Drop bortforklaringerne, pak kufferten og forlad psykopaten hurtigst muligt

Hvis du har en psykopat tæt inde på livet, kan der gå lang tid, før du erkender, at han eller hun har en problematisk adfærd, der skader dig. Når du når den erkendelse, kan det være svært at komme væk, men du skal pakke kufferten så hurtigt som muligt

Gul sko kuffert

”En typisk psykopat er manipulerende, beregnende, løgnagtig, udnytter andre til egen vinding og har ingen skrupler eller samvittighed i forhold til at bruge dig til det, som han eller hun gerne vil opnå.”.

Sådan lyder det fra Tine Wøbbe, der er chefpsykolog på Danmarks største psykiatriske hospital, Sct. Hans i Roskilde. Tine Wøbbe medvirker som ekspert i udsendelsen på DR1 ’Din psykopat – min kæreste er psykopat’, hvor tv-læge Charlotte Bøving rejser tilbage i tiden til sin barndom med en psykopatisk far. I tre udsendelser sætter Bøving fokus på psykopaten både som far, kæreste og chef.

Ifølge chefpsykolog Tine Wøbbe adskiller psykopatens følelsesliv sig fra andre menneskers, idet det handler om psykopatens behov:

”Du er ligesom et middel til at opnå hans mål og hans vinding – eller hendes. Og de har ikke det samme følelsesliv, som de fleste andre. De bevæger sig lidt i en anden følelsesmæssig verden og er typisk ikke plaget af skyld eller anger - heller, når de påfører andre smerte, hvad enten det er psykologisk eller også fysisk.  

Du og omgivelserne bliver charmeret fra starten
Det typiske er ifølge Tine Wøbbe, at mennesker, der forelsker sig i en psykopat ikke fra starten opdager, hvad der er på spil. Det skyldes, at du som offer for en psykopat bliver charmeret, så du synes, at du har mødt prinsen på den hvide hest:

”Han siger alt det rigtige. Han gør alt det rigtige. Han kan virkelig charmere, og han er bare fantastisk. Han charmerer også omgivelserne, ens forældre – og alle synes, at nu har man virkelig fundet drømmefyren. Når man så er sikkert i nettet hos ham, så viser der sig så disse psykopatiske træk.”

Et af de psykopatisk træk kan ifølge chefpsykologen være en grandios følelse af selvværd:

”I forhold til den grandiose følelse af selvværd, vil man ret ofte opleve, at vedkommende, der er har det som et fremstående træk, kan fremstå sådan lidt pralhalsagtig og har meget travlt med at fortælle om sig selv, egne bedrifter, alt det, han har opnået, og hvor god han er. Det er nærmest lidt ligesom om, han holder en pressekonference, når man taler med ham.”

Undgå at få børn med en psykopat
”Hvis man først sidder der  – og hvis ikke man har nået at få børn endnu – så lad endelig være med det”, lyder rådet fra Tine Wøbbe, som ligeledes anbefaler, at man ikke indgår i noget økonomisk fællesskab med psykopaten eller nogen afhængighed, hvis man kan undgå det.

”Og har man først indgået ægteskab - og måske fået børn med vedkommende - så vil det være meget tilrådeligt at få navigeret sig ud af den relation igen. Lige så forsigtigt, men også meget bevidst. Vær meget bevidst om, at man skal ud, fordi relationen vil ikke nødvendigvis på nogen måde ændre sig. Fordi psykopaten ændrer sig jo ikke. Skynd dig væk, hvis du kan, og når du kan.”

Psykopaten kan være promiskuøs
”At være promiskuøs er at have mange forskellige partnere, ofte af seksuel karakter og ofte på samme tid. Det er overfladiske og ikke særlig seriøse forhold - typisk one night stands eller brug af prostituerede. Partneren ved typisk ikke, hvad for et spind, han eller hun indgår i – og ved ikke, at der for eksempel er mange andre partnere, og at det i virkeligheden kun handler om psykopatens egne behov, der skal tilfredsstilles først og fremmest. Så man ved ikke, at man er en brik i et spil og bliver brugt. Det ser man måske først langt hen ad vejen”, fortæller Tine Wøbbe.

Advarselssignalerne vil ifølge Tine Wøbbe komme snigende, og det er problematisk:

”Ofrene for psykopater – om man vil – kan beskrive, at det først er meget langt henne i relationen, at de bliver klar over, hvad de er oppe imod, og hvad det er for en type person, de har indledt en relation til. Og der sidder man måske allerede og har giftet sig og fået børn eller købt hus med og har deleøkonomi.”

På den måde kan du som offer været fanget i relationen af nogle andre, ekstra omstændigheder også.

Du vil så gerne tro det bedste
”Du vil gerne tro det bedste, og det er også problematisk, hvis du har investeret rigtig meget af dit eget liv i forhold til et andet menneske. Du har giftet dig med ham. Du har fået børn med ham, eller du har lagt karrieren i hans hænder, og så vil du selvfølgelig også gerne i rigtig, rigtig lang tid have tiltro til, at det menneske besidder alle de gode kvaliteter, du synes, at du så til at starte med.”

Chefpsykologen påpeger, at ofre for psykopater kan have en tendens til at finde undskyldninger for psykopatens adfærd:

”Det har måske været en dårlig periode, eller det var også fordi ”...”. Man forsøger med mange forklaringsmodeller, og på et eller andet tidspunkt, så løber forklaringsmulighederne ud. Så står du tilbage med, at du må indse, at vedkommende har en helt særlig måde at være på, og den er meget problematisk for dig og andre omgivelser - og ikke nødvendigvis for ham selv. Eller det er i hvert fald svært at få ham eller hende til selv at erkende, om man vil, eller italesætte overhovedet, at vedkommende har en problematik, for de synes det jo ikke.”

Dukkeføreren – svindleren – tyrannen
Man taler ifølge Tine Wøbbe om tre subtyper – dukkeføreren, svindleren og tyrannen. Tyrannen styrer andre igennem frygt. Svindleren svindler mere en til en, mens dukkeføreren laver et spil, hvor han eller hun bruger en eller flere mennesker - og nogle gange mange - til at navigere og sætte kursen på det skib, han gerne vil sejle.

”Dukkeføreren kan være den mest subtile og den vanskeligste at opdage og på den måde måske den mest problematiske, fordi det er der, hvor det også kan være svært at få omgivelserne til at tro på det, du siger.”

Psykopaten synes ifølge chefpsykologen som udgangspunkt ikke, at han eller hun har nogen problemer, så hvis du lige pludselig kommer og siger til onkel Børge: ”ved du hvad, jeg synes faktisk altid, at du har behandlet tante Yrsa sådan… og alle os andre, og det må du gøre noget ved”, så vil onkel Børge mene, at det er dig, der er hysterisk, vanskelig eller har fået et problem, og ikke gøre mere ved det.

Se på adfærden og vær realistisk
Chefpsykolog Tine Wøbbe anbefaler, det du er realistisk omkring psykopatens problematiske adfærd og måske indser lidt hurtigt, at al statistik siger, at det kommer ikke til at forandre sig hos vedkommende.

”Og rene psykopater opsøger ikke hjælp, for de synes ikke, at de har behov for det, og det har de typisk heller ikke. Det er jo ofrene, vi møder. Det er ofrene, der har brug for hjælp til at blive samlet op bagefter og få ryddet op i alt det kaos, de har været i.”   

Se udsendelsen ’Din psykopat – min kæreste er psykopat’ i sin fulde længde på dr.dk