindst den forælder, der forsøger at kæmpe en ulidelig kamp for børnenes reelle tarv.

Det er en modig bog, der modsat systemets adfærd ikke fejer noget under gulvtæppet eller lyver, og det gør, at den burde læses af samtlige politikere i dette land og ikke mindst alle, der sidder med myndighedsopgaver i det offentlige system inden for børneområdet.

Forfatteren har valgt at fortælle sin personlige historie fra A-Z, som er en hverdagskrimi om en ubegrundet tvangsfjernelse af børn, hvor virkeligheden overgår fantasien. Det gør, at den er både yderst læsevenlig, og at vi får et dybdegående indblik i et Danmark, hvor vi skammeligt ikke behandler vores børn i krise ordentlig. Han skriver: ”Min fortælling er på ingen måde enestående. Det kan et såkaldt civiliseret samfund ikke være tjent med.” Og jeg kan i den betragtning ikke være mere enig!

Bruno Skibbild er cand. mag i idræt og historie og en aktiv politiker, og i bogen får vi også beskrevet, hvordan han bruger disse ressourcer i form af læserbreve, artikler, demonstrationer, tv-optræden etc. i kampen om at få sine børn hjem. Hans eget og børnenes børns liv tager nemlig en drastisk drejning, da børnene bliver tvangsfjernet grundet en incestanklage. Incestanklagen bliver hurtigt afvist af både retsmediciner og politiet, men alligevel fortsætter, i dette tilfælde Herning Kommune, med at beholde børnene på et børnehjem. Vi bliver vidne til en ageren, hvor det synes vigtigere ikke at tabe ansigt omkring en forkert beslutning, end at beskytte to børn mod det overgreb, det er, at fjerne dem fra deres primære omsorgsgiver – deres velfungerende far. På meget fin vis bliver der også beskrevet moren, der i dette tilfælde har manglende forældreevne og desuden står bag anklagerne og dermed hele miseren.

Ikke blot er Bruno Skibbild modig i sin retorik og emne, men hans bog kan også inspirere andre til at tage bladet fra munden og fortælle deres historie, for som han starter med at skrive vedrørende den nye politiske aftale på skilsmisseområdet 27. marts 2018: ”Regeringen har nu i en bred aftale med alle Folketingets partier præsenteret et nyt skilsmissesystem, hvor barnets trivsel og beskyttelse er i centrum. Lad os sammen holde politikere, embedsmænd og professionelle i stat og kommuner fast på løftet om, at hensynet til børnene altid skal veje tungere end hensynet til forældrene, til ligestillingen eller embedsværkets forfængelighed.”

Der skal ske en forandring, for som forfatteren beskriver i sin bog, ønsker han ikke blot med sin bog at skabe debat men også handling. Han opfordrer også til at stoppe den kønskamp, som hersker i den offentlige debat, for det gavner ikke nogens sag, og det er også bevidst, at han har valgt at udgive sin bog på et feministisk forlag.

Som sagt kan jeg genkende Brunos erfaringer med et system og Forældreansvarsloven 2007, der er mere optaget af forældrenes ret til samvær end børnenes tarv. Jeg har desuden trukket mig fra kønsorienterede debatfora på de sociale medier, som ikke gavner vores sag.

Jeg kan varmt anbefale bogen, for dig som har oplevet samme helvede eller dig, som ønsker at få indblik i vanviddet og helst sidder i en myndighedsopgave, og kan gøre en forskel!!!

KØB BOGEN: Far i klemme af Bruno Skibbild

Far i klemme forside 01062018 425