Roskildes kvindelige borgmester får en velfortjent undskyldning

Feminismen er under beskydning i disse dage, hvor den socialdemokratiske folketingskandidat Simon Simonsen kalder bevægelsen ’udemokratisk’. Feminismen kæmper imidlertid for demokratiske rettigheder til kvinder – og det med stor succes

Helga net

Af Katrine Skov, Helga Netværk

Der skal være lige muligheder for kvinder og mænd. Det er en hjørnesten inden for feminismen, og en ytring, som langt de fleste danskere vil erklære sig enige i. Vi lever nemlig i et demokratisk samfund, hvor der skal være ytringsfrihed og plads til alle uanset køn, religion eller race.

Selv om der på langt de fleste områder er ligestilling i Danmark rent lovgivningsmæssigt, er der andre områder, hvor det ikke er tilfældet. Det gælder blandt andet indenfor politik, hvor kun hver tredje folketingskandidat op til valget den 5. juni 2019 er en kvinde.

Feminismen har tradition for at være en græsrodsbevægelse, og kvindelige socialdemokrater har startet Helga Netværk, som er opkaldt efter Helga Larsen, den første kvindelige socialdemokrat i Folketinget. Netværket har en facebookgruppe med 440 medlemmer. Formålet med netværket er at arbejde for flere kvinder i politik. Det gør netværket blandt andet ved at bakke op om kvindelige politikere, der oplever at blive truet, hængt ud eller på anden måde chikaneret eller udsat for psykisk vold og grænseoverskridende adfærd i forhold til privatlivet.

Personangreb på Roskildes borgmester
Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) er i lykkelige omstændigheder og glæder sig til at blive mor. Hun har valgt at blive mor alene med kunstig befrugtning. Det er faldet hendes partifælle Simon Simonsen for brystet, så han i al offentlighed har angrebet hendes beslutning og hende som person.

Dette personangreb mener jeg, er psykisk ”voldeligt” og grænseoverskridende, fordi Simon Simonsen bevidst forsøger at skade den kvindelige borgmester, som ikke har gjort noget ulovligt, og som derfor ikke fortjener nogen udskamning i offentlighedens gabestok.

Ifølge Radio24syv har Simon Simonsen givet borgmesteren en undskyldning, og det er en sejr ikke bare for Helga Netværk, men for demokratiet. Hvis vi skal have flere kvinder i politik, skal vi arbejde for at gøre det tryggere for kvinder at stille op til valget. Det kræver, at vi aktivt går ind og støtter kvindelige politikere, der er udsat for  kønsdiskriminerende personangreb.

Udemokratiske beskyldninger
Simon Simonsen har beskyldt Helga Netværk for at gå til angreb på ham, fordi han har kritiseret en kvinde. Her til morgen kalder han i et interview i Radio 24Syv feminismen for udemokratisk.

Selv om Simon Simonsen ikke bryder sig Helga Netværkets kamp for flere kvinder i politik, ændrer det ikke på, at det er et netværk, der arbejder i demokratiets tjeneste.

Vi har brug for et mere repræsentativt demokrati, og derfor har vi brug for flere kvinder i politik – ikke bare i Socialdemokratiet, men også i andre partier. Kvindenetværk som Helga er et af værktøjerne til at styrke demokratiet – også selv om en mand som Simon Simonsen er imod.

Derfor har vi brug for flere netværk, der bakker op om kvindelige politikere – og mænd er velkomne til at melde sig under fanerne.