Denne kvalitet hos dig kan narcissisten ikke acceptere

Narcissisten har brug for at styre og kontrollere dig, og derfor er der særligt en egenskab hos dig, som narcissisten vil have det svært med: Din frie vilje til selv at bestemme over dit liv

dreamstime xxl 82987679Dreamstime

Narcissisten har en klar forestilling om, hvordan du skal føle, tænke og reagere. Derfor har narcissisten ikke brug for ret meget input fra dig. Han eller hun ved allerede, hvor skabet skal stå. Narcissisten oplever at være dig overlegen og føler sig mere værd end dig.

Sådan lyder det fra Les Carter, der er terapeut og forfatter til stribevis af bøger om vanskelige relationer mellem mennesker. I en video på youtube.com påpeger han, at du ikke skal lade en narcissist definere, hvem du er som menneske, for som han udtrykker det:

”Det berøver dig for din mulighed for at være dig selv.”

Hvis du er tæt på et menneske med narcissistiske træk, kan du ifølge Carter føle, at du bliver hjernevasket. Igen og igen får du at vide, at du ikke er god nok, ikke præsterer godt nok, ikke lever op til forventningerne.

Imidlertid er der én kvalitet hos dig, som narcissisten hverken kan acceptere eller håndtere: Din frihed til selv at bestemme over dig eget liv.

Din personlige frihed er en rød klud
”Sandheden er, at du har en fri vilje. Du er et frit menneske, og det er noget, som narcissisten ikke ønsker, at du skal huske på eller vide”, påpeger Les Carter. Han gør opmærksom på, at narcissister ønsker at begrænse din personlige frihed og lukke dig inde i et bur.

Narcissisten vil gerne putte dig ned i en kasse, og hvis du kommer og siger, at du har en anden mening eller ønsker noget andet for dig selv, end hvad narcissisten har i tankerne, vil han eller hun reagere negativt. Ifølge Carter ønsker narcissisten nemlig basalt set ikke, at du tænker dine egne selvstændige tanker.

”Narcissister tramper hen over den kendsgerning, at du har din egen frie vilje, og at du bestemmer, hvilket menneske, du gerne selv vil være.”

Det skal du tage stilling til
”Narcissisten bryder sig slet ikke om, at du har din personlige frihed, og det fører videre til et spørgsmål, som du ifølge Les Carter med fordel kan tage stilling til.

”Hvad tænker du om frihed? Kan du lide ideen om, at du er et frit menneske?”

De fleste har positive associationer til ordet ’frihed’, men en narcissist er ifølge Carter ikke begejstret for, at du har din personlige frihed og gør det, du selv har lyst til:

”Frihed er defineret som muligheden for at vælge. Det frie menneske indser, at livet er fuldt af muligheder, og du har mulighed for at vælge det, du ønsker for dig selv.”

Du kan ifølge Carter selv beslutte, hvordan du ønsker at leve dit liv, og det bryder narcissisten sig ikke om, for han eller hun har allerede en ide om, hvordan du skal leve. Du skal bare spørge narcissisten, og så får du svar. Længere er den ikke.

Tag dig selv og dine følelser alvorligt
I situationer, hvor du eksempelvis føler dig irriteret, vil narcissisten fortælle dig, at det skal du bare lade være med at føle. Men eftersom du har en fri vilje, er du i din gode ret til at tage dig selv og dine egne følelser alvorligt. Det kan du ifølge Les Carter gøre ved at tænke over, hvorfor du oplever forskellige følelser.

”Som et fri menneske har du lov til at sige, at du har brug for at tænke over, hvorfor du har det, som du har det, og hvad det er, der sker i jeres relation. Hvad er det, som en bestemt følelse forsøger at kommunikere til dig?”

Et andet problem, der kan opstå i forholdet til en narcissist, er penge. Du ønsker måske at bruge penge på noget, som narcissisten ikke mener, at du skal bruge penge på.  I den situation kan du vælge at huske narcissisten på, at du er et frit menneske, og at det er dig, der bestemmer, hvordan du vil bruge dine penge, og hvad du vil prioritere i dit liv.

