Psykopaten er en virkelig dygtig skuespiller

Hvis du har forelsker dig i en partner med psykopatiske træk, finder du måske først ud af det, når det er for sent, og du er fanget i spindet. Psykopaten er nemlig en dygtig skuespiller, som med inspiration fra film har lært at iklæde sig rollen som den romantiske bejler og svigermors drøm

hat dreamstimefree 5892263Foto: Dreamstime

Vi risikerer alle at møde mennesker med psykopatiske træk eller mennesker, der er psykopater. Det kan være på jobbet, i familien, i bekendtskabskredsen eller i parforholdet. Det har den svenske adfærdsterapeut Thomas Erikson skrevet en bog om med titlen ’Omgivet af psykopater’. I bogen kortlægger han, hvordan vi hver især kan blive fanget i psykopatens spind afhængigt af, hvilken persontype vi er. Her tager forfatteren afsæt i den såkaldte DISC-profil, som er et anerkendt værktøj til at tegne et billede af menneskers personlighed.

Ifølge DISC-metoden findes der fire grundlæggende personprofiler: Den røde (dominant), den gule (inspirerende), den grønne (stabil) og den blå (analytisk). Vi kan alle have flere farver i vores DISC-personlighed, men typisk vil en eller få af farverne dominere. Det interessante ved at tage afsæt i offerets personlighed er, at vi ad den vej får en forståelse af, hvordan en psykopat kan manipulere med forskellige typer af mennesker, og hvordan han eller hun kan bruge din persontypes svagheder som et led i denne manipulation. Hvis du eksempelvis er en 'blå person', der er analytisk, har styr på detaljerne og går op i at have orden i tingene, kan psykopaten ødelægge dig og din karriere ved at så tvivl blandt dine kolleger om, hvorvidt du egentlig har styr på noget som helst.

Psykopaten er farlig for dig
En psykopat kan forvolde stor skade og ødelæggelse, uanset hvor i livet, du møder ham eller hende, og som Thomas Erikson udtrykker det, ville det selvfølgelig være ekstremt ulykkeligt, hvis din partner skulle vise sig at være psykopat. Det gælder uanset, om din partner er en mand eller end kvinde:

”Det er muligt, at han har forsikret dig om sin evige loyalitet og kærlighed foran hele menigheden og alle, I kender, men det vil i realiteten blot være en person, som har lært sig selv at sige de rigtige ord. Han har set på film, hvordan man gør, og eftersom han er en dygtig skuespiller, har han ingen problemer med at spille spillet. For ham er virkelige følelser helt uforståelige, men han ved, hvordan det bør se ud. Han har øvet sig på de rette ord. Ægteskabsløfterne har han sikkert stjålet på nettet, og han har lært, hvilke ord der vil få dine tårer til at trille. Han mener desværre ikke noget af det, han siger; det er bare en del af en større plan.”

Psykopaten har ifølge Erikson ikke til hensigt at holde sine storslåede løfter: Han godter sig snarere over, at det indtil nu er lykkedes ham at narre dig og tænker i sit stille sind: ’Hvordan kan du være så dum og så nem at narre?’ Ifølge adfærdsterapeuten har du giftet dig med en ulv, du ved det bare ikke endnu:

”Men tro mig, når jeg siger dette: Han vil presse dig til sidste dråbe.”

Psykopaten går efter dine aktiver
Psykopaten slår sig ikke sammen med dig, fordi han elsker eller respekterer dig, skriver Thomas Erikson i sin bog. ’Men hvorfor gør han det så?’, tænker du måske.

”Fordi han vil eje dig og alle de aktiver, du har med ind i ægteskabet. Han vil dræne dig for alt. Det tager ham måske nogle år, og en tid vil han fremstå som den perfekte partner. Han vil charmere din slægt og dine venner, alt sammen for at opbygge et billede af sig selv som en rigtig fin fyr. Han vil være hjælpsom, påtage sig opgaver – som det meget vel kan blive dig, der må udføre – og han vil annektere dit territorium. Hvorfor? Fordi han så, hvis du begynder at beklage dig, kan henvise til alle de andre – de synes jo, han er alletiders! De ville næppe komme til at opleve hans mørke sider.”

Men psykopaten kan ifølge Thomas Erikson ikke spille rollen som den perfekte partner særlig længe. Han bliver hurtigt træt af at spille den fantasiperson, han har skabt, for at få dig i fælden. Det er jo alligevel ikke en rigtig person.

Du vil ældes før tid
Når psykopaten bliver træt af at spille den fantasiperson, han har skabt, vil han ifølge Thomas Erikson gå tilbage til sin grundlæggende plan: At snylte på dig, indtil du ikke længere orker at gøre modstand:

”I stedet for at blive gammel sammen med dig vil han få dig til at ældes før tid. Der findes eksempler på ofre for psykopatiske partnere, som har taget udtrykket ’til døden os skiller’ meget bogstaveligt – en sidste udvej for at slippe væk. Men når alle dine penge er væk, huset er belånt op over skorstenen, der er overtræk på dine kreditkort, og du faktisk ikke kan give ham mere – går han videre til næste offer. Psykopaten er født med den indstilling, at alt som der dit, er mit, og alt som er mit, er mit.”

Hans grandiose selvopfattelse kommer ifølge adfærdsterapeuten til udtryk gennem overbevisningen om, at han har ret til at snylte på dig. Du er blot et aktiv, ikke andet.

Du skal gøre modstand
Den gode nyhed er, at du har mulighed for at gøre modstand, hvis du ser advarselssignalerne tidligt nok. Du kan ifølge Thomas Erikson nægte at spille med:

”Du kan gøre opmærksom på, at du er helt bevidst om, hvad der foregår. Pointen med dette er: Hvis du ikke fremstår som et ’godt’ offer, vil psykopaten helt enkelt gå videre. Der findes så mange godtroende ofre her i verden, så hvorfor blive hængende ved et, der er besværligt?”

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din partner er psykopat, kan du ifølge forfatteren forsøge at stå op for dig selv og forlange at blive behandlet med respekt. Hvis din partner ikke lytter, eller kun retter op på sin adfærd i kortere tid ad gangen, skal du væk og ud af forholdet, eller som Erikson udtrykker det:

”Det handler om psykisk mishandling, sommetider ren og skær tortur. Det er ikke en situation, man kan blive i; heller ikke selv om børnene skulle blive skilsmissebørn; heller ikke selv om den, der går sin vej, risikerer at få det økonomisk svært. Mishandling er mishandling, uanset om den er fysisk eller psykisk, og i sidste ende handler det om at svare på dette spørgsmål: ’Hvor meget selvrespekt er du værd?’

Du kan finde bogen her >>