10 tegn på psykisk vold, som de fleste overser

I modsætning til fysisk vold, er psykisk vold ofte svær at få øje på. Volden kan langsomt snige sig ind på dig, og tegnene kan være lette at overse. Men tag ikke fejl – skaderne kan være lige så alvorlige som ved fysisk vold

Symptomerne på psykisk vold kan være, at du ofte føler dig dårligt tilpas sammen med din partner. Derfor skal du søge hjælp, hvis du begynder at tro, at der er noget galt med dig, og at du aldrig kan gøre noget godt nok.

Ifølge The Independent er der 10 tegn på psykisk vold, som er lette at overse, fordi du måske selv påtager dig ansvaret for, at du har det så dårligt - i stedet for at rette blikket mod dit parforhold:

  1. Du føler dig magtesløs: Hvis din partner får dig til at føle dig som den lille, hvis du føler dig overvåget, eller hvis du er ude af stand til at tale med din partner om, hvad der er galt - så er du udsat for psykisk vold.
  2. Du føler skyld: Du har en fornemmelse af, at du gør et eller andet galt. Skyldfølelsen kan skyldes følelsesmæssig blackmail, at din partner går rundt og surmuler, eller at han eller hun slet ikke taler med dig. Hvis det er tilfældet, er du udsat for manipulation, som også kan være voldelig.
  3. Du føler ikke, at du bliver taget alvorligt: Din partner afviser konstant din mening eller får dig til at tvivle på dine egne oplevelser i jeres forhold. I stedet får du at vide, at du overreagerer.
  4. Du føler, at du bliver kritiseret: Når det går godt for dig, møder du ros og anerkendelse fra alle andre mennesker end fra din partner. En psykisk voldelig partner er langt mere interesseret i at trække dig ned, end i at give dig anerkendelse. Han – eller hun – ønsker ikke, at du skal føle dig godt tilpas med dig selv.
  5. Du føler, at din partner er ligeglad med dig: Hvis du har det dårligt, oplever du, at din partner virker helt ligeglad. Han eller hun er der ikke for dig, når du har brug for det. I stedet nyder din partner i sit stille sind, når du er i smerte.
  6. Du føler dig ind imellem meget forkælet: Når en psykisk voldelig partner har overtrådt dine grænser, kan du risikere at få en stor buket blomster, en flot middag, en parweekend eller en uventet gave. Formålet med opmærksomheden er at købe din tavshed, så I lægger overgrebet bag jer uden at snakke det igennem.
  7. Du føler, at din økonomi bliver kontrolleret: Din partner starter måske med at give dig råd omkring din økonomi, men inden længe får du at vide, at du skal være mere forsigtig med dine penge. Imidlertid er det altid dig, der skal spare mere eller tjene flere penge – alt imens din partner selv har spenderbukserne på.
  8. Du får at vide, at du har forandret dig: Mennesker, der holder af dig, siger til dig, at du virker mere stille og ikke helt som dig selv. De undrer sig over, at du så sjældent går ud eller bemærker, at du klæder dig anderledes - hvilket du har svært ved at forklare årsagerne til.
  9. Du tvivler på dig selv: Du er udsat for såkaldt ’gaslighting’, hvis din partner igen og igen fortæller dig, at du har misforstået en situation og har et forskruet verdensbillede. Det er som i den gamle gyser med Ingrid Bergmann i hovedrollen, hvor hendes mand forsøger at få hende til at tro, at hun er blevet skør, ved at fortælle hende, at gaslamperne ikke blinker – selv om de gør det. På den måde tvivler hun på sine egne sanser. Formålet med gaslighting er at få dig til at tro, at der mentalt er noget galt med dig.
  10. Dine venner forsvinder: Et sidste tegn på, at du er udsat for psykisk vold, er, at du mister kontakten til familie og venner - måske fordi din partner ikke bryder sig om mennesker i dit liv, eller fordi han - eller hun - overtager dem. På den måde mister du dit netværk, hvorefter din partner får endnu mere magt over dig - og det bliver sværere for dig at finde din styrke.

Inspireret af Indy100.com