Elsk dig selv – for narcissisten og psykopaten elsker dig ikke

Du kan aldrig få et ligeværdigt forhold til en narcissistisk eller psykopatisk partner. Mennesker med disse personlighedsforstyrrelser har nemlig ingen forståelse for andre menneskers følelser og kropssprog. En narcissistisk partner kan derfor ikke elske dig og imødekomme dine behov

Den narcissistiske mand er som Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Udadtil kan han fungere godt og fremtræde som venlig, intelligent og psykisk sund med en stærk udstråling og en forførende tiltrækning. Det skriver Susanne Møberg i bogen ’Forelsket i en narcissist’, som henvender sig til kvinder, der har tabt deres hjerte til en charmerende mand med narcissistiske personlighedstræk.

Der sker ifølge Møberg noget omkring en narcissist. Han er energisk, veltalende og kan have et ansvarsfuldt job. Han kan have succes, være velhavende og fungere godt med bekendte og kollegaer. Men kommer du tæt på, vil du opdage den manipulerende, dominerende, insisterende og løgnagtige del af hans personlighed, der udelukkende har til hensigt at få udelt opmærksomhed og kontrol over sin partner.

Narcissisten kan ikke elske dig
En narcissist har ingen forståelse for andre menneskers følelser og kropssprog. Han kan ikke aflæse eller imødekomme andres behov. Han kan ikke mærke medfølelse og har ingen stopklods, der får ham til at stoppe, når hans partner er ked af det, græder eller skælder ud. Han fortsætter og kan blive ondskabsfuld og grænseoverskridende, uden at det er hans hensigt.

Ifølge Susanne Møberg har skadelige narcissister  – ligesom psykopater – tilsyneladende ingen fornemmelse af, at det er forkert at lyve. De er kolde over for, hvad det følelsesmæssigt gør ved de mennesker, de lyver overfor.

Det er måske den manglende evne til at bidrage til en ligeværdig kommunikation i forholdet, der i første omgang afslører den narcissistiske partner. Et ligeværdigt parforhold bygger på en fortrolighed og tryghed, og man søger løsninger og ønsker det godt for hinanden. Man kan skændes og diskutere, men skænderierne er ifølge Møberg ikke en trussel for forholdet. Begge gør en indsats for at komme tilbage til den gode kærlige kommunikation og stemning – også selvom man ikke er enig.

Han overskrider dine grænser
Narcissisten kommunikerer ifølge Susanne Møberg ud fra den antagelse, at han ved bedst, og han har ingen problemer med at overskride dine grænser. Han hører, hvad du siger, men udelukkende for at afsløre dine svagheder og styrkesider og for at udnytte dem og bruge dem imod dig. Han lytter ikke til dine ønsker og behov, og han forstår dem ikke. Han afbryder, afleder, ordkløver, lyver og bortleder enhver form for kommunikation, der ikke gavner hans position i forholdet.

Susanne Møberg påpeger, at narcissisten ikke kommunikerer for at forstå eller blive klogere på sig selv, på dig eller forholdet. Han kommunikerer ikke for at finde løsninger til fælles bedste. Du kan roligt regne med, at det, han siger, kun tjener hans eget egoistiske behov for opmærksomhed, magt og kontrol.

Resultatet er, at du bliver forvirret. Du forstår ikke, hvor konflikterne kommer fra. Han er ekspert i at få dig til at reagere og få dig til at fremstå som den, der er årsagen til jeres problemer. Du føler dig forkert, og du kan ikke forstå, at kommunikationen ikke lykkes, selv om du forsøger ihærdigt. Den manglende kommunikation fra hans side er imidlertid en af de manipulationsteknikker, han bruger for at få det, som han vil have.

Elsk dig selv – og find en kærlig partner
"Måske hører det med til livet, at vi længes efter kærligheden, indtil vi har fundet den i os selv, indtil vi føler, at vi er værd at elske og er i stand til at indgå i et ægte kærlighedsforhold", skriver Susanne Møberg i sin bog.

Begrebet at ’elske’ sig selv kan ifølge Møberg virke temmelig abstrakt:

"Måske du kommer det nærmere, når du er kommet godt videre efter et forhold med en narcissist. Du har du mærket konsekvensen af ikke at elske dig selv, at du ikke tog godt vare på dig selv, og at du lod en mand give dig følelsen af, at du ikke er værd at elske som den, du er."

Derfor skal du elske dig selv og finde en partner, der er i stand til at elske dig.

Susanne Møberg skriver i sin bog, at der er noget ’særligt’ over kvinder, der føler sig elskede som den, de er. Kvinder, som er sammen med en partner, der giver dem en dyb og kærlig tilfredshed:

"Kvinderne hviler i sig selv på en særlig måde, og de er taknemmelige og føler sig priviligerede.

Det kan lade sig gøre – bare ikke sammen med en mand, der har det narcissistiske træk i personligheden."

Køb bogen ’Forelsket i en narcissist’ af Susanne Møberg >>

Læs mere om Susanne Møberg >>

Forelsket i en narcissist