Professor: Mange voksne bryder med forældre, som overskrider deres grænser højt op i alderen

Hvis dine forældre har udsat dig for psykisk vold, risikerer du at bære mønsteret fra din barndom med dig, så du selv finder partnere, der også er psykisk voldelige. Samtidig kan erkendelsen af, at dine forældre overskrider dine grænser, føre til et brud

Pigesyn dreamstime xxl 82985472Dreamstime

Da du var helt lille, kunne dine forældre ikke gøre noget forkert – mest fordi du dengang ikke vidste helt præcist, hvad der egentlig var forkert. Først da du blev ældre, begyndte du at overveje, hvordan dine forældre havde været, og du begyndte måske at sammenligne dine forældre med dine venners forældre.

Dine forældre er typisk de mennesker i verden, der har haft den største indflydelse på dit liv, og typisk er det også dine forældre, der former dit livssyn og lærer dig, hvordan andre mennesker skal behandle dig.

Mange af de mennesker, der er udsat for psykisk vold, har ifølge Ask Elklit, der er professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet, været udsat for psykiske eller fysiske overgreb allerede i barndommen, og disse overgreb kan finde sted både i strandvejsvillaen og i det sociale boligbyggeri:

”Hvis du er vokset op med forældre, der vedvarende er kritiske over for dig, har du allerede fra barnsben vænnet dig til at blive nedgjort, kritiseret og frosset ude. På den måde er den psykiske vold blevet en normalitet i dit liv”, fortæller Ask Elklit. Han vurderer, at en vigtig grund til, at mange voksne – både kvinder og mænd – lever i psykisk voldelige parforhold, er, at de ikke har fået gjort op med forældrenes grænseoverskridende adfærd.

Dit mønster fra barndommen
Hvis dine forældre har udsat dig for psykisk vold i din barndom, kan det skade dig for livet, uden at du overhovedet ved eller er opmærksom på, at du har været udsat for overgreb. Mærkerne efter psykisk vold er usynlige, men de trækker spor langt ind i dit voksenliv – spor som du kan vælge at bearbejde, hvis du er villig til at gå vejen. Ifølge en artikel af Matt Valentine på sitet Goalcast.com er der særligt seks tegn i dit voksenliv på, at du har været udsat for psykisk vold i din barndom

  1. Du opsøger usunde parforhold, der afspejler hvordan dine forældre behandlede dig: Hvilken slags parforhold har du typisk? Hvordan behandler din partner dig? Hvis du kan genkendte et mønster af psykisk vold i dine parforhold, er det et tegn på, at du har – eller har haft - en psykisk voldelig forælder. Opvæksten med en psykisk voldelig forælder kan samtidig betyde, at du har svært ved at stole på andre mennesker, fordi du beskytter dig selv, og det gør det svært for dig at holde fast i positive relationer.
  2. Du har lavt selvværd: Lavt selvværd er et af de primære tegn på, at du har haft en psykisk voldelig forælder. Et lavt selvværd kan også blive udviklet i skolen, men ofte har det at gøre med dine forældres adfærd overfor dig. Psykisk vold kan være ødelæggende for børn og medføre alt fra dårligt selvværd til depression, og skaden kan påvirke dig resten af dit liv, indtil du selv bliver opmærksom på din opvækst og vælger at bearbejde den.
  3. Du undertrykker dine følelser: Din hjerne lærer at håndtere det, du bliver udsat for, på mange forskellige måder. En af måderne er at lukke ned og undertrykke følelsesmæssig smerte. Det er specielt tilfældet, hvis dine forældre så det som et tegn på svaghed, hvis du gav udtryk for dine følelser. Det er en almindelig forsvarsmekanisme at undertrykke sine følelser – det er hjernens måde at beskytte sig selv på.
  4. Du er opmærksomhedssøgende: Et tegn på at du har været udsat for psykisk vold under din opvækst, er, at du bliver opmærksomhedssøgende. Du har kort sagt brug for andre menneskers anerkendelse for at føle, at du er god nok. Du kan søge denne opmærksomhed og anerkendelse i dit professionelle liv og i dine relationer til andre mennesker. I sidste ende handler det om det samme, nemlig om at søge anerkendelse, fordi du ikke selv føler, at du er god nok, som du er.
  5. Du kan aldrig gøre noget godt nok (synes du selv): Hvis du føler, at du aldrig kan gøre noget godt nok, kan det være et tegn på, at en af dine forældre har udsat dig for psykisk vold. Det kan være, at du aldrig bliver rigtig tilfreds med dine præstationer på jobbet eller føler, at du ikke er god nok som forælder eller partner.
  6. Dine forældre forsøgte at få dig til at føle skyld: Alle forældre kan få børn til at føle skyld, men nogle forældre spiller på skyldfølelsen. I den situation kan påførelsen af skyld være både voldsom og aggressiv, fordi forældrene prøver at få barnet til at få det forfærdeligt over sin egen opførsel. Psykisk voldelige forældre kan fremstille det som om, du har forvoldt en stor og vedvarende smerte hos dem. Hvis du har oplevet den form for adfærd fra dine forældres side, er der gode chancer for, at du har været udsat for psykisk vold – uden at vide det.

Et brud med forældrene
Det kan ifølge professor Ask Elklit være en udfordring for børn og unge at tage et opgør med forældrene, fordi børn typisk er loyale over for deres forældre selv i familier med fysisk vold, seksuel udnyttelse eller misbrug.

”Men undersøgelser viser, at mange voksne børn bryder med deres forældre, fordi forældrene bliver ved med at overskride børnenes grænser højt op i alderen.”

En Gallupundersøgelse, der er gennemført for Berlingske i 2013 dokumenterer, at mere end hver femte dansker helt eller delvist har brudt kontakten til deres forældre, eller også overvejer de at gøre det. Blandt dem, der på et tidspunkt har slået hånden af forældrene, har hver tredje ikke siden genoptaget kontakten.

”Hvis du som barn har været udsat for at blive devalueret systematisk af dine forældre og stadig bliver det som voksen, så kommer bruddet. Når vi ser på tallene i Danmark, er der virkelig mange voksne børn, som vælger at slå hånden af deres forældre.”

KØB BOGEN: Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre af Karyl McBride

Bliver jeg nogensinde god nok McBride