Du bestemmer selv, hvem du vil være
Hvert eneste menneske i den frie verden har friheden til selv at bestemme, hvordan han eller hun vil leve sit liv, så længe det ikke går ud over andre mennesker.

”Det koncept bryder narcissisten sig overhovedet ikke om”, påpeger Les Carter, men hvis du lever efter frihedskonceptet, er du i din gode ret til at stille dig selv spørgsmålet: ”Hvem er jeg?”

Narcissisten vil sikkert ryste på hovedet af, at du stiller dig selv det spørgsmål, for han eller hun har jo allerede svaret: Du skal være det menneske, som narcissisten fortæller dig, at du skal være.

”Det er narcissistens agenda, men det er dig der beslutter, om du vil tænke anderledes”, lyder det fra Carter. Du har din frihed til at fortolke dine oplevelser på en anden måde, end narcissisten fortolker dem. Det er helt centralt for dig – som et frit menneske – at vide, at du har retten til at definere dig selv og bestemme, hvilket menneske, du vil være.

Når narcissisten kritiserer dig
En narcissist kan være både kritisk og nedvurderende overfor dig, og formålet er, at få dig til at miste troen på dig selv, så du makker ret.

Hvis du oplever at blive udsat for voldsom kritik, kan du vælge at svare, at du gerne vil tale logisk og fornuftigt med narcissisten, men hvis han eller hun ønsker at trække alt muligt ned over hovedet på dig, så ser du ikke noget formål med den dialog.

En narcissist kan ifølge Les Carter finde på at tegne dystre fremtidsscenarier for dig, hvis du lever livet på din egen måde. Narcissisten kan finde på at sige: ”Hvis du gør, som du selv vil, skal jeg nok sørge for, at du kommer til at betale. Jeg vil gøre dig ulykkelig.” I den situation er det nødvendigt, at du selv beslutter dig for, hvad konsekvenserne af dine valg skal være.

Hvis narcissisten spænder ben for dig, nedgør dig og er kritisk og fordømmende, er det dig, der på den lange bane beslutter, om du fortsat ønsker en tæt relation til ham eller hende på din egen bekostning.

Du er ikke forpligtet til at tilsidesætte dig selv
Nøglen til at håndtere en narcissist er ifølge Les Carter, at du ved med dig selv, at du er et frit menneske, og at det du ønsker og drømmer om, er betydningsfuldt for dig. Samtidig er det af central betydning, at du ved med dig selv, at du fortjener at tage dig selv og dine egne følelser alvorligt.

Som et frit menneske er du på ingen måde forpligtet til at tilsidesætte og glemme dig selv.  Dette går imidlertid ifølge Carter begge veje:

Det er ikke kun dig, der er fri. Det er narcissisten også. Derfor giver det ikke mening, at du går rundt om ønsker, at narcissisten skal være anderledes, tale pænere til dig, holde op med forskellige former for adfærd eller ændre sin måde at leve på. Han eller hun bestemmer selv over sit eget liv og sine egne luner.

Narcissisten er også et frit menneske
”Det er kun fair, at du fortæller narcissisten, hvad der fungerer og ikke fungerer for dig, men i sidste ende bestemmer narcissisten selv, hvordan han eller hun vil være.

Hvis narcissisten ønsker at være vred, barsk, oprevet – så er han eller hun i sin gode ret til at være sådan", påpeger Les Carter. Det er ikke din opgave at tænke for narcissisten, for han eller hun har som et frit menneske også lov til at stille sig selv spørgsmålet: ”Hvem er jeg, og hvordan vil jeg opføre mig?”

Som et frit menneske, er det dig, der afgør, hvordan du selv vil leve, og om du på den lange bane føler dig godt tilpas sammen med narcissisten i dit liv. Din livskraft ligger i, at du selv tager ansvar for dit liv.

Kilde: YouTube.com

Narcissisten kan både være din partner, din veninde, din mor, din far, din kollega, din chef eller andre mennesker i dit liv. Hvis din partner har narcissistiske træk, kan du få gode råd i bogen 'Forelsket i en narcissist' af Susanne Møberg. Karyl McBride har skrevet en bog til kvinder, der er vokset op med en narcissistisk mor. Bogen har titlen: Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre.