Leonora Christina Skov anbefaler bogen 'Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre'

Forfatteren Leonora Christina Skov har i 2018 haft overvældende succes med udgivelsen af bogen 'Den, der lever stille'. Bogen beskriver Leonoras opvækst og hendes higen efter sin mors kærlighed - en kærlighed, som hun ikke fik, måske fordi hendes mor var for optaget af sig selv til at rumme sin datter

Leonora Christina Skov 1 Leonora Christina Skov har i 2018 udgivet bogen 'Den, der lever stille' på Politikens Forlag. Bogen beskriver Leonoras opvækst og hendes higen efter sin mors kærlighed.

Da Leonora Christina Skovs mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem”, siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst endelig over.

Den, der lever stille er en stærk fortælling om at miste det hele og finde sig selv, om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden - og bogen er på meget kort tid blevet en bestseller. Rigtig mange kvinder kan genkende Leonoras oplevelser og spejle sig i hendes fortælling. For det er ikke alle mødre, der er gode for deres børn. Nogle mødre formår ikke at elske deres døtre, fordi de er så opslugt af, at datteren skal være på en bestemt måde for at gøre sig fortjent til anerkendelse - og måske kærlighed.

"Fuck, fuck, fuck"
Leonora Christina Skov fortæller i et opslag på Instagram, at en veninde på et tidspunkt spurgte hende, om hun havde overvejet, at hendes mor kunne være narcissisist...

"Det havde jeg ikke. Faktisk var min selvudslettende mor, der styrede huset med gråd og skyldfølelse, så langt fra min forestilling om narcissisme, som tænkes kunne, men næste dag fandt jeg www.willieverbegoodenough.com, hvor man kan tage testen 'Are you a daughter of a narcissistic mother'?" Den test, som Leonora Christina Skov nævner, kan du også tage på dansk her >>

"Jeg mindes ikke, hvornår en lille test på nettet har været mere illuminerende for mig. Min mor scorede 31 ud af 33 mulige", skriver den populære forfatter.

"Jeg sad og kiggede på spørgsmålene og tænkte fuck, fuck, fuck den ene gang efter den anden."

Den test, som Leonora Christina Skov henviser til, indgår i Karyl McBrides bog, der på dansk har titlen 'Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre', som er udgivet på Powerpress. I sit indlæg på Instagram anbefaler Leonora Christina Skov bogen med ordene:

"De sidste dage har mange af jer foreslået mig at læse Karyl McBrides bog “Will I Ever Be Good Enough? Healing the Daughters of Narcissistic Mothers”/“Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre”. Jeg har allerede læst den flere gange, så jeg vil give tippet videre til alle jer, der kan genkende jeres mor i min."

Om at tilsidesætte sig selv for kærlighed
Døtre af narcissistiske mødre vokser op under ekstreme familieforhold, hvor de skal tilsidesætte sig selv og præstere resultater for at gøre sig fortjent til deres mors kærlighed. Det kan få konsekvenser for resten af livet ikke at føle sig elsket som det menneske, man er. Sådan skriver forfatteren Karyl McBride i sin bog 'Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre'.

McBrides bog giver dig indblik i, hvordan opvæksten med en narcissistisk mor påvirker en piges barndom og hendes liv som voksen kvinde. Hvis du kan genkende din egen barndom i bogen, bliver du guided til at forstå og tilgive din mor og skabe et autentisk og lykkeligt liv for dig selv som den kvinde, du er inderst inde.

Bogen er skrevet med kærlighed og respekt både for dig og for din mor. Formålet med bogen er, at du skal få det bedre og acceptere din mor, som hun er: En kvinde, der ikke er i stand til at give dig den omsorg, respekt og kærlighed, som du havde brug for som datter.

Ifølge McBride findes der forskellige grader af narcissisme, men selv få narcissistiske træk hos din mor kan betyde, at du allerede fra barndommen har døjet med ikke at føle dig god nok og med følelser af tomhed, skuffelse, utilstrækkelighed og tristhed. Disse følelser kan følge dig hele livet og spænde ben for dig også i dine parforhold.

Den der lever stille   Bliver jeg nogensinde god nok McBride